Gość edek Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 DO JAKIEGO wieku należy przewozić dzieci w foteliku? mam córkę, która powoli zaczyna wyrastać z fotelika. ma 8 lat. ja w jej wieku jeździłem bez fotelika, a od 10 roku zycia mogłem jeździć z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TaDI6 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Pytasz do ilu lat dziecko musi jeździć w foteliku?Otóż jazda bez fotelika to wiek 12 lat lub 150 cm wzrostu.Wtedy dziecko może jeździć jako pełnoprawny pasażer :)Pamiętajcie również, że przewożenie dziecka a foteliku na przednim siedzeniu jest możliwe tylko w autach bez poduszki powidtrznej lub przy wyłączonej poduszcze powietrznej pasażera!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomasz Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 DZIECKO W FOTELIKU - CD. osobiście przewoże dziecko w foteliku na przednim fotelu, rzeczywiście przewożę dziecko w foteliku przy wyłączonej poduszce powietrznej. zapala mi se nawet taka lampka że poduszka powietrzna jest wyłączona. i teraz pytanie:czy zapalenie sie tej lampki o wyłączonej poduszce powietrznej oznacza, że wyłączone są wszystkie poduszki? czy też tylko ta 1 poduszka tj. po stronie pasażera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marek82 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Łatwiej będzie pomóc jeśli podasz markę samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GOŚĆ Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Na przednim siedzeniu z poduszką powietrzną nie wolno przewozić dziecka ale tyłem do kierunku jazdy. Jeżeli wyłączysz poduszkę to możesz i tyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcel Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Ty filozof w kazdym aucie wyłaczasz ta jedna poduszke z kluczyka bez wzgledu na marke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcel Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Tylko tej jednej i nie sluchaj tych filozofów kazda marka ma takie samo rozwiazanie,z kluczyka mozesz i wylaczysz tylko i wylacznie ta jedna poduszke!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 oprocz opla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Na przednim siedzeniu z poduszką powietrzną nie wolno przewozić dziecka ale tyłem do kierunku jazdy. Jeżeli wyłączysz poduszkę to możesz i tyłem.oczywiście, bo cóż by się dzialo gdyby zdarzył się wypadek? Kierowca miałby poduchę a pasażer już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 DO JAKIEGO wieku należy przewozić dzieci w foteliku? mam córkę, która powoli zaczyna wyrastać z fotelika. ma 8 lat. ja w jej wieku jeździłem bez fotelika, a od 10 roku zycia mogłem jeździć z przodu.ze strony Policji:1.Na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego dziecko w wieku do lat 12 może być przewożone jedynie w specjalnym foteliku ochronnym (art. 45 ust. 2 pkt. 5 u.p.o.r.d.) 2.Na pozostałych siedzeniach dziecko w wieku do lat 12, nie przekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewozu dzieci (siedzisko, podwyższenie), odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. (art. 39 ust. 3 u.p.o.r.d.). Z powyższego wynika, że dziecko w wieku do lat 12 przekraczające 150 cm wzrostu może być przewożone bez wymaganego fotelika lub siedziska. Jednocześnie dziecko w wieku powyżej 12 lat, nie przekraczające 150 cm wzrostu nie musi być przewożone w foteliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Witam, chciałbym się dowiedzieć dokładnie od ilu lat lub ile cm. wzrostu trzeba mieć żeby nie trzeba było jeździć w siedzisku. Komenda Miejska Policji w Katowicach, [http://www.katowice.slaska.policja.gov.pl/czesto-zadawane-pytania/], mówi art. 39 ust. 3: “W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym”, lecz w Komedzie Miejskiej w Węgorzynie mówią że od 120cm. Proszę o szybką odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 8lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rober kozłowski Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 ja jezdiłem od 3 roku życia z przodu a mam 48 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rober kozłowski Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 ja jezdiłem od 3 roku życia jezdziłem na wozie z sianem a mam 23 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rober kozłowski Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 ja jezdiłem od 3 roku życia jezdziłem na wozie z sianem a mam 23 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gustocfg Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 W Passacie B5 też nie można wyłączyć poduszki pasażera. Jest jeden sposób ale wymaga wizyty w serwisie i zapłacenia za tą usługę ok.200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 527777 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 mam 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 mam 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 ale od ilu zwrostu można jeżdzić bez fotelika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kaziu Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 To ja Ty jesteś taki filozof to powiedz jak wyłączyć poduszkę w Renault Megane 2000 r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 I to jest konkretna odpowiedź :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tiger Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 dziecko powinno siediec w foteliku do 5 roku życia a do 12 roku życia w platformie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tiger Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 kto wie gdzie kupic fotelik dla dzieci powyżej 5 roku życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 kudbjderabberjbjbbbsbwebedbnbsjebwjfbaJwfjbawfjbbbbhjafbwejewjwerfxertsrfersfzerfaetgardfgverfgweasWQEWEF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi