Kategorie
Skocz do zawartości

DZIECKO W FOTELIKU - DO ILU LAT?

Gość edek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

DO JAKIEGO wieku należy przewozić dzieci w foteliku? mam córkę, która powoli zaczyna wyrastać z fotelika. ma 8 lat. ja w jej wieku jeździłem bez fotelika, a od 10 roku zycia mogłem jeździć z przodu.

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pytasz do ilu lat dziecko musi jeździć w foteliku?Otóż jazda bez fotelika to wiek 12 lat lub 150 cm wzrostu.Wtedy dziecko może jeździć jako pełnoprawny pasażer :)Pamiętajcie również, że przewożenie dziecka a foteliku na przednim siedzeniu jest możliwe tylko w autach bez poduszki powidtrznej lub przy wyłączonej poduszcze powietrznej pasażera!!

DZIECKO W FOTELIKU - CD. osobiście przewoże dziecko w foteliku na przednim fotelu, rzeczywiście przewożę dziecko w foteliku przy wyłączonej poduszce powietrznej. zapala mi se nawet taka lampka że poduszka powietrzna jest wyłączona. i teraz pytanie:czy zapalenie sie tej lampki o wyłączonej poduszce powietrznej oznacza, że wyłączone są wszystkie poduszki? czy też tylko ta 1 poduszka tj. po stronie pasażera.

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...

Na przednim siedzeniu z poduszką powietrzną nie wolno przewozić dziecka ale tyłem do kierunku jazdy. Jeżeli wyłączysz poduszkę to możesz i tyłem.

oczywiście, bo cóż by się dzialo gdyby zdarzył się wypadek? Kierowca miałby poduchę a pasażer już nie?

DO JAKIEGO wieku należy przewozić dzieci w foteliku? mam córkę, która powoli zaczyna wyrastać z fotelika. ma 8 lat. ja w jej wieku jeździłem bez fotelika, a od 10 roku zycia mogłem jeździć z przodu.

ze strony Policji:1.Na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego dziecko w wieku do lat 12 może być przewożone jedynie w specjalnym foteliku ochronnym (art. 45 ust. 2 pkt. 5 u.p.o.r.d.) 2.Na pozostałych siedzeniach dziecko w wieku do lat 12, nie przekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewozu dzieci (siedzisko, podwyższenie), odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. (art. 39 ust. 3 u.p.o.r.d.). Z powyższego wynika, że dziecko w wieku do lat 12 przekraczające 150 cm wzrostu może być przewożone bez wymaganego fotelika lub siedziska. Jednocześnie dziecko w wieku powyżej 12 lat, nie przekraczające 150 cm wzrostu nie musi być przewożone w foteliku.

• 3 tygodnie później...
Witam, chciałbym się dowiedzieć dokładnie od ilu lat lub ile cm. wzrostu trzeba mieć żeby nie trzeba było jeździć w siedzisku. Komenda Miejska Policji w Katowicach, [http://www.katowice.slaska.policja.gov.pl/czesto-zadawane-pytania/], mówi art. 39 ust. 3: “W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym”, lecz w Komedzie Miejskiej w Węgorzynie mówią że od 120cm. Proszę o szybką odpowiedź!

• 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...