Kategorie
Skocz do zawartości

Jakie szkolenia warto przejść aby łatwiej znaleźć pracę?

Gość oleńkaa

Rekomendowane odpowiedzi

Razem z moim chłopakiem mamy poważny problem ze znalezieniem dobrej pracy. Pracujemy w barze od roku, pensje niskie, praca poniżej kwalifikacji, ciężko się utrzymać. Mi przeszkadza brak doświadczenia, chłopak odpada na rozmowach kwalifikacyjnych, jakoś mu nie idzie, stresuje się za bardzo. Czy znacie jakieś kursy które mogę nam pomóc? jemu w prowadzeniu rozmowy, mi w zastąpieniu braku doświadczenia. Jestem po studiach ekonomicznych, szukam pracy w bankach, firmach, chłopak głównie chodzi na rozmowy o pracę przedstawiciela handlowego.

• Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Razem z moim chłopakiem mamy poważny problem ze znalezieniem dobrej pracy. Pracujemy w barze od roku, pensje niskie, praca poniżej kwalifikacji, ciężko się utrzymać. Mi przeszkadza brak doświadczenia, chłopak odpada na rozmowach kwalifikacyjnych, jakoś mu nie idzie, stresuje się za bardzo. Czy znacie jakieś kursy które mogę nam pomóc? jemu w prowadzeniu rozmowy, mi w zastąpieniu braku doświadczenia. Jestem po studiach ekonomicznych, szukam pracy w bankach, firmach, chłopak głównie chodzi na rozmowy o pracę przedstawiciela handlowego.

może lepsze od kursu stosunków interperonalnych byłaby bezpłatna umowa zlecenia na godzine,dwie, kilka, kilkanaście w tygodniu w konkretnej firmie. Tobie polecam biura rachunkowe(mozliwoś nauki księgowania w praktyce).

Gość kamilowa49

A z jakiego miasta jesteście, że macie problem ze znalezieniem pracy?

Ja mieszkam obok większego miasta. ( moje to wiocha zabita deskami )

I kończąc studia poszłam na stać półroczny a później zostałam przyjęta do pracy.

Może macie za duże wymagania co do pracy.

To,że ekonomię skończyłaś to nie oznacza,że każdy bank przyjmie Cię z otwartymi rękoma. Musisz pochodzić i popytać się, zostawić CV przede wszystkim komuś innemu niż pracownikowi - bo wiadomo co zrobi z tym.

Co do Twojego chłopaka:

Ostatnio dużo ogłoszeń widziałam w internecie właśnie, że szukają przedstawicieli handlowych. Niech się nie załamuje. Musi być wytrwały i chodzić od jednego pracodawcy do drugiego. Innej opcji nie widzę, niestety praca sama nie zapuka do drzwi. Kursów sama nie znam na przedstawiciela handlowego, bo nigdy nie korzystałam z kursów.

ostatnio widziałam kurs kodatrakcyjności. polega on właśnie na pokonaniu swoich wad związanych z nieśmiałością, wstydem, problemem porozumiewania się. Kurs ma na celu przygotować osoby psychicznie jak i hmm od strony wyglądu, jest np etap ubioru albo problem zapachu z ust. Wydaję mi się, że jest to interesująca oferta:)

ostatnio widziałam kurs kodatrakcyjności. polega on właśnie na pokonaniu swoich wad związanych z nieśmiałością, wstydem, problemem porozumiewania się. Kurs ma na celu przygotować osoby psychicznie jak i hmm od strony wyglądu, jest np etap ubioru albo problem zapachu z ust. Wydaję mi się, że jest to interesująca oferta:)

kotenieńku, muszę przyznać, że doświadczenia zawodowego to ten kurs nie da, a to jest najważniejsze. Dbanie o higienę, wygląd zewnętrzny i ogólne obycie to normy, które człowiek powinien posiadać bez uczestnictwa w specjalnych kursach.

spostrzeżenie trafne, że "powinien posiadać". ale czy aby każdy posiada? no nie sądzę. nie powiesz mi chyba, że nigdy nie trafiłaś na osobę, która wprost odtrącała inną osobę swoim wyglądem i zachowaniem, a w dzisiejszych czasach wiele osób patrzy na to jak wyglądasz, jakie masz ciuchy i skąd. Fakt, wiedza i doświadczenie jest bardzo ważne, ale zaraz obok doświadczenia powinien stać zadbany wygląd:)

spostrzeżenie trafne, że "powinien posiadać". ale czy aby każdy posiada? no nie sądzę. nie powiesz mi chyba, że nigdy nie trafiłaś na osobę, która wprost odtrącała inną osobę swoim wyglądem i zachowaniem, a w dzisiejszych czasach wiele osób patrzy na to jak wyglądasz, jakie masz ciuchy i skąd. Fakt, wiedza i doświadczenie jest bardzo ważne, ale zaraz obok doświadczenia powinien stać zadbany wygląd:)

zgoda, ale kurs "jak wyglądać" dla osoby, która nie ma nawyku dbania o higienę i ogólny wyglad zewnetrzny raczej niewiele wniesie. A osoby "wystylizowane" bardzo szybko zwryfikuje życie w pierszych dniach pracy, efekt gwarantowany a rozczarowanie "nowego" zatrudnionego jeszcze większe.

Znam osoby z mega wiedzą i wygladajace raczej nieciekawie - kilku informatyków, genialnego profesora, prezencja jest ważna, zwłaszcza w określonych zawodach, ale rónwie ważna jest wiedza i umiejętności.

Gość ZielonyKot
Uważam, że nie tylko ważne są kwalifikacje, doświadczenie czy wiedza ale osobowość, charyzma i atrakcyjność danego kandydata starającego się o pracę. Wygląd ma znaczenie, szczególnie w dzisiejszych czasach kiedy kładziony jest na niego nacisk. Natomiast mimo, że nie żyjemy w średniowieczu nie każdy potrafi zadbać o tak podstawowe czynności jak higiena osobista. Znam przypadki ludzi bardzo inteligentnych ale bardzo zaniedbanych i przez to przegranych na rozmowach o pracę.

Uważam, że nie tylko ważne są kwalifikacje, doświadczenie czy wiedza ale osobowość, charyzma i atrakcyjność danego kandydata starającego się o pracę. Wygląd ma znaczenie, szczególnie w dzisiejszych czasach kiedy kładziony jest na niego nacisk. Natomiast mimo, że nie żyjemy w średniowieczu nie każdy potrafi zadbać o tak podstawowe czynności jak higiena osobista. Znam przypadki ludzi bardzo inteligentnych ale bardzo zaniedbanych i przez to przegranych na rozmowach o pracę.

to może opowieść z życia pewnej firmy, handlującej luksusowymi towarami.

W pewnej firmie pracowało kilku akwizytorów. typowych w garniturkach i nienagannie ubranych, ze świeżym oddechem i dobrą aparycją oraz starszy pan, emeryt +60, zgadnij kto miał najlepsze wyniki?

Bez niespodzianki - starszy Pan który budził zaufanie,ubrany w pulowerek z niezbyt świeżym oddechem a nie młodzi i piękni;)

Oczywiście nie namawiam do tego aby się myć i zawsze chodzić ubranym odpowiednio do sytuacji, bo to jest największą sztuką.

mieszkamy w Zamościu, dziękuję za wszystkie rady. Co do tego kursu http://kodatrakcyjnosci.pl/ to może rzeczywiście nie jest zły pomysł, muszę porozmawiać o tym z chłopakiem, nie sam wygląd niestety się liczy, ale nie ma mowy o jakichś niedociągnięciach u nas w tym zakresie, dbamy o siebie :)

mieszkamy w Zamościu, dziękuję za wszystkie rady. Co do tego kursu http://kodatrakcyjnosci.pl/ to może rzeczywiście nie jest zły pomysł, muszę porozmawiać o tym z chłopakiem, nie sam wygląd niestety się liczy, ale nie ma mowy o jakichś niedociągnięciach u nas w tym zakresie, dbamy o siebie :)

wygląda na link sponsorowany moim zdaniem szkoda kasy

14:11 12-09-2012 sylwia222

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
Może szkolenia motywacyjne? Nawet jeśli nie masz dużych kwalifikacji, to takie szkolenie pozwoli Ci odpowiednio się sprzedać przyszłemu pracodawcy. Ja skorzystałam ze szkoleń na dvd Jakuba Bączka. Jak dla mnie rewelacja.

To zależy co potraficie. Ja bym stawiał na kurs jakiegoś konkretnego programu, np. BricsCad. Jest to tańsza wersja AutoCada, więc możecie ją śmiało kupić i się uczyć. Gwarantuję, że niejeden pracodawca będzie chciał, żebyście u niego pracowali.

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

A może szukacie pracy w niewłaściwych miejscach? Podejrzewam, że ograniczyliście się do jednego portalu i nawet nie zerkacie na inne. Ja szukałam właśnie na stronach stricte dotyczących pracy i wiem, że to błąd, bo najwięcej ludzi jest na stronach z róznymi ogłoszeniami, tak jak tutaj: http://top-ogloszenia.net/Praca-11

• 2 tygodnie później...
Gość _Martyna

Szukanie pracy to "praca na pełny etat". Doskonałym pomysłem są targi pracy organizowane regularnie przez m.in.: agencje pracy. Można tam poznać rekruterów, pracodawców, poznać ich oczekiwania i wymagania.

Więcej pomysłów i inspiracji w tekstach:

http://www.infor.pl/prawo/praca/rekrutacja/324342,Jak-poprawnie-napisac-CV.html

http://www.infor.pl/prawo/praca/rekrutacja/323947,Jak-dobrze-wypasc-na-rozmowie-kwalifikacyjnej.html

http://www.infor.pl/prawo/praca/rekrutacja/686677,Targi-branzowe-szansa-na-znalezienie-zatrudnienia.html

Polecam tekst:

Umowa o staż

http://www.infor.pl/prawo/praca/formy-zatrudnienia/325123,Umowa-o-staz.html

• 1 miesiąc temu...

Ja swoją pracę znalazłam chodząc osobiście po róznych biurach i zostawiałam tam moje CV nawet jeśli wiedziałam,że aktualnie nikogo nie poszukują.Dzięki temu znalazłam pracę dość szybko i to właśnie w miejscu gdzie teoretycznie nie było wolnego etatu.Przed rozmową dość dobrze się przygotowałam żeby mnie na niczym nie zagieli no i jakoś poszło:) Mogę podłać dość fajny artykuł jak Internet może pomóc w znalezieniu pracy-http://www.conowego.pl/porady/internet-pomoze-ci-znalezc-prace-12202/ może się komuś przyda:) Życzę powodzenia wszystkim szukającym pracy!!!

• 2 miesiące temu...

Ja jestem kosmetyczką. Nie polecam studioów kosmetycznych, dużo teorii, malo praktyki. Postawiłam na szkolenia, tam nie traci sie czasu an takie rzeczy jak pięciogodzinnyw ykład.

Chodzi głównie o to, żeby się czegos nauczyc. W Perfect Glamour robiłam ostatnio kurs na makijaz permanentny. No i ćwiczymy na prawdziwych modelakch, nie skórkach.
Pozatym nauczyłam sie meiszać pigmenty marki Biotouche. Zaden inny salon nie ma tego w swojej ofercie.

• 2 tygodnie później...

Jest wiele obszarów które można rozwinąć, np. język obcy, kompetencje miękkie, szkolenie z Exela, Szkolenia ISO itp. jest też wiele firm zajmujących się podnoszeniem kwailifikacji zawodowych, czasem nawet można znaleźć jakieś szkolenie za darmo :) Zajrzyj na http://www.incert.pl/uslugi może akurat coś Cię zainteresuje :)

• 3 tygodnie później...

No na pewno opłaca sie rozwijać z zakresu językow obcych. Ja np. postanowilam nauczyć sie perfekcyjnie niemieckiego, zapisałam się do Instytutu Austriackiego w Warszawie i tam będę chodzić na kurs. Języki to teraz podstawa jak chce sie znaleźć dobrą praće, wiec w ogole nie ma co się zastanawiac czy warto podjąc naukę czy nie. 

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

zależy kto ma jakie zainteresowania. Ja szkolę się w kierunku kosmetyczki bo zawsze lubiłam pracę z ludzmi, biologię, chemię. W tym kierunku można robić różne szkolenia, opłaca się, bo nowe umiejętnośći i certyfikaty = więcej klientów i łatwiej znaleźć pracę w dobrym salonie itp. Ostatnio robiłam kurs makijażu permanentnego w perfect glamour na przykład dzięki czemu zyskałam nowe umiejętności które dziś są ważne, bo jest duże zainteresowanie makijażem tego typu wśród klentem salonu w którym pracuje

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

• Dodaj nową pozycję...