- Kategorie na forum:
- Księgowość|
- Kadry|
- Moja firma|
- Samorząd|
- Logistyka|
- Działy forum:
- Księgowość dla firm·
- Księgowość budżetowa·
- Kadry·
- Biznes·
- Prawo·
- Moto·
- Nieruchomości·
- Samorząd·
- Logistyka
Napisano 26 kwiecień 2013 - 09:55
Napisano 15 sierpień 2016 - 08:13
Napisano 05 październik 2016 - 15:38
Napisano 29 listopad 2016 - 08:41
A ja mam taką zagwozdkę. Droga prowadzi na wprost i w pewnym momencie się rozwidla na skos w prawo stając się malutką uliczką. 30 metrów za rozwidleniem jest ścieżka rowerowa, która poprzecznie przecina jezdnię, po której jadę. Nie ma żadnych znaków drogowych regulujących ruch rowerzystów lub kierujących pojazdami. I teraz z oddali widzę dojeżdżającego rowerzystę od mojej lewej strony. Kto ma pierwszeństwo? Jeśli kierować cię zasadami ruchu drogowego, to mam do czynienia ze skrzyżowaniem równorzędnym. Czyli jeśli rowerzysta dojeżdża od mojej lewej strony, to on ma obowiązek udzielić mi pierwszeństwa zgodnie z zasadą jego prawej dłoni. Jeśli jednak rowerzysta dojeżdżałby od mojej prawej strony, to rzecz jasna ja mam obowiązek udzielenia mu pierwszeństwa. Dziś miałem taką sytuację, że szliśmy z rowerzystą na kolizję. W mojej ocenie to ja miałem pierwszeństwo. W końcu rowerzysta przyhamował i mnie przepuścił. Lecz obawiam się, że za chwilę trafię na jakiś portal ponieważ rowerzysta był z grupy tych zadziornych. Kamerka na kasku i wzrok zabójcy, który mnie odprowadził gdy już odjeżdżałem od skrzyżowania ze ścieżką rowerową. Co o tym sądzicie? Kto miał pierwszeństwo?
Napisano 19 styczeń 2017 - 11:16
Napisano 19 styczeń 2017 - 11:16
Napisano 13 luty 2017 - 07:46
I tu pojawiają się dwa przepisy, które się wykluczają. Zasada tzw prawej ręki, która dotyczy zarówno rowerzystów jak i kierowców samochodów. A drugi przepis mówi że jeśli rowerzysta jedzie po ścieżce rowerowej na wprost to ma pierwszeństwo przed samochodem.
Na wprost to znaczy równolegle ze mną, a następnie ja mu przecinam drogę samochodem np. skręcając w prawo na skrzyżowaniu?
W moim przypadku było tak, że droga dla rowerów ciągnie się równolegle najpierw po jednej, a potem po drugiej stronie ulicy. Jednak przecięcie drogi rowerowej nie następuje w obrębie skrzyżowania lecz tak jakby "w polu". I stąd domniemanie, że obowiązuje wówczas reguła prawej dłoni (skrzyżowanie dwóch dróg równorzędnych).
Napisano 26 listopad 2020 - 19:29
Napisano 26 listopad 2020 - 19:29
Napisano 05 styczeń 2021 - 21:07
Jeśli chodzi o mnie to właśnie dlatego ja przede wszystkim poruszam się po ścieżkach dla rowerów. Zanim do tego doszło to przede wszystkim musiałem kupić sobie nowy rower. Fajnie, że ranking rowerów https://pieknyrower....anking-rowerow/jest tak przyjazny dla osób szukających roweru.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
jejeku69 - dziś, 00:22
Guest_ - wczoraj, 23:34
Guest_Ala - wczoraj, 22:54
Guest_Sabinaa - wczoraj, 22:23
kolorofon1 - wczoraj, 22:03
Guest_kate368 - wczoraj, 21:49
Guest_ - wczoraj, 21:48
Guest_ - wczoraj, 21:45
kolorofon1 - wczoraj, 21:28
koleżanka - wczoraj, 21:28
Guest_ - wczoraj, 21:22