Skocz do zawartości


Jak założyć restaurację?


wróć do serwisu Moja Firma 8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_Gość

Guest_Gość
  • Goście

Napisano 25 listopad 2013 - 08:06

Witam forumowiczów!

 

Od zawsze moim marzeniem było mieć swoją restaurację. Wreszcie mogę sobie na to pozwolić - mam okołu 30 tys. zł tytułem własnego wkładu - czy to wystarczy? Jak wygląda otwieranie takiej działalności? Czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę na ten temat? Proszę o pomoc :)

 



#2 Sobi

Sobi

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 893 postów
  • LokalizacjaWwa

Napisano 25 listopad 2013 - 22:30

Obawiam się, że to może być mało. Zwłaszcza w lokalu gdzie nie ma kuchni... Kiedyś doradzaliśmy firmie która wynajeła lokal, miesiac go remontowała, wyposażała, itd. Za ten okres już trzeba bylo zapłacić najem - 15 tys. - dobre miejsce.

 

Cała inwestycja startowo kosztowała 120 tys.

 

Niestety zalezy wszystko od skali. Moze na początek bar / pub z piwem jakiejś kampanii piwnej. Wówczas oni pokrywają część kosztów, stolików, dystrybutorów, lodówek itd. restauracja od podstaw to serio sporo sporo wysiłku, czasu,  pracy i pieniędzy.



#3 Guest_grzesiek

Guest_grzesiek
  • Goście

Napisano 02 czerwiec 2014 - 14:11

zupełnie inne kwoty się inwestuje w różnych częściach Polski, więc ciężko jednoznacznie odpowiedzieć Ci na pytanie, na pewno na początku jest sporo kosztów, trzeba: zakupić wyposażenie gastronomiczne (np w http://gastromarathon.pl/ ), urządzić jakoś lokal, wypromować miejsce itp



#4 Guest_pentliczek

Guest_pentliczek
  • Goście

Napisano 02 lipiec 2014 - 14:21

mysle, ze 30 tys to malo jak na taka dzialalnosci. Sporo cie wyniesie wyposazenie kuchni. Ale mozesz troche zaoszczedzic kupujac w raptorze. Oni tam maja calkiem przyzwoite ceny a przy tym naprawde oferuja dobra jakosc



#5 Guest_jenytka

Guest_jenytka
  • Goście

Napisano 07 lipiec 2014 - 12:29

Jeśli znajdziesz już lokal , to masz nieco łatwiej. W otwieraniu restauracji dla mnie najcieższym było znalezienie odpowiedniego sprzętu, nie znałam się na tym po prostu, a nie wiedziałam czy mogłam liczyć na szczere doradztwo pracowników hurtowni gastronomicznej. Ja hurtownię mam bardzo blisko siebie, wiec nawet jeśli trzeba skorzystac z serwisu,to nie będzie problemu. W urządzenia zaopatrzyłam się w http://frigosystem.com.pl/ i nie żałuję.



#6 Patka79

Patka79

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 319 postów

Napisano 19 kwiecień 2018 - 12:45

Na pewno musisz się zaopatrzyć w jakiś system zarządzania całą restauracją. Ja wybrałem system https://joinposter.com/pl Systemy, dzięki którym kontrola nad funkcjonowaniem firmy jest intuicyjna, szybka, a jednocześnie precyzyjna stają się niezbędne w dynamicznie rozwijającym się świecie biznesu. Dzięki nim możemy stale monitorować bilans zysków i strat, wprowadzać potrzebne zmiany oraz śledzić ich skuteczność. To kluczowe wartości dla osoby, która prowadzi firmę. Branża gastronomiczna jest kojarzona przede wszystkim z gotowaniem i to właśnie kulinarne umiejętności są w niej na pierwszym miejscu. Razem z nimi powinny łączyć się rozwiązania, które zapewnią sprawne funkcjonowanie i zarządzanie działalnością. Systemy POS sprawdzą się w tej roli znakomicie. Decydując się na oprogramowanie, firma może liczyć nie tylko na optymalne zyski, ale także stopniowy rozwój. Oprogramowanie wpłynie na jakość usług, które zapewnią zadowolenie klientów. 



#7 Guest_Iwona

Guest_Iwona
  • Goście

Napisano 12 czerwiec 2018 - 09:37

Jeżeli chcesz otworzyć własną restaurację, to nie tylko ważny jest wkład pieniężny. Potrzebujesz naprawdę dobrego kucharza, świetnej tematyki lokalu i komfortowego, ładnego wystroju. Na przykład firma TrzyTrzecie zajmuje się projektowaniem restauracji i biur. Właśnie tak stworzyłam swoją małą restaurację. Moja koleżanka jest wyśmienitym kucharzem, także to od niej się wszystko zaczęło. Otworzyłyśmy restaurację z kuchnią włoską. Zatrudniłyśmy tę firmę projektową z Warszawy, a oni zaprojektowali nam wspaniałe wnętrze restauracji. Zza okna sam wystrój zachęca do wejścia do środka, kuchnia mojej koleżanki tylko ich zatrzymuje. :)



#8 aronr

aronr

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 146 postów

Napisano 13 czerwiec 2018 - 16:45

Chcąc założyć restaurację trzeba zaopatrzyć się w ogromne ilości przypraw. Nie korzystajmy jednak z vegety - lepiej zaopatrzyć się w zioła i suszone warzywa, które urozmaicą smak serwowanych przez nas potraw. Najlepiej jest zdecydować się na przyprawy z Knorra, które cechują się wysoką jakością i cudownym smakiem...



#9 adamela

adamela

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 70 postów

Napisano 29 czerwiec 2018 - 13:33

No tak największy koszt to jednak urządzenia, ale tu nie ma co oszczędzać bo on musi być dobry. A firma Winterhalter? kojarzycie? Bardzo dobre zmywarki gastronomiczne mają no i oczywiście wyparzarki. Do każdego rodzaju naczyń. To firma z renomą, poza tym jest na rynku wiele lat i sobie szanuje klientów





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych