Kategorie
Skocz do zawartości

Rozliczenie przez zakład pracy

Gość Marzanna
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tak zgadzam się z Adulaa do 10 stycznia i jeszcze jedna uwaga - jeżeli chcemy zkorzystać z ulgi na dzieci to też może rozliczyć pracownika pracodawca należy wtedy złożyć odrębne od PIT 12 oświadczenie napisane na kartce papieru że spełnia warunki do uzyskania ulgi na dzieci oraz podać liczbę wychowywanych dzieci ich wiek z określeniem kwoty przysługującego odliczenia.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Gość Pauletta
Witam.Mam pytanie.Zostałam rozliczona przez zakład pracy i wyszła mi nadpłata podatku.Co w takiej sytuacji??Czy te pieniądze do mnie wrócą?Czytałam,że z tej nadpłaty zakład powinien pobierać podatek dochodowy zamiast z pensji.Wypłata marcowa na koncie,a nadpłaty brak:(

Gość koleżanka
nadpłata podatku z rozliczenia przez pracodawcę powinna być uwzględniona w marcu przy wyliczaniu zaliczki na podatek od wynagrodzenia, a zatem wypłata powinna być większa - dowiedz się u pracodawcy jak rozliczyli nadpłatę

• 7 miesięcy temu...
wynajmuje mieszkania i z tego tytułu mam dochód, odprowadzam od tego podatek i rozliczam się PITEM w urzędzie skarbowym do 20.01. każdego roku.Oprócz tego pracuję w zakładzie państwowym. Księgowa powiedziała mi, ze teraz będę musiała się sama rozliczyć , przez ten wynajm. Jak to jest , może jej sie nie chce ??

Zależy jak rozliczasz najem. Jeśli na zasadach ogólnych - to rację ma księgowa, bo dochody z pracy i najmu musisz rozliczyć na pit-36 razem. Jeśli najem jest na zasadach ryczałtu, to księgowa powinna cię rozliczyć z etatu, a ty najem rozliczasz na pit-28 oddzielnie.

Gość koleżanka
moim zdaniem kaja rozlicza najem ryczałtem, bo pisze, że rozlicza się PITEM do 20.01 każdego roku - nie wiem dlaczego akurat do 20-go, bo termin na PIT-28 jest do końca stycznia /jak pisze Ruda/ ale ciekawe jak ona to wytłumaczyła

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...