Skocz do zawartości


Jak założyć restaurację?


wróć do serwisu Moja Firma 5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_Gość

Guest_Gość
  • Goście

Napisano 25 listopad 2013 - 08:06

Witam forumowiczów!

 

Od zawsze moim marzeniem było mieć swoją restaurację. Wreszcie mogę sobie na to pozwolić - mam okołu 30 tys. zł tytułem własnego wkładu - czy to wystarczy? Jak wygląda otwieranie takiej działalności? Czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę na ten temat? Proszę o pomoc :)

 



#2 Sobi

Sobi

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 893 postów
  • LokalizacjaWwa

Napisano 25 listopad 2013 - 22:30

Obawiam się, że to może być mało. Zwłaszcza w lokalu gdzie nie ma kuchni... Kiedyś doradzaliśmy firmie która wynajeła lokal, miesiac go remontowała, wyposażała, itd. Za ten okres już trzeba bylo zapłacić najem - 15 tys. - dobre miejsce.

 

Cała inwestycja startowo kosztowała 120 tys.

 

Niestety zalezy wszystko od skali. Moze na początek bar / pub z piwem jakiejś kampanii piwnej. Wówczas oni pokrywają część kosztów, stolików, dystrybutorów, lodówek itd. restauracja od podstaw to serio sporo sporo wysiłku, czasu,  pracy i pieniędzy.



#3 Guest_grzesiek

Guest_grzesiek
  • Goście

Napisano 02 czerwiec 2014 - 14:11

zupełnie inne kwoty się inwestuje w różnych częściach Polski, więc ciężko jednoznacznie odpowiedzieć Ci na pytanie, na pewno na początku jest sporo kosztów, trzeba: zakupić wyposażenie gastronomiczne (np w http://gastromarathon.pl/ ), urządzić jakoś lokal, wypromować miejsce itp



#4 Guest_pentliczek

Guest_pentliczek
  • Goście

Napisano 02 lipiec 2014 - 14:21

mysle, ze 30 tys to malo jak na taka dzialalnosci. Sporo cie wyniesie wyposazenie kuchni. Ale mozesz troche zaoszczedzic kupujac w raptorze. Oni tam maja calkiem przyzwoite ceny a przy tym naprawde oferuja dobra jakosc



#5 Guest_jenytka

Guest_jenytka
  • Goście

Napisano 07 lipiec 2014 - 12:29

Jeśli znajdziesz już lokal , to masz nieco łatwiej. W otwieraniu restauracji dla mnie najcieższym było znalezienie odpowiedniego sprzętu, nie znałam się na tym po prostu, a nie wiedziałam czy mogłam liczyć na szczere doradztwo pracowników hurtowni gastronomicznej. Ja hurtownię mam bardzo blisko siebie, wiec nawet jeśli trzeba skorzystac z serwisu,to nie będzie problemu. W urządzenia zaopatrzyłam się w http://frigosystem.com.pl/ i nie żałuję.



#6 Patka79

Patka79

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 211 postów

Napisano 19 kwiecień 2018 - 12:45

Na pewno musisz się zaopatrzyć w jakiś system zarządzania całą restauracją. Ja wybrałem system https://joinposter.com/pl Systemy, dzięki którym kontrola nad funkcjonowaniem firmy jest intuicyjna, szybka, a jednocześnie precyzyjna stają się niezbędne w dynamicznie rozwijającym się świecie biznesu. Dzięki nim możemy stale monitorować bilans zysków i strat, wprowadzać potrzebne zmiany oraz śledzić ich skuteczność. To kluczowe wartości dla osoby, która prowadzi firmę. Branża gastronomiczna jest kojarzona przede wszystkim z gotowaniem i to właśnie kulinarne umiejętności są w niej na pierwszym miejscu. Razem z nimi powinny łączyć się rozwiązania, które zapewnią sprawne funkcjonowanie i zarządzanie działalnością. Systemy POS sprawdzą się w tej roli znakomicie. Decydując się na oprogramowanie, firma może liczyć nie tylko na optymalne zyski, ale także stopniowy rozwój. Oprogramowanie wpłynie na jakość usług, które zapewnią zadowolenie klientów. 





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Najnowsze tematy