Gość dorota Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Zarejestrowałam firmę jednoosobową, ale faktyczną działalność gospodarczą planuję rozpocząć od 1 marca. W US powiedziano mi, że mimo iż jeszcze nie prowadzę działalności, muszę się rozliczyć z fiskusem za 2009 rok. Czy w związku powinnam już teraz zacząć prowadzić książkę przychodów i rozchodów i mogę odpisywać koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ruda Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Jaka data rozpoczęcia działalności widnieje na wpisie do ewidencji działalności gospodarczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dorota Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 1 marca 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ruda Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Jeżeli data rozpoczęcia działalności jest określona na 1 marca 2010, to żadnych rozliczeń teraz nie prowadzisz, bo jeszcze nie działasz. Może pani w US chodziło o rozliczenie innych dochodów, które uzyskałaś w 2009 roku np. z etatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dorota Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 a co z fakturami dotyczącymi np. adaptacji lokalu? Wrzucę je w koszty w marcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ruda Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Masz trochę skomplikowaną sytuację ze względu na przełom roku, ale wrzuć w google " wydatki przed rozpoczęciem działalności na przełomie roku" i poczytaj troszkę. Są różne interpretacje urzędów skarbowych, i najlepiej uzgodnić to w swoim US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dorota Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 a co z fakturami dotyczącymi np. adaptacji lokalu? Wrzucę je w koszty w marcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dorota Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 dzięki serdeczne, poszukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Wg mnie wydatki na adaptację lokalu do dg czy inne zakupy możesz już w tym roku wpisywać do kpir jako koszty. Z tym, że zastanów się czy one raczej nie wejdą do wartości początkowej lokalu czy też ewentualnie jako modernizacja.Ewentualne koszty i brak przychodów wpłyną na fakt osiągnięcia straty z dg, która byłaby możliwa do rozliczenia w ciągu 5 kolejnych lat z osiąganego dochodu. I w takim przypadku konieczne będzie złożenie zeznania rocznego i wykazanie straty. Ale na pewno nie zaszkodzi poszukać w necie jak napisała Ruda, bo ja mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi