Jeśli chodzi o stworzenie portalu, jego popularność, serwery i domeny to jest najmniejszy problem, bardziej mi chodzi o postawienie firmy tak, aby funkcjonowala legalnie...
No i kolejne pytania:
1. Wyczytałem w necie iż "Opłata rejestracyjna działalności gospodarczej wynosi od kilkudziesięciu do 100 zł w zależności od gminy" więc jak to jest,,? jakie musze ponieść koszta żeby legalnie firme postawić i zacząć działać..?
2. Jeśli będę wystawiał faktury różnym firmą to chyba musze być vatowcem prawda..? I żeby nie pakować się odrazu w płacenie vatu za faktury to na początek chce wystawiać proformy, a po opłaceniu faktury proformy chciałbym wystawiać vat do rozliczeń. Czyli jeśli chce być vatowcem i muszę iść do US to czy czekają mnie jakieś dodatkowe koszta...?
3. A co z oplatami w trakcie prowadzenia dzialanosci czyli ZUS..? to będzie moja pierwsza firma więc koszty miesięczne z tego co się dowiedziałem są około 200zł na miesiąc czy to pewne info..?
Ogólnie jakie są koszty prowadzenia działalności, jeśli chodzi o płacenie co miesiąc zusów itp..? Dodam że księgowa odchodzi, bo kolegi ciotka jest księgową więc sprawa już załatwiona.
4. Firmę chce stworzyć razem ze zajomym, na początek będzemy działać u niego w domu, nic prócz internetu, komputera,drukarki i telefonu komórkowego nam nie jest potrzebne czy w takim wypadku jest możliwe dostanie jakiegoś dofinansowania, pomocy czy coś tym stylu...?
5. W jaki sposób poprawić skuteczność płacenia faktur przez klientów, bo pracując w takiej firmie było ogólnie duże zainteresowanie wykupywaniem reklam, ale jeśli dochodziło do płatności to zawsze były problemy z terminami płatności... Ludzie spóźniali się tydzień, 2 , miesiąc, czasem nawet pół roku... A wiadomo na początku chcicałbym aby to w miare jakoś spływało regularnie.... Może coś na zasadzie zawarcia punktu w umowie, który mówi o tym , że jeśli klient nie opłaci np max 7dni po terminie jaki obrał to zostają naliczane odsetki,kary czy coś w tym stylu..?
Sorry że aż tyle tego ale naprawdę nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o tworzenie firmy, bo nigdy żadnej firmy nie miałem, mam pomysł jak działać, ale zadziałąć moge dopiero wtedy gdy powstanie firma