Kategorie
Skocz do zawartości

STAWKA PODATKU VAT

Gość ELA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli świadcze usługi pogrzebowe opodatkowane stawką 7% vat-u zakupuje trumny ze stawką 22% ,to jaką stawke mam zastosować przy wystawianiu faktury za usługe pogrzebową i trumne na jednej fakturze, myśle ze 7% skoro ja jestem opodatkowana ta stawką ,ale nie mam pewności

jak wpiszesz na fakturze vat usługa pogrzebowa to można zastosować 7% VAT. Ale korzystniej dla Ciebie jest rozbicie na 2 pozycje usługi pogrzebowej na 7% i sprzedaż trumny z 22% VAT. klient zapłaci Ci 22% VAT- u od trumny, którą zapewne zakupiłaś wcześniej od producenta( wytwórcy) trumien płacąc mu 22% VAT.

Ja uważam że skoro usługi pogrzebowe są opodatkowane stawką 7% a w załązcniku do ustawy o VAT jest to wyraźnie określone(wraz z dostawą trumien i urn....) to nie widzę problemu. Masz przy tym możliwoś zwrotu różnicy pod.naliczonego nad należnym lub rozliczenia w następnych okresach.Na fakturze w treści piszesz . komleksoweusługa pogrzebowa nt PKWiU ..wystarczy. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Dodam jeszcze że ~ryba nie ma racji pisząc że korzystniej dla eli będzie wykazanie na fakturze oddzielnie usługi i towaru stosując 7% i 22%.. Korzystniej i prawidłowo jest bedzie jak wspomniałam w wypowiedzi wyżej a to dlatego że: 1. klient zapłaci mniej i będzie zadowolony 2. podatek należny(7%czy22% bez róznicy) musi Ela zapłacić do US 3. w przypadku 7% pod.naliczony a 22% należny ma nadwyżkę naliczonego nad należnym -ma prawo rozliczyć go z następnych deklaracji VAT lub rządać zwrot na rachunek banowy kwotę nadwyżki. Czy nie jest to korzystniejsze i prawidłowe zgodnie z ustawą o VAT. Pozdrawiam Mirasek

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...