Admin Księgowość Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zdaniem organów podatkowych wydatku na zakup okularów korekcyjnych do swojego użytku przedsiębiorca nie można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu w prowadzonej działalności gospodarczej. Powrót do artykułu: Czy wydatki na zakup okularów korekcyjnych można zaliczyć do kosztów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość west Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Durnota jakiej nie można strawić - to oznacza ,że kiedy moja praca polega na 10 godzinnym dniu pracy przy komputerze i wykonuję ja osobiście (jako pracownik) nie moge kupic okularów krekcyjnych - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość burnn Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Czyli jako programista lub pm jeżeli nic nie widzę na ekranie mogę wykonywać moją pracę równie dobrze, a zakładając okulary chronię tylko mój wzrok przed ewentualnym pogorszeniem. Czyli wada wzroku nie ma wpływu na wykonywaną prace, a okulary to dodatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nnnnnn Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 ciekawe jak taksówkarza ma wykonywać swoją pracę jeśli nie założy okularów??? może US ma jakiś pomysł??? skoro zakup okularów nie jest kosztem prowadzenia działalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 "taksówkarza" po prostu kupuje sobie okulary prywatnie, bo to jego osobista sprawa, która nie ma związku z jego działalnością gospodarczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mc Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Rownie dobrze mozna powiedziec, ze jesli nie kupie sobie witaminek, nie bede dobrze sie odzywial oraz nie wyspie sie wystarczajaco dobrze na miekkim lozku, to rowniez nie bede w stanie wykonywac mojej pracy dobrze. Tak mozna wszystko wrzucic w koszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Rownie dobrze mozna powiedziec, ze jesli nie kupie sobie witaminek, nie bede dobrze sie odzywial oraz nie wyspie sie wystarczajaco dobrze na miekkim lozku, to rowniez nie bede w stanie wykonywac mojej pracy dobrze. Tak mozna wszystko wrzucic w koszty.dodam jeszcze, że trzeba dobrze się ubrać, wykąpać i pachnieć, nie wspomnę o fryzjerze i manicurzystce....bo to wszystko decyduje o dobrze wykonywanej pracy i jest kosztem prowadzenia działaności 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Jestem zawodowym kierowcą. Na co dzień nie potrzebuje okularów. Mam minusy i potrzebuje jedynie w aucie. Prezes tez nie musi na codzień chodzić w garniturze, tylko w pracy. Wówczas powinno to być kosztem. Idąc rokiem rozumipwania poprżednikow, żaden samochód nie powińien być na firmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość QQ Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Chore interpretacje urzędów. Przykład : programista ( jako przedsiębiorca ) z poważną wadą wzroku , bez okularów nie zabezpieczy sobie źródła przychodów, a nawet może je stracić. Bo co zrobi gdy poprawnie nie widzi monitora ? Kierowca - dodatkowo stworzy zagrożenie dla innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ula Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 To jest absurd! Czy pracownik nie musi nosić okularów korekcyjnych na codzień jak przedsiębiorca? Przeciez pracownik po pracy nie ściąga ich i nie zostawia w pracy tylko nosi je cały czas! A co kiedy przedsiebiorca zakupuje okulary które pasują mu do garnituru (np. garnitur jako ubranie robocze przeznaczone na spotkania biznesowe i do kontaktu z klientami). Przecież może posiadać kilka par okularów wykożystwać je zależnie od okoliczności i ubioru. A tak na koniec to przedsiębioraca jest w pracy 24h na dobę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ula Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Rozumiem, że człowiek z wadą wzroku nie może funkcjonować prawidłowo i musi posiadać okulary korekcyjne ale może przedsiębiorca kupiłby tańsze okulary mniej reprezentatywne (np. tańsze szkła, oprawki, itp) lub może kupuje czwartą parę i zakłada je zależnie od ubioru jak jedzie do klienta.Jeśli już US twierdzi, że jest to wydatek osobisty (zdrowotny) to jedna para w zupełności powinna wystarczyć a co z resztą okularów także nie można ich zaliczyć w koszty?A może by warto pomyśleć o zaliczeniu w koszty np. 50% wydatku jak w paliwo? Uważam, że to jest jawne złodziejstwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Rownie dobrze mozna powiedziec, ze jesli nie kupie sobie witaminek, nie bede dobrze sie odzywial oraz nie wyspie sie wystarczajaco dobrze na miekkim lozku, to rowniez nie bede w stanie wykonywac mojej pracy dobrze. Tak mozna wszystko wrzucic w koszty.Wada wzroku nie jest chorobą, a okulary korekcyjne nie służą do poprawy stanu zdrowia! Urzędnik, który napisał tę interpretację swoim IQ przynosi wstyd nam wszystkim. Jako grafik komputerowy nie potrzebuję okularów do normalnego funkcjonowania, używam ich wyłącznie do pracy w celu poprawienia jej jakości oraz pełnego wykorzystania wszystkich możliwości sprzętu. Tymczasem polskie państwo pozwala mi wliczać w koszty tablet, którego używam wyłącznie do zabawy, a nie pozwala okularów, króremu służą wyłącznie do pracy. Dopóki będziemy mieli takie Państwo, dopóty nie będziemy go szanować, a władze traktować ja okupanta i będziemy dumni, kiedy udaje nam się ją oszukać. Pamietajmy jednak, ze odpowiedzialność za taką sytuację nie leży po stronie przedsiębiorców, ale po stronie urzędników, którzy sami nie generując żadnego dochodu, traktują naród jak Diana krowę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przedsiębiorca. Sfrustrowany ale nie frustrat. Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Generalnie, cały system jest chory. Państwo się zadłuża, my płacimy 50 mld złotych odsetek rocznie. Państwo nas skubie i wyzyskuje tak mocno, jak isę tylko da, póki nie wyjdziemy na ulice. Najlepiej, jakbyśmy 100% swoich dochodów przeznaczali na darmozjadów, a żyli samym powietrzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jan Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Jestem programistą. Pracując spędzam długie godziny przed monitorem - mam nietypową wadę wzroku: astygmatyzm + protanopię (nie rozpoznaję barwy czerwonej i większości kolorów będących jej pochodną), - prowadzę jednoosobową działalność pracując głównie na kontraktach, szkła chcąc nie chcąc musze zmieniać raz na kilka lat. Jedno szkło do moich okularów kosztuje na dzień dzisiejszy grubo ponad 600 złotych, wymiana okularów to koszt rzędu 1600 złotych razem z oprawkami. Bez okularów nie mógłbym wykonywać żadnego zawodu, bo bez nich zwyczajnie niczego nie widzę. To nie jest normalne, że pracującą uczciwie osobę, która próbuje się czegoś dorobić, w tak ewidentny sposób okrada się z każdej zarobionej złotówki. Tyrać, tyrać i jeszcze raz tyrać, - broń boże dotrwać do emerytury - hańba dla państwa to mało powiedziane, rzygać mi się chce jak to wszystko widzę. Na dokładkę dodam, że wadę wzroku mam od urodzenia i przed laty na poborze otrzymałem kategorię „A”, gdzie z powodu nierozróżniania barw na polu bitwy nie odróżniłbym wroga od swojego, BRAWO WY! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zło tej ziemi - przedsiębiorca Opublikowano 13 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Jeżeli pracodawca ma obowiązek zapewnienia okularów pracownikowi w określonych przypadkach (wada wzroku lub praca przed ekranem) to chyba jednak ma to związek z zabezpieczeniem źródła przychodów. Idioci sami sobie w interpretacjach zaprzeczają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi