Skocz do zawartości


Jak założyć restaurację?


wróć do serwisu Moja Firma 19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_Gość

Guest_Gość
  • Goście

Napisano 25 listopad 2013 - 08:06

Witam forumowiczów!

 

Od zawsze moim marzeniem było mieć swoją restaurację. Wreszcie mogę sobie na to pozwolić - mam okołu 30 tys. zł tytułem własnego wkładu - czy to wystarczy? Jak wygląda otwieranie takiej działalności? Czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę na ten temat? Proszę o pomoc :)

 



#2 Sobi

Sobi

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 893 postów
  • LokalizacjaWwa

Napisano 25 listopad 2013 - 22:30

Obawiam się, że to może być mało. Zwłaszcza w lokalu gdzie nie ma kuchni... Kiedyś doradzaliśmy firmie która wynajeła lokal, miesiac go remontowała, wyposażała, itd. Za ten okres już trzeba bylo zapłacić najem - 15 tys. - dobre miejsce.

 

Cała inwestycja startowo kosztowała 120 tys.

 

Niestety zalezy wszystko od skali. Moze na początek bar / pub z piwem jakiejś kampanii piwnej. Wówczas oni pokrywają część kosztów, stolików, dystrybutorów, lodówek itd. restauracja od podstaw to serio sporo sporo wysiłku, czasu,  pracy i pieniędzy.



#3 Guest_grzesiek

Guest_grzesiek
  • Goście

Napisano 02 czerwiec 2014 - 14:11

zupełnie inne kwoty się inwestuje w różnych częściach Polski, więc ciężko jednoznacznie odpowiedzieć Ci na pytanie, na pewno na początku jest sporo kosztów, trzeba: zakupić wyposażenie gastronomiczne (np w http://gastromarathon.pl/ ), urządzić jakoś lokal, wypromować miejsce itp



#4 Guest_pentliczek

Guest_pentliczek
  • Goście

Napisano 02 lipiec 2014 - 14:21

mysle, ze 30 tys to malo jak na taka dzialalnosci. Sporo cie wyniesie wyposazenie kuchni. Ale mozesz troche zaoszczedzic kupujac w raptorze. Oni tam maja calkiem przyzwoite ceny a przy tym naprawde oferuja dobra jakosc



#5 Guest_jenytka

Guest_jenytka
  • Goście

Napisano 07 lipiec 2014 - 12:29

Jeśli znajdziesz już lokal , to masz nieco łatwiej. W otwieraniu restauracji dla mnie najcieższym było znalezienie odpowiedniego sprzętu, nie znałam się na tym po prostu, a nie wiedziałam czy mogłam liczyć na szczere doradztwo pracowników hurtowni gastronomicznej. Ja hurtownię mam bardzo blisko siebie, wiec nawet jeśli trzeba skorzystac z serwisu,to nie będzie problemu. W urządzenia zaopatrzyłam się w http://frigosystem.com.pl/ i nie żałuję.



#6 Patka79

Patka79

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 490 postów

Napisano 19 kwiecień 2018 - 12:45

Na pewno musisz się zaopatrzyć w jakiś system zarządzania całą restauracją. Ja wybrałem system https://joinposter.com/pl Systemy, dzięki którym kontrola nad funkcjonowaniem firmy jest intuicyjna, szybka, a jednocześnie precyzyjna stają się niezbędne w dynamicznie rozwijającym się świecie biznesu. Dzięki nim możemy stale monitorować bilans zysków i strat, wprowadzać potrzebne zmiany oraz śledzić ich skuteczność. To kluczowe wartości dla osoby, która prowadzi firmę. Branża gastronomiczna jest kojarzona przede wszystkim z gotowaniem i to właśnie kulinarne umiejętności są w niej na pierwszym miejscu. Razem z nimi powinny łączyć się rozwiązania, które zapewnią sprawne funkcjonowanie i zarządzanie działalnością. Systemy POS sprawdzą się w tej roli znakomicie. Decydując się na oprogramowanie, firma może liczyć nie tylko na optymalne zyski, ale także stopniowy rozwój. Oprogramowanie wpłynie na jakość usług, które zapewnią zadowolenie klientów. 



#7 Guest_Iwona

Guest_Iwona
  • Goście

Napisano 12 czerwiec 2018 - 09:37

Jeżeli chcesz otworzyć własną restaurację, to nie tylko ważny jest wkład pieniężny. Potrzebujesz naprawdę dobrego kucharza, świetnej tematyki lokalu i komfortowego, ładnego wystroju. Na przykład firma TrzyTrzecie zajmuje się projektowaniem restauracji i biur. Właśnie tak stworzyłam swoją małą restaurację. Moja koleżanka jest wyśmienitym kucharzem, także to od niej się wszystko zaczęło. Otworzyłyśmy restaurację z kuchnią włoską. Zatrudniłyśmy tę firmę projektową z Warszawy, a oni zaprojektowali nam wspaniałe wnętrze restauracji. Zza okna sam wystrój zachęca do wejścia do środka, kuchnia mojej koleżanki tylko ich zatrzymuje. :)



#8 aronr

aronr

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 285 postów

Napisano 13 czerwiec 2018 - 16:45

Chcąc założyć restaurację trzeba zaopatrzyć się w ogromne ilości przypraw. Nie korzystajmy jednak z vegety - lepiej zaopatrzyć się w zioła i suszone warzywa, które urozmaicą smak serwowanych przez nas potraw. Najlepiej jest zdecydować się na przyprawy z Knorra, które cechują się wysoką jakością i cudownym smakiem...



#9 adamela

adamela

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 201 postów

Napisano 29 czerwiec 2018 - 13:33

No tak największy koszt to jednak urządzenia, ale tu nie ma co oszczędzać bo on musi być dobry. A firma Winterhalter? kojarzycie? Bardzo dobre zmywarki gastronomiczne mają no i oczywiście wyparzarki. Do każdego rodzaju naczyń. To firma z renomą, poza tym jest na rynku wiele lat i sobie szanuje klientów



#10 wera_

wera_

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 59 postów

Napisano 21 sierpień 2018 - 14:08

Własna restauracja to dobry pomysł, ale tylko w momencie, w którym mamy doświadczenie w tej branży. Trzeba wiedzieć na co się pisze, a ta branża jest bardzo wymagająca.

 

Przy okazji zachęcam młodych lub początkujących restauratorów do czytania bloga Gastro. Na pewno znajdziecie tam wiele przydatnych informacji, zostawiam Wam linka do wpisu o tym, jaki jest dress code w gastronomii -

https://gastro.pl/dr...-w-gastronomii/

#11 Emmarek

Emmarek

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 22 sierpień 2018 - 17:58

Warto zostawić ten temat specjaliście. Dzięki temu oszczędzamy sobie wielu różnych trudności.


Korzystaj z czasu, który masz. Nie martw się o to, co przyniesie jutro. Ciesz się tym, co masz w danej chwili.


#12 Gustav2

Gustav2

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 273 postów

Napisano 27 październik 2018 - 16:24

Zgadzam się, że to bardzo wymagający biznes. Trzeba mieć sporą wiedzę w tym temacie, zanim zacznie się inwestować w restaurację.

Dlatego na początek radzę zaznajomić się z kwestią transportowania żywności: https://cafeteria.pl...pu-restauracji/ To tylko jedna z wielu ważnych kwestii w tym biznesie. Przed otwarciem lokalu gastronomicznego warto też poznać konkurencję, a także przejść się po kilku dobrych restauracjach i zastanowić się nad ich funkcjonowaniem.



#13 Guest_BorekMateusz

Guest_BorekMateusz
  • Goście

Napisano 18 grudzień 2018 - 13:13

Oprócz tego o czym pisali poprzednicy, ważny jest również odpowiedni sprzęt. Osobiście mogę polecić Ci sklep www.multigastro.pl . Kupowaliśmy od nich sprzęt i jesteśmy bardzo zadowoleni z doradztwa, na prawdę znają się na rzeczy i potrafią łatwo przedstawić wady i zalety danego sprzętu.



#14 JarekDon

JarekDon

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 472 postów

Napisano 14 styczeń 2019 - 08:00

Na pewno jest tutaj sporo rzeczy do załatwienia, dlatego jeżeli będziesz potrzebował profesjonalnej pomocy w wyborze to ze swojej strony mogę polecić Ci abyś również odwiedził sklep https://multigastro.pl/ w którym kupisz dobrej jakości wyposażenie topowych producentów i to w przystępnych cenach oraz można złapać u nich sporą część rzeczy też na promocji. 



#15 Rejestracja_spolek

Rejestracja_spolek

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 21 styczeń 2019 - 11:52

Odpowiednio przeprowadzony proces rejestracji podmiotu często rzutuje na jego późniejsze funkcjonowanie. My oferujemy pomoc w założeniu firmy oraz doradztwo prawne. Zachęcamy do niezobowiązującego kontaktu z naszym biurem: 

 

Tel: 12 442 02 61

E-mail: kontakt@rejestracja-spolki-zoo.pl

Strona: http://rejestracja-s...es-rejestracji/



#16 zimbol

zimbol

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 788 postów

Napisano 05 listopad 2019 - 11:14

Założenie restauracji samo w sobie nie jest ciężkie, pamiętaj o tym aby kupić do niej jak najlepszy sprzęt, a z tym jest już trudniej. Ja do swojej restauracji kupiłam zmywarki przemysłowe w sklepie https://www.classeq.pl/ sprawdzają się super 



#17 aniolek

aniolek

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 752 postów

Napisano 26 listopad 2019 - 21:20

Kwestie prawne to tylko jedna część tego, co trzeba zrobić! Zgadzam się z forumowiczami powyżej, że znacznie cięższe jest znalezienie naprawdę dobrego sprzętu do restauracji. Mi się na szczęście udało trafić na https://www.lodo.pl/ , gdzie mają naprawdę porządne produkty :) Moim pierwszym zakupem były zmywarki gastronomiczne, które były strzałem w dziesiątkę.



#18 JarekDon

JarekDon

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 472 postów

Napisano 19 styczeń 2021 - 14:18

W mojej opinii warto w przypadku gastronomii wszystko sobie dokładnie przeanalizować i zrobić dokładną listę czego możecie potrzebować i też na co zwrócić uwagę przy wyborze m.in opakowań i sztućców dla posiłków wydawanych na wynos. W mojej ocenie jeśli chodzi o opakowania jednorazowe to powinniście wziąć pod uwagę także ofertę SlowPack https://slowpack.pl/...-slomy-171.html u których będziecie mogli znaleźć wszystko co potrzebne, jak sztućce, kubeczki, talerzyki, torby oraz wysokiej jakości słomki ze słomy. Ceny nie są wysokie, a co najważniejsze skutecznie unikamy szkodliwego plastiku (co cenią sobie również klienci). 



#19 Servus

Servus

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 57 postów

Napisano 27 styczeń 2021 - 19:33

No taki wkład mógłby być jedynie na jakiegoś foodtrucka czy coś w tym stylu. Na prawdziwą restaurację to nie wystarczy, bo trzeba także doliczyć nowy wystrój, sprzęty i samo zaopatrzenie. No a jak coś to ze sklepu http://zdrowszezycie.pl/ warto zamawiać dobre przyprawy.



#20 Wojtek541

Wojtek541

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 428 postów

Napisano 25 luty 2021 - 10:52

A jak będziecie potrzebowali dobrej hurtowni gastronomicznej to warto sprawdzić Invest Horeca i jak najbardziej mogę się zgodzić. My zdecydowaliśmy się kupić do naszego lokalu trzony, piece do pizzy, czy też część mebli metalowych. Ceny, duży wybór i dostawa na plus, teraz nawet przy mniejszych zakupach też wolimy stawiać na sprawdzonych fachowców. 





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych