Gość ELA Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Jeśli świadcze usługi pogrzebowe opodatkowane stawką 7% vat-u zakupuje trumny ze stawką 22% ,to jaką stawke mam zastosować przy wystawianiu faktury za usługe pogrzebową i trumne na jednej fakturze, myśle ze 7% skoro ja jestem opodatkowana ta stawką ,ale nie mam pewności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ryba Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 jak wpiszesz na fakturze vat usługa pogrzebowa to można zastosować 7% VAT. Ale korzystniej dla Ciebie jest rozbicie na 2 pozycje usługi pogrzebowej na 7% i sprzedaż trumny z 22% VAT. klient zapłaci Ci 22% VAT- u od trumny, którą zapewne zakupiłaś wcześniej od producenta( wytwórcy) trumien płacąc mu 22% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Ja uważam że skoro usługi pogrzebowe są opodatkowane stawką 7% a w załązcniku do ustawy o VAT jest to wyraźnie określone(wraz z dostawą trumien i urn....) to nie widzę problemu. Masz przy tym możliwoś zwrotu różnicy pod.naliczonego nad należnym lub rozliczenia w następnych okresach.Na fakturze w treści piszesz . komleksoweusługa pogrzebowa nt PKWiU ..wystarczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Dodam jeszcze że ~ryba nie ma racji pisząc że korzystniej dla eli będzie wykazanie na fakturze oddzielnie usługi i towaru stosując 7% i 22%.. Korzystniej i prawidłowo jest bedzie jak wspomniałam w wypowiedzi wyżej a to dlatego że: 1. klient zapłaci mniej i będzie zadowolony 2. podatek należny(7%czy22% bez róznicy) musi Ela zapłacić do US 3. w przypadku 7% pod.naliczony a 22% należny ma nadwyżkę naliczonego nad należnym -ma prawo rozliczyć go z następnych deklaracji VAT lub rządać zwrot na rachunek banowy kwotę nadwyżki. Czy nie jest to korzystniejsze i prawidłowe zgodnie z ustawą o VAT. Pozdrawiam Mirasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi