Gość załamana -pomocy Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 W 2007 dziłalność była zawieszona. Od sieropnia/2007 wzowiona sprzedaż i obrót do grudnia wyniósł ponad 40.000 zł. Czy na karcie podatkowej jest obowiazek vatu? Czy w tej sytuacje bierze się obrót osiagnięty w 2006 ( tu nie była żadnego) do limitu na VAt. Czy jak działalność odwieszona w 2007 to za 2007. Błagam o wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość darek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Ja za takie coś dostałem w 2006 10 000 pln kary od US że w porę sam na Vat się nie zgłosiłem,także miałem zawieszoną dział. a potem przekroczyłem o kilka groszy limit i o! Z tym że ja byłem na ryczałcie ew. więc jak jest na karcie to nie wiem dokładnie ,choć wydaje mi się że kwota obrotu jest obligatoryjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marek Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 karta nie zwalnia z vat jesli t roku 2007został przekroczony limit/39700/to od chwili przekroczenoa jestes podatnikiem vat- bez znaczenia jest fakt niedziałajacego zakładu przez kilka miesiecy.rada- szybko iść do us złozyc pismo wyjanisjące tzw.czynny żal i szybko wyjasnić rozliczjac vat juz od stycznia 08/chociaz juz jest po terminie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Na karcie taka szczegółowa ewidencja?????.... No to bardzo dobrze... dla urzędu skarbowego. Rozumiem że wystawiałaś rachunki zwykłe no bo FA VAT nie mogłaś.Skoro tak to jest to kwota 10.000 euro wartości sprzedaży opodatkowanej w poprzednim roku podatkowym, zwolnienie przyssluguje do momentu przekroczenia tej kwoty w roku podatkowym.(do obrotu określającego limit nie wlicza się;- kwot podatku/sprzedaży śr.trwałych/sprzed.zwolnionej z podatkuzwolnienie przysługuję też podatnikom rozpoczynającym dział.w trakcie roku podatkowego wtegy limit określa się w proporcjido okresu prowadzonej sprzedaży wg wzoru: limit roczny x ilość dni prowadzenia sprzedaży dzielone przez 365 = limit podatnika.( w PLN - 39.700 zł)W Twoim przypadku to 153 dni i limit 16.532,60 i od momentu przekroczenia tej kwoty.... wiesz co powinnaś zrobić?? Zawiadomić Urząd Skarbowy o popełnieniu czynu zabronionego uwalniający od odpowiedzialności karno skarbowej -CZYLI JAK TO cI ZALECIŁ MAREK - "CZYNNY ŻAL" wynika on z art,16 &1 Kodeksu karnego skarbowego.Podanie w zawiadomieniu "istotnych okoliczności czynu zabronionego" dokładne opisanie czynu zabronionego.Powód dlaczego złamałas prawo jest nieistotny.I szybko wraz z tym pismem skladaj zgłoszenie i Deklaracje za każdy miesiąc z naliczeniem podatki wraz z odsetkami. Trzymaj się i do roboty!!!! Pozdrawiam Mirasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi