Kategorie
Skocz do zawartości

pocza działa

Gość dorota
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zarejestrowałam firmę jednoosobową, ale faktyczną działalność gospodarczą planuję rozpocząć od 1 marca. W US powiedziano mi, że mimo iż jeszcze nie prowadzę działalności, muszę się rozliczyć z fiskusem za 2009 rok. Czy w związku powinnam już teraz zacząć prowadzić książkę przychodów i rozchodów i mogę odpisywać koszty?

Jeżeli data rozpoczęcia działalności jest określona na 1 marca 2010, to żadnych rozliczeń teraz nie prowadzisz, bo jeszcze nie działasz. Może pani w US chodziło o rozliczenie innych dochodów, które uzyskałaś w 2009 roku np. z etatu

Masz trochę skomplikowaną sytuację ze względu na przełom roku, ale wrzuć w google " wydatki przed rozpoczęciem działalności na przełomie roku" i poczytaj troszkę. Są różne interpretacje urzędów skarbowych, i najlepiej uzgodnić to w swoim US.

Gość koleżanka
Wg mnie wydatki na adaptację lokalu do dg czy inne zakupy możesz już w tym roku wpisywać do kpir jako koszty. Z tym, że zastanów się czy one raczej nie wejdą do wartości początkowej lokalu czy też ewentualnie jako modernizacja.Ewentualne koszty i brak przychodów wpłyną na fakt osiągnięcia straty z dg, która byłaby możliwa do rozliczenia w ciągu 5 kolejnych lat z osiąganego dochodu. I w takim przypadku konieczne będzie złożenie zeznania rocznego i wykazanie straty. Ale na pewno nie zaszkodzi poszukać w necie jak napisała Ruda, bo ja mogę się mylić.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...