Kategorie
Skocz do zawartości

Jak dokonać zgłoszenia darowizny do urzędu skarbowego, żeby nie zapłacić podatku.

Admin Prawo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Miesiąc..na podstawie art. 4a Ustawy z dnia 26 lipca 1983 roku o podatku od spadków i darowizn (Dz.U.2004.142.1514 z późn.zm.) liczony od dnia powstania obowiązku podatkowego, o którym mowa w art. 6 ust.1 pkt 2-8 i ust.2 w.w. Ustawy.

Gość ODWAŻNIK

I co waga? Łyso? Po co się mądrzyć na forum i wprowadzać innych w błąd? Uwagę tę kieruję także do innych "mędrców" którym się tylko wydaje! A nie biorą pod uwagę ewentualnych skutków swego mędrkowania. Przecież ktoś może przyjąć ich informację w dobrej wierze i ponieść z tego tytułu określone straty!

MYŚLEĆ! A dopiero potem pisać!

Gość witek7205

ODWAŻNIK, ZBO

Proponuję wrócic i przeprosić.

Poniżej aktualne przmienie art 4a obowiązujące od 1 stycznia 2009.

...zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2-8 i ust. 2, a w przypadku nabycia w drodze dziedziczenia w terminie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku, z zastrzeżeniem ust. 2 i 4....

Gość witek7205

Uwaga.

Jeszcze jedna poprawka.

Nieprawdą jest, że zawsze darowiznę zgłaszamy w swoim urzędzie skarbowym.

Reguluje to rozporządzeniw Ministra Finansów z dnia 22 sierpnia 2005 r. w sprawie właściwości organów podatkowych

i tam już nie jest takie oczywiste gdzie zgłasza się darowiznę.

Moim zdaniem autor artykułu się nie przyłożył, a odwalił kichę bo coś musiał napisać.

Racja, zgadza się, od STYCZNiA 2009r weszła zmiana ustawy!!

po pierwszym stycznia 2009 teraz mamy 6 miesięcy na zgłoszenie

Art. 4a w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 10 października 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od spadków i darowizn (Dz.U. Nr 203, poz. 1267). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2009 r.

ale jeżeli ktoś otrzymał darowizne przed tą datą (01.01.2009), to obowiązują go poprzednie przepisy, a więc wtedy ma jeden miesiąc!

..chyba, ze sprawa była wszczęta przed datą 01.01.2009 i nie została zakończona decyzją ostateczną.

(wówczas do tej sprawy także bedzie obowiązywał termin sześć miesiący)

Proszę o pomoc. Rodzice chcą mi podarować pewną kwotę ich wspólnych pieniędzy. Spisując umowę musimy w takim razie wpisać dwoje darczyńców. Jak to uwzględnić w składanym w Urzędzie Skarbowym formularzu SD-Z2? Należy złożyć 2 takie zgłoszenia (od ojca i matki oddzielnie)? Proszę o odpowiedź.

Czy obowiązek zgłoszenia darowizny mają też rodzice, którzy obdarowali swoje dziecko ?

Czy zgłaszają ten fakt w swoich "rocznych PIT-a za 2008"

- dot. darowizny pieniążnej przekazanej w 2008.

"Proszę o pomoc. Rodzice chcą mi podarować pewną kwotę ich wspólnych pieniędzy. Spisując umowę musimy w takim razie wpisać dwoje darczyńców. Jak to uwzględnić w składanym w Urzędzie Skarbowym formularzu SD-Z2? Należy złożyć 2 takie zgłoszenia (od ojca i matki oddzielnie)? Proszę o odpowiedź. "

podłączam się do pytania: rodzice ze wspólnego konta przelali mi pieniądze tytułem darowizny, jak mam to zgłosić do US? w SD-Z2 jest przewidziany tylko jeden darczyńca. Wpisać jedno z rodziców czy złozyć dwa formularze?

• 2 tygodnie później...
wpłaciłem deweloperowi zaliczkę na zakup mieszkania dla siebie i wpłaciłem również zaliczkę 25.000,- na drugie mieszkanie ze swojego konta dla córki. czy możemy skorzystać ze zwolnienia. jeśli nie to jaki podatek zapłacę od tej kwoty.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
podłączam się do pytania: rodzice ze wspólnego konta przekazali mi pieniądze tytułem darowizny, jak mam to zgłosić do US? w SD-Z2 jest przewidziany tylko jeden darczyńca. Wpisać jedno z rodziców czy złozyć dwa formularze?

Kwota darowizny do 9 600.00 zł nie podlega zgłoszeniu do US. Przy niezgłoszeniu do 6 mieś., od nadwyżki od w/w kwoty można zapłacić 20%podatku, jeżeli podczas kontroli skarbowej nie będzie można udowodnićpochodzenia pieniędzy zainwestowanych w zakup. Na marginesie dodam, żebank nie ma obowiązku powiadamiania US o wpływie znacznej gotówki nakonto ich klienta. Wypełnienie formularza SD-Z2 chroni nas w chwili kupnaaktem notarialnym czy umową, od której płacimy podatek do US np. kupnosamochodu. Do 5 lat od zakupu US może zapytać, skąd pieniądze albo czynie za mało zapłacono, wtedy narzuca swoją cenę "rynkową" i odróżnicy też pobierze podatek.

• 4 tygodnie później...

"Proszę o pomoc. Rodzice chcą mi podarować pewną kwotę ich wspólnych pieniędzy. Spisując umowę musimy w takim razie wpisać dwoje darczyńców. Jak to uwzględnić w składanym w Urzędzie Skarbowym formularzu SD-Z2? Należy złożyć 2 takie zgłoszenia (od ojca i matki oddzielnie)? Proszę o odpowiedź. "

Zgodnie z informacją uzyskaną w Krajowej Informacji Podatkowej (www.kip.gov.pl) należy złożyć dwa formularze (dla każdego z rodziców osobno) - kwota również ma być podzielona na dwie równe części

• 1 miesiąc temu...
moze mi ktos odpowie dowiedzialam sie nie dawno , ze moja siostra ze swoim mezem w 1994 roku darowali mi pewna kwote pieniedzy , ktorej nigdy nie widzialam na oczy ,wtedy uczylam sie w liceum prywatnym i bylam zwolniona z polowy czesnego ,dlaczego mogli zrobic taki przekrent ze nikt ich nie sprawdzil, przeciez w umowie poswiadczyli nieprawde, teraz jak sie o tym dowiedzialam to boli mnie serce ze wlasna siostra tak postapila, wiedziala ze ojciec zmarl nawet mi nie pomogla prosze o odpowiedz

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
6 miesięcy zostało już poprawione na koncu artykułu ale w tekscie dalej jest błędny 1 miesiąc - załączony dokumnet tez jest przestarzały. A to jest link do najnowszej wersji dokumentu SD-Z2 w ktorej istnieje jak byk 6 miesięcy termin złożenia: http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/formularze_podatkowe/2007_pl/sd-z2_.pdf

Witam,

Proszę o pomoc ponieważ US chce obciążyć moją siostrę kwotą 16 000zł na podstawie art 56 Kodeksu Karnego Skarbowego.

Sprawa wygląda następująco:

W sierpniu 2008 rodzice kupili mojej siostrze mieszkanie własnościowe (akt notarialny tylko na siostrę jako nowy właściciel).Wartość mieszkania to 340 000zł. Tata dokonał przelewu w wysokości 130 000zł na konto bankowe sprzedającego w momencie podpisania umowy kupna/sprzedaży. Na pozostałą kwotę rodzice wzięli kredyt na siebie i to oni w pełni finansują zakup mieszkania.

W grudniu 2009 roku US powiadomił siostrę o karze w wysokości 16 000zł naliczonej od kwoty 130 000zł. US twierdzi, iż siostra przyjęła w ten sposób darowiznę od taty.

Dodam, że siostra nie jest ani nie była jeszcze zameldowana w nowym mieszkaniu.

Czy jest jakiś sposób aby uniknąć bądź zminimalizować karę?

Dzięki z góry i pozdrawiam,

Radek

• 3 tygodnie później...

Co do terminów:

Ustawa o podatku od spadków i darowizn

Art 4a

1. Zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:

1) zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2-8 i ust. 2, a w przypadku..

ALE

Rozdział 4a

Zeznania podatkowe

Art. 17a

1. Podatnicy podatku są obowiązani, z zastrzeżeniem ust. 2, złożyć, w terminie miesiąca od dnia powstania obowiązku podatkowego, właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego zeznanie podatkowe o nabyciu rzeczy lub praw majątkowych według ustalonego wzoru. Do zeznania podatkowego dołącza się dokumenty mające wpływ na określenie podstawy opodatkowania.

Ktoś rozumie o co tu chodzi?

Po tylu latach PRL przepraszam RP mnie znowu prześladuje..

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Proszę mi powiedzieć jak powinna wygladać umowa darowizny i jak ją zglosić w US jezeli rodzice przelewaja mi 50000zł w 2 ratach - pomiedzy przelewami jest kilka dni przerwy.

Dzięki z góry i pozdrawiam,

Przemo

• Dodaj nową pozycję...