Gość kiwi Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 czesz dziewczyny. witam po dlugim czasie. potrzebowalabym waszej konsultacji...czy osoba fizyczna moze zawrzec umowe o dzielo lub zlecenia z druga ososba fizyczna....dzownilam do 3 urzedow skarbowych i w jednym powiedzieli ze nie mozna w dwoch innych powiedzieli ze mozna....wg mnie mozna...no ale poprosze o wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mandziola Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Niepowinno sie, ale jesli już musi byc taka sytuacja, to umowa powinno byc wyatwiona na kwote brutto, a zleceniobiorca rozlicza ja w swojej działalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiwi Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 no czyli mozna?? rozumiem ze zleceniobiorca rozlicza to na picie 37 i od brutto placi podatek...dobrze rozumuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mandziola Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Czekaj - ja zrozumiałam, że osoba fizyczna - firma z druga osobą fizyczna firmą..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiwi Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 nie nie....dwie osoby fizyczne które nie prowadza zadnych działalnosci gospodarczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiwi Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 w sumie to mam taki przypadek...zatruniam gosposie ona pracuje u mnie kilka razy w tygodniu ale ja nie prwadze dzialanosci gospodarczej i ona tez nie ale chce ja zatrudnic legalnie...no bo w sumie przeciez moge jej dawac kase do reki bez zadnych podatków...ale nie, ja chce jak przystalo na prawego podatnika/płatnika..czy jak to zwal...no i co teraz?? bo jak mam jej oplacac zus i placi za nia podatek...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mandziola Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Szczerze Ci powiem Kiwi, że aż tak światła nie jestem:)) Teraz nie mam czasu, ale wieczorem popytam mądrzejszych od siebie:) Chyba, że Mirasek sie ujawni:)i Ci odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiwi Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 ok:))....to bede czekac na wasze opinie....bo w sumie ciekawa jestem jak to rozwiązać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ala Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 a umowa aktywizacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiwi Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 mi chodzi konkretnie o umowe o dzielo lub umowe zlecenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wera Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 bez problemu umowę zlecenie czy też o dzieło mogą zawrzeć między sobą osoby fizyczne. Przy czym podatek rozlicza w zeznaniu rocznym osoba wykonująca prace."Dla celów podatkowych, umowa o działo/zlecenie zawarta pomiędzy osobami fizycznymi nie prowadzącymi działalności gospodarczej, nie jest źródłem przychodu o którym mowa w art. 13 ust. 1 pkt 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. t.j. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późn. zm.), czyli nie należy do grupy przychodów z działalności wykonywanej osobiście i zrównanych. Stanowi natomiast przychód z innych źródeł i podlega włączeniu do zeznania rocznego i opodatkowaniu na zasadach ogólnych." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość limeira Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Sygnatura: PB5/KD-033-72-1101/05 Publikator Biuletyn Skarbowy, 2005, nr 5, s. 18-19Źródło: www.mf.gov.plW związku z napływającymi sygnałami dotyczącymi sposobu zastosowania prawa podatkowego Ministerstwo Finansów uprzejmie informuje:Kwestie dotyczące zawierania między stronami umów zlecenia oraz umów o dzieło regulują przepisy kodeksu cywilnego. Przy czym zarówno w przypadku umowy zlecenia, jak i umowy o dzieło ustawodawca dopuścił możliwość zawierania tych umów przez osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej, brak jest bowiem wyłączeń odnośnie do stron tych umów. Przechodząc natomiast na grunt przepisów ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.), zwanej dalej „ustawą”, należy zauważyć, iż stosownie do postanowień art. 13 pkt 8 ustawy za przychody z działalności wykonywanej osobiście, o której mowa w art. 10 ust. 1 pkt 2 ustawy, uważa się przychody z tytułu wykonywania usług, na podstawie umowy zlecenia lub umowy o dzieło, uzyskiwane wyłącznie od:a) osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą, osoby prawnej i jej jednostki organizacyjnej oraz jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej,B) właściciela (posiadacza) nieruchomości, w której lokale są wynajmowane, lub działającego w jego imieniu zarządcy albo administratora – jeżeli podatnik wykonuje te usługi wyłącznie dla potrzeb związanych z tą nieruchomością– z wyjątkiem przychodów uzyskanych na podstawie umów zawieranych w ramach prowadzonej przez podatnika pozarolniczej działalności gospodarczej oraz przychodów, o których mowa w pkt 9.A zatem do przychodów z osobiście wykonywanej działalności z tytułu wykonywania usług, na podstawie umowy zlecenia lub umowy o dzieło, zalicza się wyłącznie przychody otrzymywane od osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą, osoby prawnej i jej jednostki organizacyjnej oraz jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej.Natomiast przychody uzyskane z tytułu realizacji umowy zlecenia lub umowy o dzieło, od osoby fizycznej nieprowadzącej działalności gospodarczej, stanowią przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 20 ust. 1 w związku z art. 10 ust. 1 pkt 9 ustawy.W konsekwencji na zleceniodawcy nie ciąży obowiązek płatnika, w rozumieniu przepisów ustawy. Obowiązek wpłacenia zaliczek na podatek w trakcie roku podatkowego nie obciąża także zleceniobiorcy. Dopiero w zeznaniu podatkowym zleceniobiorca jest zobligowany wykazać dochód z tego tytułu wraz z innymi dochodami i od łącznej sumy obliczyć należny za dany rok podatek dochodowy.Jednocześnie należy podkreślić, że w sytuacji gdy działalność jest wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły (cykliczny lub stały), prowadzona jest we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, to mamy do czynienia z pozarolniczą działalnością gospodarczą, o której mowa w art. 5a pkt 6 ustawy, a to z kolei oznacza konieczność zarejestrowania tej działalności.Od strony formalnej i podatkowej wszystko już jasne, ale nie należy zapominać o ZUS-ie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krajowa inform.. Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 informacja podatkowa 801 055 055 plus telefon do swojego zus i masz sprawe wyjasniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiwi Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 dzięki dziewczyny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Pisałyśmy już kiedyś o tym , tyle że nie mogę tego wątku wyszukać ;-((Artykuł z INFOR-u:://ksiegowosc.infor.pl/zus-kadry/inne/57320,Jak-zatrudnic-i-rozliczyc-opiekunke.htmlZatrudnienie opiekunki przez osobę prywatną:-----------------------------------------------------://www.podatki.biz/sn_autoryzacja/logowanie.php5/artykuly/18_7830.htm?idDzialu=18&idArtykulu=7830 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi