Witam,
prowadzę księgowość kilku przedsiębiorstw - ostatnio kilku Klientów poprosiło mnie o uregulowanie kwestii przetwarzania danych osobowych powierzonych przez danego Klienta. Wiem że Księgowi, biura rachunkowe powinni podpisywać z biurami umowy powierzenia przetwarzania danych -co zwalnia Biura Rachunkowe z obowiązku rejestracji tych baz z GIODO.
Natomiast każde biuro rachunkowe musi opracować i wdrożyć dokumentację wewnętrzną - ja wcrożyłem propozycje od kancelarii doradczej RBDO - to ich oferta ze strony rbdo.pl dla biur rachunkowych - jakie macie doświadcenia z wdrożeniem niniejszej listy dokumentów?
KARY ZA BRAK DOKUMENTACJI I WIĘCEJ KONTROLI W 2014!
[*][color=#000000;]Dokumentacja RBDO to optymalny zestaw dokumentów dla firm, szkół, organizacji, który pozwoli na kompleksowe uregulowanie obowiązków przetwarzania danych nawet w ciągu 1 godziny.[/color]
[*][color=#000000;]Dokumentacja RBDO z powodzeniem została wdrożona w kilku tysiącach przedsiębiorstw, szkół, instytucji państwowych i organizacji.[/color]
[*][color=#000000;]Każdy Klient, który zamówi dokumentację RBDO może w każdej chwili zwrócić się z konkretnym pytaniem w zakresie wdrożenia dokumentacji do wykwalifikowanego prawnika RBDO.[/color]
[/list]
[color=rgb(0,128,128);]1. DOKUMENT POLITYKI BEZPIECZEŃSTWA Z ZAŁĄCZNIKAMI:[/color]
[color=#000000;]• Dokument Polityki Bezpieczeństwa (wzór do uzupełnienia).[/color]
[color=#000000;]• Wykaz zbiorów danych.[/color]
[color=#000000;]• Upoważnienie do przetwarzania danych.[/color]
[color=#000000;]• Upoważnienie wyznaczające Administratora Bezpieczeństwa Informacji.[/color]
[color=#000000;]• Ewidencja osób upoważnionych.[/color]
[color=#000000;]• Wykaz udostępnień danych innym podmiotom.[/color]
[color=#000000;]• Wykaz podmiotów, którym powierzono przetwarzanie.[/color]
[color=#000000;]• Wykaz udostępnień danych osobom, których dotyczą.[/color]
[color=#008080;]2. DOKUMENT INSTRUKCJI ZARZĄDZANIA SYSTEMEM INFORMATYCZNYM Z ZAŁĄCZNIKAMI:[/color]
[color=#000000;]• Instrukcja Zarządzania Systemem Informatycznym (wzór do uzupełnienia).[/color]
[color=#000000;]• Upoważnienie Administratora Systemu Informatycznego.[/color]
3. PORADNIK OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH POD KONTROLĄ
[color=#000000;]• Czym są „dane osobowe”?[/color]
[color=#000000;]• Czy zawsze potrzebna jest zgoda na przetwarzanie danych?[/color]
[color=#000000;]• Jakie obowiązki wiążą się z przetwarzaniem danych osobowych?[/color]
[color=#000000;]• Sankcje administracyjne (procedura nakładania grzywien przez GIODO).[/color]
[color=#000000;]• Odpowiedzialność karna.[/color]
[color=rgb(0,128,128);]4. WZÓR UMOWY POWIERZENIA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH[/color]