Kategorie
Skocz do zawartości

Jak otrzymać dotację na rozpoczęcie działalności gospodarczej w 2014 r.

Admin Moja Firma
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł jest, środków brak – to najczęstsze twierdzenie potencjalnych przedsiębiorców. Pomimo usilnych starań, często nie jesteśmy w stanie samodzielnie zdobyć zadowalającego kapitału umożliwiającego nam rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej. Co robić w takiej sytuacji? Gdzie szukać źródeł wsparcia? Czy istnieje możliwość zdobycia dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej?

Powrót do artykułu: Jak otrzymać dotację na rozpoczęcie działalności gospodarczej w 2014 r.

• 4 miesiące temu...
Jakiś czas temu sam składałem wniosek o wsparcie mojego mikroprzedsiębiorstwa pod Radomiem. Generalnie program dotyczy właśnie małych projektów. O wszystkim dowiedziałem się ze strony www.funduszenafirme.pl . Także tutaj bym odsyłał, jeśli chodzi o takie rzeczy. Dużo newsów na temat programów w różnych częściach kraju.

• 3 miesiące temu...
Witam. Chciałbym otrzymać dotację na rozpoczęcie działalności w wysokości minimum 40 tyś. zł. lub więcej . Jak to zrobić? Gdzie się udać?. Z kim rozmawiać? Mam 50+ i jestem 3 lata bezrobotnym ale mam pomysł na działalność na moim terenie. Proszę o podpowiedź. bogdankalwa@wp.pl

• 4 tygodnie później...

Jakiś czas temu czytałem o klastrach biznesowych, które niezwykle pomagają w działaniach. Promowanie idei tworzenia powiązań kooperacyjnych opartych na współpracy, a nie na konkurencji :)

"Proinnowacyjny Klaster Biznesu jest instytucją opartą na transferze wiedzy i doświadczenia, która wypracowywać będzie innowacyjne rozwiązania organizacyjne i technologiczne w dziedzinie zarządzania przedsiębiorstwem zmierzające do optymalizacji procesów biznesowych zarówno członków klastra, jak i podmiotów zewnętrznych"

ciekawe..

• 2 tygodnie później...
Według zaleceń polityki Ministerstwa Rozwoju Regionalnego – jako instytucji odpowiedzialnej za Narodowe Strategiczne Ramy Odniesienia 2007-2013 – istotne dla generowania znaczącej liczby miejsc pracy dla wysoko wykwalifikowane j siły roboczej będzie wsparcie przedsiębiorstw świadczących prorozwojowe usługi związane z obsługą finansową, księgową i teleinformacyjną oraz usługi profesjonalne oferujące wsparcie w dziedzinie zarządzania, marketingu. Więc jeśli jest konkretny pomysł, czeka konkretna kasa.

• 5 miesięcy temu...

Z UE było koło 40 tysięcy, z Urzędu Pracy 10-20 tysięcy, czyli tak naprawdę środki pod start stosunkowo małej działalności - w naszym przypadku to było zdecydowanie za mało. W sumie z tych ofert które brałem pod uwagę, jedynym, który dawał środki na start jest Idea Bank. Skorzystałem z opcji kredyt na start + rok bez ZUS, tutaj jest opis - https://www.ideabank.pl/ranking-kredytow-dla-firmW moim przypadku kwota znacznie niższa, ale warunki według mnie korzystne - koszty kredytu nie są wysokie, a pomysł na biznes wypalił.

Aby otrzymać dotację z UE należy przede wszystkim przygotować dokładny, profesjonalny biznesplan - od tego dokumentu zależy w głównej mierze, czy dostaniecie dotację, czy nie. Kolejną ważną kwestią jest sam wniosek, który musi być wypełniony szczegółowo i bezbłędnie, nie zapominając o dołączeniu wszystkich wymaganych dokumentów. Istotny jest ponadto termin złożenia wniosku - największe szanse na dotację mają ci, którzy złożą poprawne wnioski na początku naboru.

• 2 tygodnie później...
Mieszkam 8 lat w Holandii i chcemy z mezem (Holendrem) jak szybciej wrocic do kraju. Bede w tym momencie bezrobotna. Czy mam wtedy jako bezrobotna prawo do staranie sie o dotacje? W Holandii mamy prace, ale z powodow rodzinnych chcemy osiedlic sie w Polsce.

Tak, jeśli zarejestrujesz się w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna i Twój profil pomocy i indywidualny plan działania będą zawierały tę formę wsparcia.

Przed wyjazdem warto uzyskać w tamtejszym odpowiedniku urzędu pracy zasiłek i transferować go do Polski (wymaga to pobytu, minimum 4 tygodnie, w Holandii).

• 5 miesięcy temu...
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...