Gość Qaziu Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Jak zamontować w aucie czujniki parkowania, cofania?Dużo kosztuje taka przyjemność?Dam radę założyć czujniki parkowania samemu czy wymaga to wizyty u fachowca?Rozumiem, że są tylko takie małe okrągłe czujki które zakładamy na zderzak z wywierconymi otworami?Czy może są jakieś inne czujniki parkowania, które nie wymagają takiej ingerencji i rozwiercania zderzaka?Ile kosztuje przyzwoity zestaw czujników parkowania np. z powiadamianiem jedynie dźwiękowym? Bo te monitorki średni moim zdaniem wyglądają a i niekoniecznie ułatwiają zadanie, mi wystarczy sam dźwięk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pandora_wawa Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 fajnie, ze poruszyłeś ten temat, mnie również interesowałby montaż czujników jedynie dźwiękowych, chętnie się dowiem ile to kosztuje i czy się opłaca i jakiej ingerencji w auto (wiercenie itp.) wymaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amigo75 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Z czujnikami parkowania nie radziłbym eksperymentować, zwłaszcza jeżeli Wasz samochód przedstawia jakąś wartość.Po pierwsze często żeby założyć czujniki trzeba zdjąć zderzak. To wbrew pozorom nie zawsze jest takie proste. Łatwo o uszkodzenie wozu.Po drugie jak nierówno wywiercicie otwory to będziecie mieli nierówno zamontowane czujniki i nic z tym nie zrobicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adam1981 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Ja zleciłem montaż czujników fachowcom, bo obawiałem się właśnie, że coć zrobię nie tak.Mieszkam pod Warszawą i polecono mi firmę Autofun w Milanówku.Jestem zadowolony, a czujniki działają bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matee Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Montaż czujników parkowania nie musi wiązać się z wierceniem.Najprostszą i w miarę skuteczną metodą jest zestaw czujników parkowania elektromagnetycznych.Są to czujniki które zakładamy pod zderzakiem, w postaci kabla.Można wybrać wersję z sygnałem akustycznym lub wyświetlaczem.I nie ma żadnego wiercenia w zderzaku ani szpecących kółek.Chociaż jeśli miałbym inwestować, a w aucie byłby wyświetlacz, to bez wahania kupiłbym kamerę cofania.A może ktoś z Was ma założone czujniki elektromagnetyczne lub ma na ich temat sprawdzoną opinię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotr220 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Ja słyszałem, że to nie działa za dobrze.I chyba drogie jest. A i tak musisz zdjąć zderzak i tak.Ja preferuję czujniki ultradźwiękowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomek767 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 A ja odradzam kupowanie czujników umieszczonych w ramce tablicy rejestracyjnej.Kiedyś wydałem na coś takiego pieniądze i żałuję.Może i nic nie trzeba wiercić i montaż łatwy ale większego dziadostwa to nie widziałem.Dokładność taka, że więcej widać w lusterku niż ten czujnik wyczuwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gonzo12345 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 A montował ktoś kiedyś czujniki parkowania z przodu?W nowych samochodach coraz częściej takie są montowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janek300 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 No chyba tak samo się montuje jak z tyłu.Czujki w zderzak, a centralki to są chyba na 8 czujek bez problemu dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amigo75 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Z czujnikami z przodu to nie jest tak prosto. Rzeczywiście centralki są dostępne na taką ilość czujek i obsługują zarówno tylne jak i przednie czujniki parkowania.Tyle, że problem występuje w załączaniu i wyłączaniu przednich czujników.Tylne działają wtedy, kiedy świeci światło cofania. A do przednich trzeba montować dodatkowy przełącznik i pamiętać by go obsługiwać podczas manewrowania.W praktyce zbyt uciążliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gonzo12345 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 No właśnie tak słyszałem, że tylne czujniki parkowania bez problemu, a przednie to jedynie oryginalne. Tylko nie wiedziałem czemu. Teraz już wiem. Dzięki. Faktycznie czujniki włączane i wyłączane z przycisku to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janek300 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 No a jakby zrobić te czujniki z przodu tak, żeby działały na stałę i tylko dorobić wyłącznik np. jak stoimy w korku żeby nie piszczały.To by chyba działało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amigo75 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Działać by pewnie działało. Tak też robią ci, którzy koniecznie chcą mieć czujniki parkowania z przodu.Ale w praktyce to nie jest za wygodne. Sprowadza się to do tego, że i tak musisz pamiętać o przełączaniu tego przełącznika. Bo jak zapomnisz ich włączyć to podczas manewrów i tak nie będą działały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Alcman Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 A jak dla mnie to szaleństwo z tymi czujnikami parkowania. Zwłaszcza z przodu.Ludzie niedługo już w ogóle oduczą się parkować. O ile czujniki parkowania z tyłu w aucie typu sedan są przydatne, to np. po jakiego czorta są w kombi które kończy się idealne z tylną szybą to nie wiem.Mnie osobiście w większości aut do szału doprowadza dźwięk czujników parkowania (np. Mazda 6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jericho Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 A czy czujniki parkowania da się wyłączyć? Do szału mnie doprowadza ich dźwięk w niektórych samochodach.I będą wyły zawsze bo np blisko jest filar parkingu podziemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pandora_wawa Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Seryjne czujniki zawsze da się wyłączyć, takie domontowywane to chyba zależy od fantazji montującego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jurek Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Montaż jest bardzo prosty w razie trudności będzie potrzebny drut taki jak do wieszaka na ubranie,potem tak jak w instrukcji wywiercić na odpowiedniej wysokość tak jak pisze w instrukcji to jest 50-do 60 cm wysokości a drut będzie nam potrzebny w razie jak by za zderzakiem była pianka to wtedy tam gdzie mamy otwór przebijamy się w górne tam jak jest koniec zderzaka i tak wszystkie 4 szt potem podłączamy wszystko tak napisane w instrukcji. A koszt zestawu u mnie tz we Wrocławiu to około 60 zł bez wyświetlacza.Mam nadzieję że trochę pomogłem powodzenia!!! Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Demek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Witam,Korzystając z okazji chciałem spytać czy ktoś może korzystał z czujników parkowania karmaxu, które są montowane do tablicy rejestracyjnej? Prezentują się naprawdę dobrze, ale wolałbym usłyszeć jeszcze opinie kogoś doświadczonego, kto powie mi czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vasans Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 tomek 767 czemu odradzasz kupowanie takich czujników montowanych w tablice. Ja mam takie od Karmaxu i nie mogę o nich powiedzieć złego słowa prawdę mówiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dehas Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 http://auto-dodatki.com/index.php - Ja również znalazłem te karmaxy na tej stronie i nie mogę o nich nic złego powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Xedem Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 W sumie, Karmaxy prrezentują się naprawdę fajnie to muszę przyznać. Chyba sam również je kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Xedem Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Ok produkt kupiony. Jak na razie zakup wydaje się być udany:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asterda Opublikowano 1 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Czujniki parkowania od Karmax to rzeczywiście bardzo dobry wybór. Nie przydają się wprawdzie w terenie, ale w miastach owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stern Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Zgadzam się. Sam korzystam z czujników parkowania od Karmaxu. Niewątpliwie są to bardzo przydatne narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Eost Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Ogólnie jednak nie powinniście tak wykorzystywać czujników parkowania. To tylko wspomagacze, a nie urządzenia które parkują za was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi