Witam
Logując się dzis na moje konto online banku ING zauwazyłem ujemne saldo na wszystkich rachunkach tj osobistym i oszczednosciowym , prawie - 4000 zł
Otrzymałem ostatnio pismo od komornika ze zostanie zajete konto bankowe ale mbanku (z ktorego defacto nie korzystam) a nie ze ING tez ... pozatym moim jedynym srodkiem utrzymania poza ojcem jest renta po matce wypłacana przez
ZUS ... tzn była do lutego i teraz od marca po zawiezieniu zaswiadczenia o nauce zostanie przedłużona ... wiec co Ja mam w tej sytuacji zrobic gdzies czytalem ze komornik nie moze zajac 100% wynagrodzenia z tytułu renty rodzinnej pozatym chyba ma obowiazek pozostawic na koncie sume za która Ja musze przetrwac przez miesiac chyba że się myle ?! To jak to teraz bedzie 5 marca powiedzmy otrzymam rentę rodzinna na ujemne konto w ING to tak naprawde nie bede miał nic tylko zmniejszy sie ujemny stan konta ? Jak to wszystko sie bedzie odbywało ?
Jesli 5 marca mam otrzymac rente i tylko obnizy sie moje saldo ujemne w koncie to może zgłosic sie do
ZUS i zmienic sposób wypłaty swiadczenia na nowo założone konto lub przez poczte ?
Doradzcie cos bo jak ja mam w piatek pozanc odpowiedz w stylu przyszło 1200 zl renty zmniejszył sie tylko dług na koncie z - 4000 do - 2800 to ja dziekuje za takie cos Przeciez musze za cos życ pozatym w dniu jutrzejszym spodziewam sie przelewu z pewnego serwisu pozyczkowego to moge juz ta kwote uznac za stracona ?
Szukałem wiele juz na ten temat , jedni pisza ze zabierze wszystko , jedni pisza ze ING narzucił tylko blokade na konto bankowe -3900 i tylko w przypadku wpłaty takiej sumy przekaze je na konto komornika a kazda mniejsza suma od sumy blokady jest do wykorzystania ... moze troche to nie jasno napisiałem jednak mam nadzieje ze ktos mi to wytułmaczy co mam w tej sytuacji czynic
Z góry dziekuje za jakies trafne informacje i podpowiedzi