Admin Księgowość Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Jesteśmy jednostką budżetową. Z okazji świąt komisja ds. podziału funduszu socjalnego przydzieliła pracownikom bony. Jak ich zakup prawidłowo ująć w księgach rachunkowych? Powrót do artykułu: Ewidencja bonów towarowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AsiaM Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Wydaje mi się że sposób naliczenia podatku przedstawiony w tej ilustracji nie jest właściwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dagmara Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 Masz rację Asiu,na ilustracji blędnie ujety jest podatek jako koszt 851,jest tylko przychodem pracownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ElaO. Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Asiu, popieram. Przy takim rozliczeniu zawyżamy koszty funduszu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mandziola Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Wszystko jest jak najbardziej OK. Oni po prostu nie ksiegowali na 851 kwoty brutto, a oddzielnie netto (pewnie w dacie wydania bonów), a dopiero potem doksiegowali podatek 19% (pewnie w dacie zapłaty podatku). Gdyby miało byc inaczej to jak zgodziłoby Wam się konto 851 ze 135 jeśli chodzi o wypłatę tych bonów i zapłatę podatku? 851 - byłoby mniejsze o te 1900 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 oj, ja też mam wątpliwości - wg mnie konto 851 powinno być obciążone kwotą brutto wartości bonów i to jest przychodem pracowników a podatek pracownicy muszą zapłacić z "własnych" środków poprzez dodatkowe potrącenie na liście płac poborów lub wpłatę do kasywg mnie wartość brutto tych bonów to 10.000 - zgodnie z kontem "rozliczenie zakupu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi