Kategorie
Skocz do zawartości

Szambo czy domowa oczyszczalnia ścieków?

Admin Moja Firma
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy właściciel działki bez dostępu do kanalizacji, musi zdecydować w jaki sposób będzie likwidował ścieki. Najczęściej wybieranym sposobem jest szambo, możemy także wybudować przydomową oczyszczalnię ścieków.

Powrót do artykułu: Szambo czy domowa oczyszczalnia ścieków?

• 9 miesięcy temu...

Wszystko zależy od kilku czynników między innymi liczby osób w gospodarstwie w moim odczuciu instalowanie oczyszczalni przy mniejszej liczbie niż 4 to może być ekonomicznie na minus. Zresztą można sobie bez problemu porównać jak to wygląda cenowo Aquatechnika ma zarówno oczyszczalnie w ofercie jak i szamba - tutaj ich www. Kwestia w tym też jakie kto ma podejście do ścieków czy by chciał je potem wykorzystywać, czy jest pro środowiskowy. Dużo tych uwarunkowań. 

• 1 rok później...

Luke45 masz rację, ale dość istotnym aspektem będzie wybór nowoczesnej oczyszczalni przydomowej biologicznej, która posiada sterowniki zewnętrzne. Wiem, że takie urządzenia posiada w swojej ofercie firma Eko Dren, więc warto się z nimi skontaktować. Mają bardzo duże doświadczenie na tym rynku, więc pomogą Wam też zaprojektować odpowiednie miejsce na oczyszczalnię.

• 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Ludziom często się wydaje ze szambo jest atrakcyjniejsze bo tańsze a tymczasem w skali roku to o wiele większa inwestycja niż w oczyszczalnię. Wystarczy przeliczyć sobie wywóz zanieczyszczeń dwa razy w tygodniu a tylko raz na rok i rachunek jest prosty. Ja też byłem z tych którzy najpierw chcieli kupić szambo ale na szczęście w porę się opamiętałem. Co od tego którą firmę wynająłem do wywozu to jest to Gea-Nova. 

• 4 tygodnie później...
Gość Krzysztoff34

Wydaje mi się, że oczyszczalnia. Ja posiadam taką od ponad dwóch lat i nie zamieniłbym je na szambo. Ma wiele korzyści np. brak potrzeby wzywania szambiarki czy też brak przykrych zapachów. Ja zamawiałem oczyszczalnie od firmy oczyszczalnia.net.

• 11 miesięcy temu...
  • 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...

Kamal-Bet jest świetną firmą. Zarówno ja jak i moi znajomi korzystaliśmy z ich oferty. Wszyscy do dziś jesteśmy bardzo zadowoleni. Nigdy nie mieliśmy żadnych problemów, wszystko doskonale działa. Do tego cenowo wyszło bardzo korzystnie. Gdyby kogoś zainteresował ich asortyment, to polecam zapytać o wstępną wycenę https://kamal-bet.pl/szamba-betonowe/cennik/.

• 4 miesiące temu...

Bardzo dobre pytanie. Myślę, że zarówno jedno, jak i drugie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Ja zdecydowałam się na szambo jednokomorowe od firmy www.szambaonline.pl. Szambo posiada pojemność 10 tysięcy litrów oraz wymiary 3,0 x 2,4 x 1,65. Doskonale sprawdza się w przypadku większych domów jednorodzinnych.

• 2 tygodnie później...

Zarówno w przypadku szamba, jak i przydomowej oczyszczalni konieczne jest stosowanie właściwych preparatów do dbania o instalację. Polecam produkty firmy BIOZYM idealne w obu przypadkach.

• 1 miesiąc temu...

Wydaje mi się, że każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Ja zdecydowałam się na szambo wielokomorowe od firmy: https://www.szambobetonowe24.pl/lokalizacje/mazowieckie. Zbiornik posiada wymiary: 400x250x135 cm oraz pojemność 10000l. Dodatkowo był niedrogi i prosty w montażu. Jestem bardzo z niego zadowolona.

• 8 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

Nie znam plusów posiadania szamba. Też w tym momencie zastanawiamy się nad tym, co wybrać i jak patrzę, to jednak oczyszczalnia ma same plusy. Tylko trzeba pamiętać, żeby raz na rok ją wyczyścić i niczym innym nie trzeba się przejmować. 

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...