Skocz do zawartości


jak założyć restaurację


wróć do serwisu Moja Firma 19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_Grzechu

Guest_Grzechu
  • Goście

Napisano 29 czerwiec 2009 - 10:07

proszę o jakieś info o tym jak otworzyć restaurację

#2 Guest_James

Guest_James
  • Goście

Napisano 29 czerwiec 2009 - 10:42

Zjeść i to dobrze można w wielu miejscach, dlatego chcąc otworzyćrestaurację powinieneś mieć naprawdę dobry pomysł.
Możliwości jest wiele szczególnie, że coraz więcej ludzi korzystaz różnych możliwości jakie dają restauracje od zjedzenia obiadu zrodziną czy przyjaciółmi po zorganizowanie małego przyjęcia.
Jeśli znajdziesz już pomysł na restaurację, pamiętaj abystworzyć w niej odpowiedni przyciągający klientów klimat, dobierz całaaranżację do jej charakteru, poczynając od kolorów, mebli, oświetleniakończąc na dodatkach nawet talerzach i filiżankach.
Usługi i cennik

Tworząc restaurację pomyśl oszerokiej gamie usług jakie możesz zaoferować przyszłym klientom, imbogatszą ofertą będziesz dysponował, tym większa szansa na sukces.
Oprócz dań gorących i deserów (czyli lunch, obiad, kolacja)możesz pomyśleć o śniadaniach biznesowych, organizacjiokolicznościowych przyjęć i obiadów.

Ważnym wymogiemjaki musisz spełnić otwierając restaurację jest cennik. Mianowicieprzepisy wymagają aby cenniki potraw oferowanych w lokalu były wywieszonew miejscu ogólnie dostępnym dla zamawiających wewnątrz lokalu lub teżna zewnątrz blisko drzwi wejściowych. Na cennikach musi koniecznie byćumieszczona pełna nazwa potrawy i podane jej główne składniki.
Franczyza

Jeśli Twoim marzeniem w biznesie jestrestauracja a nie masz na nią pomysłu pomyśl o możliwościach jakiedaje franczyza. Jeśli zdecydujesz się na taką formę franczyzodawcaprzekaże Ci cała niezbędną koncepcję prowadzenia wybranego biznesu(np. Pierrogeria. Pierogi z pieca, Restauracja SPHINX i inne).

Koncesja na sprzedaż alkoholu

Otwierającrestaurację i chcąc sprzedawać w niej alkohol będziesz musiał uzyskaćkoncesję. Udziela jej wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy zewzględu na lokalizację punktu.

Wydaje się je napodstawie pisemnego wniosku przedsiębiorcy. Zezwolenia wydaje sięoddzielnie na następujące rodzaje napojów alkoholowych:
–do4,5% zawartości alkoholu oraz piwo,
–powyżej 4,5% do 18%zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa),
–powyżej 18%zawartości alkoholu.

Lokal

Dobra lokalizacjarestauracji to połowa sukcesu. Do otwarcia restauracji potrzebne Ci będęwszystkie zezwolenia wymagane do prowadzenia lokalu gastronomicznego,projekt lokalu. Konieczne będzie przystosowanie lokalu do wymagańSanepidu.

Znaleziony lokal musi spełnić szereg wymagaństawianych przez Sanepid (rozporządzenie w sprawie wymagańhigieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających doobrotu środki spożywcze (Dz. U. z 2004 r. Nr 104, poz. 1096), przepisybudowlane (rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinnyodpowiadać budynki i ich usytuowanie - Dz. U. Nr 75, poz. 690 orazrozporządzenie zmieniające do tego rozporządzenia - Dz. U. z 2004 r. Nr109, poz. 1156), straż pożarną (rozporządzenie w sprawie warunkówtechnicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - Dz. U.Nr 75, poz. 690).

#3 Guest_Dominika Chylińska

Guest_Dominika Chylińska
  • Goście

Napisano 26 listopad 2010 - 17:46

Dochodowa restauracja na sprzedaż
Właściciel z powodów osobistych PILNIE sprzeda dobrze prosperującą restaurację znajdującą się w podwarszawskiej miejscowości. Restaurację można odkupić za 185 tyś, sumę czterokrotnie niższą niż suma środków wykorzystanych na jej uruchomienie. Samo wyposażenie lokalu jest warte 500 tyś. Cena sprzedaży jest tak niska, ponieważ właścicielowi zależy na szybkim przeprowadzeniu transakcji. Niebywała okazja, gratka dla każdego, kto marzy o własnym biznesie. Atuty: dobra i sprawdzona lokalizacja, wyrobiona pozycja na rynku, doświadczony personel. Restauracja urządzona elegancko i ze smakiem, doskonałe menu. Powierzchnia lokalu 130 m2
Zapraszamy do kontaktu po szczegóły oferty.
Dominika Chylińka
508 035 168

#4 Guest_Sun4u

Guest_Sun4u
  • Goście

Napisano 06 styczeń 2011 - 14:51

Co masz na myśli pisząc: "dochodowa restautracja"? To ważny szczegół,ponieważ jeśli jest taka dochodowa,to trudno uwierzyc w to,że ktoś chce ją sprzedac. Ważna jest także jej lokalizacja.

#5 Guest_helcia

Guest_helcia
  • Goście

Napisano 15 lipiec 2011 - 12:07

Zamierzam otworzyć lokal gastronomiczny typu

http://www.kbprojekt...w_weselnych.php

stylizowany na zajazd lub karczmę. Na takim interesie można nieźle zarobić. Mam tylka kilka pytać odnośnie pozwoleń i realizacji inwestycji. Moze ktoś realizował taką inwestycję i będzie w stanie mi pomóc?

#6 Guest_Właścicel

Guest_Właścicel
  • Goście

Napisano 11 czerwiec 2012 - 15:25

Nikt nie pisze o dobrym systemie do zarządzania sprzedażą i magazynami. Ja miałem spore straty, ale jak zdecydowałem się na system ( X2System) to skończyły się problemy. Do tego dzięki bonownikom nie musza kelnerzy latać na kuchnię, tylko mogą przyjmować zamówienia jedno po drugim. Czas obsługi skrócił się o około 30%, dania wychodzą szybciej. Ja wiem ile mam na magazynie. Który pracownik ma najlepszą sprzedaż, jakie obroty itd, itd. Raporty do księgowej to już nie czarna magia. Najlepsze że nie muszę siedzieć non stop w restauracji, odpalam komputer w domu i wszystko wiem. Mam 110 miejsc siedzących w restauracji. Wdrożenie zrobiła mi firma z Warszawy, mają siedzibę na ul. Wąchockiej ( nie podaję nazwy by nie paść ofiarą oskarżeń o krypto reklamę), natomiast mogę ich spokojnie polecić. Moim opiekunem jest P. Jarek. Warto było zainwestować pieniądze na system, zwrócił się już w pierwszym miesiącu ( bilans zysków do strat).

#7 Guest_gosc11

Guest_gosc11
  • Goście

Napisano 20 listopad 2012 - 14:43

Pomysły na biznes gastronomiczny, sprzęt gastronomiczny,producentów i ludzi z branży będzie można spotkać na Targach FOOD-to-GO, które już wkrótce. To swietna okazja dla wszystkich, którzy myslą o założeniu własnej restauracji lub chcą się zaprezentować. Więcej inforamacji szukajcie w Internecie wystarczy wpisać targi FOOD-to-GO ! i na stronie: www.easyfairs.com

#8 Guest_automaniak1

Guest_automaniak1
  • Goście

Napisano 21 listopad 2012 - 09:59

lokalizacja jest najwazniejsza, tylko z tym jest zawsze problem - w lepszym miejscu wiekszy podatek, w gorszym tanszy czynsz, a mniej ludzi. pomysl nad tym

#9 Guest_roseann

Guest_roseann
  • Goście

Napisano 06 styczeń 2013 - 01:56

polecam przegladniecie sobie ofert sprzedazy restauracji na roznych portalach zajmujacych sie tym. Sama tak zrobilam pol roku temu. koszta kupna takiej restauracji a zalozenie nowej sa podobne, a na pewno wiele czasu mozna oszczedzic. Restauracje kupuuje sie juz z calkowitym wyposazeniem co dla mnie bylo ogromna zaleta. Mieszkam w Portugalii i taka opcja zalozenia wlasnego biznesu byla dla mnie latwiejsza.
przykladowe strony z jakich korzystalam:
-www.sprzedambiznes.pl/
-http://vendaempresas...c6-6337446102b6

#10 Guest_Karol Sz.

Guest_Karol Sz.
  • Goście

Napisano 22 luty 2013 - 22:59

Hmmmm, nie ma jednego planu, który można komuś przekazać, mówiącego, jak otworzyć restaurację, żeby ta jeszcze przynosiła zyski. :) Po pierwsze liczy się lokalizacja. Po drugie - czy jest to zupełnie indywidualny lokal, czy na przykład franczyza. Po trzecie - sprzęt (dobrej jakości nie będzie generował strat - ja np. skorzystałem z usług firmy Tanake, która mi wyposażyła całą kuchnię - sprzęt jak nowy po dziś dzień). Po czwarte - wszelkie zezwolenia i aspekt prawny - ja korzystałem z usług prawnika, najlepiej mi doradził i wyłożył "kawę na ławę", a ja zaoszczędziłem sporo czasu. Po piąte - jaki to typ restauracji ma być - trzeba zrobił wstępne rozeznanie co schodzi, co jest popularne w danej okolicy, mieście itd.
Sporo tego wszystkiego składa się na otwarcie restauracji, ale zawsze trzeba sobie zrobić dobry plan, i przede wszystkim rozrysować plus i minusy.

#11 Guest_magdam32

Guest_magdam32
  • Goście

Napisano 23 luty 2013 - 12:30

możesz coś więcej napisać o tej firmie? bo jestem nią zainteresowana już od jakiegoś czasu, a nigdzie nie mogę znaleźć opinii. :(

#12 Guest_Karol Sz.

Guest_Karol Sz.
  • Goście

Napisano 25 luty 2013 - 22:59

Zależy, co konkretnie chcesz wiedzieć. Zrobili mi wszystko kompleksowo, od samego początku, mojego udziału tam nie było żadnego, bo się na tym nie znam, więc zostawiłem im wolną rękę, konsultowali ze mną jedynie sprawy dotyczące kosztów i tego typu rzeczy, uwinęli się dosyć szybko. No a sprzęt, jak pisałem wcześniej, do dzisiaj b. dobrze się trzyma i wszystko ma ręce i nogi.

#13 Guest_pawel3

Guest_pawel3
  • Goście

Napisano 29 czerwiec 2013 - 00:06

A słyszał ktoś może o fabryce GORT? Zainteresowany jestem ich ofertą, konkretnie meblami do zmywalni, liniami wydawczymi i zmywarkami. Może ktoś może powiedzieć coś więcej na temat urządzeń z tej kategorii?

#14 mleszczak

mleszczak

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 283 postów

Napisano 02 styczeń 2018 - 00:09

Na pewno poprowadzenie restauracji wymaga zaopatrzenia się w niezbędny sprzęt. Na myśli mam między innymi urządzenia grzewcze tego typu: https://mmgastro.pl/...dzenia-grzewcze - zależnie od typu prowadzonej restauracji, koszty mogą być zupełnie różne.



#15 Guest_marionet

Guest_marionet
  • Goście

Napisano 13 luty 2018 - 11:29

według mnie jakośc jest najważniejsza, bo ten sprzęt ma nam lata służyc, lepiej dopłacić trochę więcej a nie kombinować potem z naprawami itd. Jeśli chodzi o zmywarki to na pewno Winterhalter jest godne uwagi, porządne urządzenia robią, są bardzoo długo na rynku już a to też dobry znak

 


#16 Marlenka22

Marlenka22

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 13 luty 2018 - 11:39

a sprzęt chyba teraz można wziąć w leasing ? bo nie widzę sensu żeby na początku wydawać dużo pieniedzy jak nie wiadomo czy biznes wypali



#17 Guest_marionet

Guest_marionet
  • Goście

Napisano 19 luty 2018 - 08:39

Wiesz co, nie wiem jak z leasingiem ale wiem że Winterhalter właśnie wypożycza swoje urządzenia po prostu, nie musisz kupować ich na własność. To też dobra opcja



#18 wera_

wera_

    Użytkownik

  • Członkowie
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 22 luty 2018 - 10:43

Najlepiej inwestować w profesjonalny sprzęt, który podniesie jakość obsługi jak, np. monitor dotykowy http://www.posiflex....nitory,41.html

Nie wyobrażam sobie nowoczesnego lokalu bez takiego sprzętu. To już pewien standard.



#19 Ond49

Ond49

    Użytkownik

  • Członkowie
  • PipPip
  • 22 postów
  • LokalizacjaNakło nad Notecią

Napisano 28 luty 2018 - 10:17

Moim zdaniem swoistą podstawą jest dobre zarządzanie w gastronomii. Jeśli tego się nauczysz, to nie powinno być większych problemów. Polecam oczywiście jak najwięcej o tym poczytać i aktualizować wiedzę. Można zacząć od tego źródła: http://gastro.pl/now...bslugi-klienta/



#20 ania123444

ania123444

    Użytkownik

  • Członkowie
  • PipPip
  • 29 postów
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 12 kwiecień 2018 - 20:19

Najlepiej jak porozmawiasz sobie z paroma właścicielami restauracji, klubów, kawiarni itp powinni podzielić się z Tobą doświadczeniami. Od siebie mogę dodać że na pewno warto zastanowić się nad projektem wnętrza, sam wiesz że chętnie się wraca do miejsca gdzie miło można spędzić czas, gdzie wnętrze jest unikatowe, jedyne w swoim rodzaju. Coś takiego może Ci zapewnić pracownia projektowa TrzyTrzecie, która fachowo zajmuje się projektowaniem lokali komercyjnych. Sam nigdy nie uzyskasz takiego efektu więc szczerze odradzam. Trzeba znać wszystkie triki aranżacji, które działają na klientów.





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych