Gość znajomy znajomego:) Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Witam, chciałbym prosić o radę w imieniu kolegi. Jego firma jest zarejestrowana w Polsce (sp. z o.o.), a oddział jest w innym kraju (przyjmijmy że to Czeska Republika)Przychody generuje jedynie za granicą, a w kraju ponosi same koszty (w kraju jest zatrudnionych jedynie 3 pracowników administracyjnych - pozostali są zatrudnieni "w oddziale" i ubezpieczani na terenie "Czech".Księgowość jest prowadzona na terenie Polski.Niektóre narzędzia, materiały kupuje w kraju ( odlicza VAT itp. ). Kontrole jakie miał w ciągu ostatnich 10 lat były tylko z uwagi na podatek VAT.Nie płaci w kraju podatku dochodowego od os. praw. tylko płaci go w "Czechach". Nie miał ani razu kontroli z US pod względem Ksiąg rachunkowych (w tym momencie go to nie dotyczy - przychody generuję za granicą, tam płaci podatek i w kraju nie kontrolują go.Niestety wykrył że osoba odpowiedzialna za księgi rachunkowe źle prowadziła księgi rachunkowe... Po prostu w razie kontroli miał by duże kłopoty. W tym momencie ma możliwość, aby jego firma podpisała kilka kontraktów w kraju. Czy gdyby "wrócił" z robotą do Polski to w razie kontroli, US kontrolował by całe 5 lat wstecz czy tylko od momentu uzyskania przychodu w kraju?Trochę to zamieszałem, ale prosił mnie żebym się dowiedział co z tym może zrobić. W tym momencie zwolnił osobę odpowiedzialną za te błędy i przyjął nową księgową.Z góry dziękuję za pomoc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość znajomy znajomego Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 ponawiam pytanie.Jak by ktoś mi mógł powiedzieć gdzie się mogę zwrócić z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość znajomy znajomego Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 ponawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Ja myślę, że mimo wszystko kontrola by była 5 lat wstecz, ale myślę, że w końcu znajdzie się ktoś dobry w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vatis Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 czy on nie prowadzi KH w POlsce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość znajommy znajomego Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Prowadzi księgi handlowe w Polsce. Są prowadzone, ale na tych "polskich" są wykazywane same koszty. Jeśli o to ci vatis chodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość . Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość . Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 ponawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ruda Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Moim zdaniem, to po pierwsze: nowa księgowa powinna powinna zając się tymi błędami w KH i spróbować ponaprawiać. Nie twierdzę, że zrobi to za friko, ale nawet na zapas w razie kontroli te błędy powinny być wyprowadzone. I wszystko jedno czy na polskich księgach były same koszty czy nie - US ma prawo kontrolować do 5 lat wstecz, co wcale nie znaczy, że będzie kontrolował CAŁE 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość . Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Dzięki ruda za odpowiedź:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi