Gość -praw-marek26 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam. Mam skomplikowaną sprawę ale postaram się opisać ją krótko i w miarę jasno.Mam postawiony garaż blaszany na mojej działce już od prawie 5 lat.19 kwietnia br. dostałem pismo z Gazownictwa: „Dot.: kolizji budynku garażowego z gazociągiem śr/c DN 25” z prośbą o rozbiórkę garażu lub przebudowę odcinka gazociągu na własny koszt, strasząc mnie Inspektoratem Nadzoru Budowlanego.Oto pismo któro dostałem od Gazownictwa:„ ...Rejon Dystrybucji Gazu w X stwierdza, że nastąpiła kolizja budynku garażowego z gazociągiem śr/c 25mm na działce nr xyz położonej w X przy ul. XYW związku z tym, rejon Dystrybucji Gazu w X zwraca się z prośbą o rozbiórkę kolizyjnego obiektu lub przebudowę odcinka gazociągu śr.c 25mm z zachowaniem przepisów określonych DZ.U.89.45.243 lub Dz.U.2001.97.1055 oraz Dz.U.94.89.414 wraz z późniejszymi zmianami. Szczegóły i sposób likwidacji należy uzgodnić z Rejonem Dystrybucji Gazu w X.W przypadku nie podjęcia działań zmierzających do likwidacji kolizji w terminie do 19.05.2010r. Rejon Dystrybucji Gazu w X wystąpi do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w X ul. Xy, w celu wydania stosownej decyzji.Nadmieniamy, że w/w kolizję należy usunąć na własny koszt.” Napisałem pismo do Gazownictwa o podanie podstawy prawnej. Otrzymałem taką oto odpowiedź: „ ... w nawiązaniu do pisma z dnia 29.04.2010 informuję, że w obrębie działki nr xyz położonej w X przy ul. Xy zlokalizowany jest gazociąg średniego ciśnienia DN25 stalowy. Podczas prowadzonej przez naszego pracownika kontroli sieci gazowej na w/w działce stwierdzono wątpliwości co do usytuowania garażu blaszanego. Celem potwierdzenia dokładnej lokalizacji gazociągu służby techniczne terenowej jednostki podjęły działania zmierzające do dokładnego namierzenia gazociągu urządzeniem do lokalizacji uzbrojenia podziemnego. Namiar potwierdził kolizyjne usytuowanie garażu blaszanego. Zgodnie z obowiązującymi zasadami do właściciela działki zostało wysłane pismo o podjęcie działań celem likwidacji zagrożenia z informacją, że w przypadku braku stanowiska w terminie do 19.05.2010 kolizja zostanie zgłoszona do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w celu wydania stosownej decyzji. Pomimo telefonicznych ustaleń właściciel działki odmówił spotkania na terenie posesji.Poniżej podajemy podstawy prawne powyższych działań:1.Gazociąg został wybudowany na podstawie obowiązującego wówczas Rozporządzenia Ministra Górnictwa z dnia 18 sierpnia 1978r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać sieci gazowe Dz.U. Nr 21 poz. 94.2.Zgodnie z w/w rozporządzeniem:§2 pkt.5 – obiekt terenowy – obiekt naturalny lub sztuczny usytuowany na ziemi, nad lub pod powierzchnią ziemi, który ze względu na swój charakter może podlegać szkodliwym działaniom gazociągu lub sam na niego szkodliwie oddziaływać.§5 – Minimalne odległości sieci gazowych od obiektów terenowych zapewniające bezpieczeństwo ludzi i mienia oraz warunki, jakie powinny yć zachowane w stosunku do obiektów terenowych, określają odrębne przepisy.3.Odrębnymi przepisami były obowiązujące wówczas przepisy branżowe tj. norma BN-75/8976-72 „Odległości bezpieczne gazociągów średniego i niskiego ciśnienia ułożonych w ziemi”. Zgodnie z tabelą zawartą w tej normie dla gazociągu niskiego i średniego ciśnienia o średnicy do 100mm dla obrysu obiektu terenowego – garaż blaszany (analogia budynek mieszkalny miejski i wiejski) – odległość podstawowa bezpieczna wynosi 1,5m.Garaż blaszany zgonie z podstawą prawną jest obiektem terenowym. Którego odległość od gazociągu powinna wynosić minimum 1,5m.Proponujemy podjęcie działań w zakresie usunięcia garażu na odległość minimum 1,5m od osi gazociągu. W tym celu prosimy o kontakt z XX na wskazany w piśmie z dnia 19.04.2010 numer celem szczegółowej lokalizacji gazociągu. W przypadku braku podjęcia działań w terminie 15.06.2010 kolizja zostanie zgłoszona do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego. Aktualnie nie planujemy prowadzenia prac budowlanych na przedmiotowej działce. „ Kontaktowałem się z gazownictwem w tej sprawie – chcą przyjść z mapkami aby ustalić nowe usytuowanie garażu (tak żeby nie kolidował).Dodam, jak wynika z pisma że Gazownictwo przeprowadziło kontrole na mojej działce bez mojej wiedzy i zgody.Mam następujące pytania:1.Czy powinienem „przenieść” garaż w nowe miejsce?2.Czy z ich wizytą wiąże się podpisanie jakichkolwiek dokumentów?3.Jakie będą konsekwencje „przeniesienia” garażu. Czy będę musiał załatwiać jakieś pozwolenia. ?4.Może zamiast „przenosić” garaż powinienem napisać pismo. Jakie ?5.Dlaczego dopiero teraz garaż zaczął kolidować?6.Gdzie jest „haczyk” ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -praw-lolek_128 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Na dorum było już sporo o garażach. Można im zarzucić, że napisali "wraz z późniejszymi zmianami." zamiast "ze zmianami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -praw-marek26 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Proszę o pomoc. To dla mnie bardzo ważna sprawa. Zupełnie nie wiem co mam robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -praw-dochodzącyprawdy Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 A kolega to pozwolenie na budowę garażu miał? Blaszany,nie blaszany ale garaż i musi być. Poza tym chyba nie,bo nikt nie dałby zgody postawienia garażu na sieci gazowniczej. Tak więc przestawiaj ten garaż w inne miejsce, bo jak wpadnie nadzór budowlany,to mandat za samowolę będzie i rozbiórka.Nie da się go zalegalizować w takich warunkach lokalizacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -praw-marek26 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Dzięki za pomoc. Wydaje się, że to jest najlepsze a zarazem najprostrze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -praw-tadeusz52 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Witam,napomknę jedynie o dwu istotnych sprawach- garaż wymaga pozwolenia na budowę (o czym wspomniano wczesniej)- można dochodzić wynagrodzenia za bezumowne korzystanie ze służebności przesyłu (do 10-ciu lat wstecz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal76 Opublikowano 20 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja Potrzebowałem nowego garażu dla mojego samochodu, dlatego skorzystałem z oferty profesjonalnego producenta - https://blaszaki.com.pl/kategoria-produktu/bramy-garazowe/ i jestem bardzo zadowolony z wyboru. Jeżeli jesteście zainteresowani ich ofertą, to wszelkie informacje znajdziecie na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi