rexo28 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Witam, Sytuacja wygląda tak : Prowadzę jednoosobową DG od grudnia 2009r. - pierwsze 2 lata był mały ZUS, potem płaciłem pełne składki ZUS od najniższej podstawy - czyli ponad 2 lata, obecnie ( od kwietnia 2014) jestem na zwolnieniu L4 i pobieram zasiłek chorobowy z ZUS - prawdopodobnie na L4 będę przebywał maksymalny okres czyli :182 dni i po zakończeniu pobierania zasiłku chorobowego planuję zamknąć firmę i tak : - Czy okres pobierania zasiłku chorobowego przy DG wlicza mi się do okresu 365 dni w ciągu ostatnich 18 miesięcy wymaganego przez urząd pracy do uzyskania prawa do pobierania 6-miesiecznego zasiłku dla bezrobotnych? w czasie L4 opłacam tylko składkę na ub. zdrowotne w/w 270,40zł - czy może do tylko dotyczy osób pracujących na etacie??http://www.pup.rzeszow.pl/index.php?id=b2_1 - Staż pracy mam taki : szkoła : 4 -letniej liceum zawodowe, pełny etat : 1996-2006 oraz 2007-2009 i później DG - czy zasiłek będzie mi przysługiwał w 100% wysokości? - Czy po likwidacji firmy i zarejestrowaniu się w UP jako bezrobotny i uzyskaniu prawa do zasiłku dla bezrobotnych, mogę uniknąć składki zdrowotnej potrącanej z wypłaconego zasiłku i tym samym podwyższenia jego kwoty poprzez dopisanie mnie przez żonę, która pracuje na etacie do swojego ubezpieczenia zdrowotnego?http://www.pup.rzeszow.pl/index.php?id=b2 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rexo28 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Podpowie ktoś? bardzo bym prosił :)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Moim zdaniem nie ma możliwości uniknięcia potrącania składki zdrowotnej z zasiłku wypłacanego przez PUP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rexo28 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 dzięki, a pozostałe pytania?pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 nie mam takiej wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rexo28 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 może ktoś inny podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Podpowie ktoś?pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi