Admin Prawo Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Komentarz do artykułu: Jak dokonać zgłoszenia darowizny do urzędu skarbowego, żeby nie zapłacić podatku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość waga Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 na zgłoszenie mamy 6 mcy-proszę o poprawienie artykułu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Z80 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 na zgłoszenie mamy jeden miesiąc! , waga mylisz sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Z80 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Miesiąc..na podstawie art. 4a Ustawy z dnia 26 lipca 1983 roku o podatku od spadków i darowizn (Dz.U.2004.142.1514 z późn.zm.) liczony od dnia powstania obowiązku podatkowego, o którym mowa w art. 6 ust.1 pkt 2-8 i ust.2 w.w. Ustawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ODWAŻNIK Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 I co waga? Łyso? Po co się mądrzyć na forum i wprowadzać innych w błąd? Uwagę tę kieruję także do innych "mędrców" którym się tylko wydaje! A nie biorą pod uwagę ewentualnych skutków swego mędrkowania. Przecież ktoś może przyjąć ich informację w dobrej wierze i ponieść z tego tytułu określone straty!MYŚLEĆ! A dopiero potem pisać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość witek7205 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 ODWAŻNIK, ZBOProponuję wrócic i przeprosić.Poniżej aktualne przmienie art 4a obowiązujące od 1 stycznia 2009. ...zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2-8 i ust. 2, a w przypadku nabycia w drodze dziedziczenia w terminie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku, z zastrzeżeniem ust. 2 i 4.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość witek7205 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Uwaga.Jeszcze jedna poprawka.Nieprawdą jest, że zawsze darowiznę zgłaszamy w swoim urzędzie skarbowym.Reguluje to rozporządzeniw Ministra Finansów z dnia 22 sierpnia 2005 r. w sprawie właściwości organów podatkowychi tam już nie jest takie oczywiste gdzie zgłasza się darowiznę.Moim zdaniem autor artykułu się nie przyłożył, a odwalił kichę bo coś musiał napisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Z80 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Racja, zgadza się, od STYCZNiA 2009r weszła zmiana ustawy!!po pierwszym stycznia 2009 teraz mamy 6 miesięcy na zgłoszenie Art. 4a w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 10 października 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od spadków i darowizn (Dz.U. Nr 203, poz. 1267). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2009 r. ale jeżeli ktoś otrzymał darowizne przed tą datą (01.01.2009), to obowiązują go poprzednie przepisy, a więc wtedy ma jeden miesiąc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Z80 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 ..chyba, ze sprawa była wszczęta przed datą 01.01.2009 i nie została zakończona decyzją ostateczną. (wówczas do tej sprawy także bedzie obowiązywał termin sześć miesiący) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Proszę o pomoc. Rodzice chcą mi podarować pewną kwotę ich wspólnych pieniędzy. Spisując umowę musimy w takim razie wpisać dwoje darczyńców. Jak to uwzględnić w składanym w Urzędzie Skarbowym formularzu SD-Z2? Należy złożyć 2 takie zgłoszenia (od ojca i matki oddzielnie)? Proszę o odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ijjs Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Czy obowiązek zgłoszenia darowizny mają też rodzice, którzy obdarowali swoje dziecko ?Czy zgłaszają ten fakt w swoich "rocznych PIT-a za 2008"- dot. darowizny pieniążnej przekazanej w 2008. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiler Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Z80- to TY się mylisz od 1 stycznia 2009 mamy 6 miesięcy.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KM Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 "Proszę o pomoc. Rodzice chcą mi podarować pewną kwotę ich wspólnych pieniędzy. Spisując umowę musimy w takim razie wpisać dwoje darczyńców. Jak to uwzględnić w składanym w Urzędzie Skarbowym formularzu SD-Z2? Należy złożyć 2 takie zgłoszenia (od ojca i matki oddzielnie)? Proszę o odpowiedź. " podłączam się do pytania: rodzice ze wspólnego konta przelali mi pieniądze tytułem darowizny, jak mam to zgłosić do US? w SD-Z2 jest przewidziany tylko jeden darczyńca. Wpisać jedno z rodziców czy złozyć dwa formularze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tad40 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 wpłaciłem deweloperowi zaliczkę na zakup mieszkania dla siebie i wpłaciłem również zaliczkę 25.000,- na drugie mieszkanie ze swojego konta dla córki. czy możemy skorzystać ze zwolnienia. jeśli nie to jaki podatek zapłacę od tej kwoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość upiór Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 waga ma rację, od 1 stycznia 2009 r. przepis się zmienił i na zgłoszenie do US mamy 6 miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AM_33 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 podłączam się do pytania: rodzice ze wspólnego konta przekazali mi pieniądze tytułem darowizny, jak mam to zgłosić do US? w SD-Z2 jest przewidziany tylko jeden darczyńca. Wpisać jedno z rodziców czy złozyć dwa formularze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zielona Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Kwota darowizny do 9 600.00 zł nie podlega zgłoszeniu do US. Przy niezgłoszeniu do 6 mieś., od nadwyżki od w/w kwoty można zapłacić 20%podatku, jeżeli podczas kontroli skarbowej nie będzie można udowodnićpochodzenia pieniędzy zainwestowanych w zakup. Na marginesie dodam, żebank nie ma obowiązku powiadamiania US o wpływie znacznej gotówki nakonto ich klienta. Wypełnienie formularza SD-Z2 chroni nas w chwili kupnaaktem notarialnym czy umową, od której płacimy podatek do US np. kupnosamochodu. Do 5 lat od zakupu US może zapytać, skąd pieniądze albo czynie za mało zapłacono, wtedy narzuca swoją cenę "rynkową" i odróżnicy też pobierze podatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość em Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 "Proszę o pomoc. Rodzice chcą mi podarować pewną kwotę ich wspólnych pieniędzy. Spisując umowę musimy w takim razie wpisać dwoje darczyńców. Jak to uwzględnić w składanym w Urzędzie Skarbowym formularzu SD-Z2? Należy złożyć 2 takie zgłoszenia (od ojca i matki oddzielnie)? Proszę o odpowiedź. " Zgodnie z informacją uzyskaną w Krajowej Informacji Podatkowej (www.kip.gov.pl) należy złożyć dwa formularze (dla każdego z rodziców osobno) - kwota również ma być podzielona na dwie równe części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aga Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 moze mi ktos odpowie dowiedzialam sie nie dawno , ze moja siostra ze swoim mezem w 1994 roku darowali mi pewna kwote pieniedzy , ktorej nigdy nie widzialam na oczy ,wtedy uczylam sie w liceum prywatnym i bylam zwolniona z polowy czesnego ,dlaczego mogli zrobic taki przekrent ze nikt ich nie sprawdzil, przeciez w umowie poswiadczyli nieprawde, teraz jak sie o tym dowiedzialam to boli mnie serce ze wlasna siostra tak postapila, wiedziala ze ojciec zmarl nawet mi nie pomogla prosze o odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość radca Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 waga nie myli się - 6 m-cy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotr Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 6 miesięcy zostało już poprawione na koncu artykułu ale w tekscie dalej jest błędny 1 miesiąc - załączony dokumnet tez jest przestarzały. A to jest link do najnowszej wersji dokumentu SD-Z2 w ktorej istnieje jak byk 6 miesięcy termin złożenia: http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/formularze_podatkowe/2007_pl/sd-z2_.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość radar037 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Witam, Proszę o pomoc ponieważ US chce obciążyć moją siostrę kwotą 16 000zł na podstawie art 56 Kodeksu Karnego Skarbowego. Sprawa wygląda następująco:W sierpniu 2008 rodzice kupili mojej siostrze mieszkanie własnościowe (akt notarialny tylko na siostrę jako nowy właściciel).Wartość mieszkania to 340 000zł. Tata dokonał przelewu w wysokości 130 000zł na konto bankowe sprzedającego w momencie podpisania umowy kupna/sprzedaży. Na pozostałą kwotę rodzice wzięli kredyt na siebie i to oni w pełni finansują zakup mieszkania. W grudniu 2009 roku US powiadomił siostrę o karze w wysokości 16 000zł naliczonej od kwoty 130 000zł. US twierdzi, iż siostra przyjęła w ten sposób darowiznę od taty. Dodam, że siostra nie jest ani nie była jeszcze zameldowana w nowym mieszkaniu. Czy jest jakiś sposób aby uniknąć bądź zminimalizować karę? Dzięki z góry i pozdrawiam, Radek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pp Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 "Proszę o pomoc ponieważ US chce obciążyć moją siostrę kwotą 16 000zł na podstawie art 56 Kodeksu Karnego Skarbowego." Wyjedz z tego kraju - ja tak zrobiłem i od 8 lat nie widziałem urzędnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pp Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Co do terminów: Ustawa o podatku od spadków i darowizn Art 4a1. Zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:1) zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2-8 i ust. 2, a w przypadku.. ALE Rozdział 4a Zeznania podatkowe Art. 17a 1. Podatnicy podatku są obowiązani, z zastrzeżeniem ust. 2, złożyć, w terminie miesiąca od dnia powstania obowiązku podatkowego, właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego zeznanie podatkowe o nabyciu rzeczy lub praw majątkowych według ustalonego wzoru. Do zeznania podatkowego dołącza się dokumenty mające wpływ na określenie podstawy opodatkowania. Ktoś rozumie o co tu chodzi?Po tylu latach PRL przepraszam RP mnie znowu prześladuje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość przemo Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Witam.Proszę mi powiedzieć jak powinna wygladać umowa darowizny i jak ją zglosić w US jezeli rodzice przelewaja mi 50000zł w 2 ratach - pomiedzy przelewami jest kilka dni przerwy. Dzięki z góry i pozdrawiam,Przemo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi