- Kategorie na forum:
- Księgowość|
- Kadry|
- Moja firma|
- Samorząd|
- Logistyka|
- Działy forum:
- Księgowość dla firm·
- Księgowość budżetowa·
- Kadry·
- Biznes·
- Prawo·
- Moto·
- Nieruchomości·
- Samorząd·
- Logistyka
Napisano 23 czerwiec 2014 - 21:57
Napisano 08 styczeń 2015 - 21:53
Napisano 14 luty 2015 - 20:10
dzień dobry pani derektor ze szkoły chce mnie zwolnic dyscyplinalnie jak ja rodzice nie lubia a wyzywa się na pracowniku i jej mowi ze rodzice mnie nie lubia jest odwrotnie to rodzice ja nie lubia i nauczyciele co w takej sytacji robic
Żeby zwolnić pracownika dyscyplinarnie trzeba mieć bardzo ważny powód, nie wystarczy, że w pracy ktoś kogoś nie lubi. Musi ten powód przedstawić Ci na piśmie, jako przyczynę zwolnienia.Tak więc nie pytaj, co robić, bo jeszcze nie zostałeś zwolniony, a przecież nie poradzimy Ci co robić, żebyście się polubili z panią dyrektor.
Napisano 23 kwiecień 2015 - 07:36
Napisano 23 kwiecień 2015 - 09:44
Właśnie zastanawiam się czy można się od tego odwołać bo znalazłem się w takowej sytuacji i nie do śmiechu mi
Tutaj coś znalazłem ( www: poradnik.wfirma.pl/-dyscyplinarne-rozwiazanie-umowy-o-prace ) ale może ktoś mi poradzi z doświadczenia jak najlepiej podejść do tematu żeby tej dyscyplinarki mi nie wpisali
Żeby Ci nie dali dyscyplinarnego zwolnienia, to nie możesz nic poradzić, ale kiedy już je dostaniesz, a uważasz, że jest niesłuszne, możesz odwołać się do sądu pracy.
Napisano 17 październik 2015 - 14:47
Napisano 17 październik 2015 - 19:18
jeśli pracodawca rażąco narusza prawa pracownika, to pracownik może skorzystać z złożyć zrozwiązanie w trybie art. 55 kodeksu pracy (tzw dyscyplinarka od pracownika)
jest to ze skutkiem natychmiastowym i jeszcze będzie musiał wypłacić odszkodowanie pracownikowi
Pracownikowi, który rozwiązał umowę o pracę w trybie art. 55 Kodeksu pracy przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia. Przy wypowiedzeniu 1 miesięcznym odszkodowanie przysługuje w wysokości jednomiesięcznego wynagrodzenia, przy wypowiedzeniu 3 miesięcznym – odszkodowanie w wysokości trzymiesięcznego wynagrodzenia, a przy wypowiedzeniu 2 tygodniowym przy umowach zawartych na czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy - odszkodowanie w wysokości dwutygodniowego wynagrodzenia.
Napisano 18 październik 2015 - 13:26
jeśli pracodawca rażąco narusza prawa pracownika, to pracownik może skorzystać z złożyć zrozwiązanie w trybie art. 55 kodeksu pracy (tzw dyscyplinarka od pracownika)
jest to ze skutkiem natychmiastowym i jeszcze będzie musiał wypłacić odszkodowanie pracownikowi
Pracownikowi, który rozwiązał umowę o pracę w trybie art. 55 Kodeksu pracy przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia. Przy wypowiedzeniu 1 miesięcznym odszkodowanie przysługuje w wysokości jednomiesięcznego wynagrodzenia, przy wypowiedzeniu 3 miesięcznym – odszkodowanie w wysokości trzymiesięcznego wynagrodzenia, a przy wypowiedzeniu 2 tygodniowym przy umowach zawartych na czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy - odszkodowanie w wysokości dwutygodniowego wynagrodzenia.[/size]
Napisano 18 październik 2015 - 18:32
a ja się zastanawiam czy jest możliwość odwołania się od zwolnienia dyscyplinarnego, czy muszą być jakieś dowody przewinienia aby nastąpiło takie zwolnienie z pracy? i przede wszystkim czy można gdzieś się odwołać od takiego zwolnienia? moja znajoma ma własnie taką sytuacje i w sumie nie wiedziałam co mam jej doradzić niestety z byłym pracodawcą nie może się dogadać, tak że nie ma szans polubownie załatwić tej sprawy
może wy jesteście mi w stanie pomóc, czekam na waszą odpowiedz
Napisano 18 październik 2015 - 19:10
a ja się zastanawiam czy jest możliwość odwołania się od zwolnienia dyscyplinarnego, czy muszą być jakieś dowody przewinienia aby nastąpiło takie zwolnienie z pracy? i przede wszystkim czy można gdzieś się odwołać od takiego zwolnienia? moja znajoma ma własnie taką sytuacje i w sumie nie wiedziałam co mam jej doradzić
niestety z byłym pracodawcą nie może się dogadać, tak że nie ma szans polubownie załatwić tej sprawy
może wy jesteście mi w stanie pomóc, czekam na waszą odpowiedz
Do sądu pracy.Zwolnienie dyscyplinarne pracownika następuje po konkretnym przedstawieniu mu zarzutu.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
Aligru - dziś, 19:54
Zuzanka - dziś, 19:44
Guest_oewonga - dziś, 19:03
Guest_ - dziś, 18:58
Guest_ - dziś, 18:57
coli - dziś, 18:46
Guest_Przemysław - dziś, 18:41
Guest_ - dziś, 18:32
Guest_J - dziś, 18:18
aniolek - dziś, 17:50
Guest_ - dziś, 16:36