Kategorie
Skocz do zawartości

bilans

Gość AsikLB
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich oraz serdecznie prosze o pomoc. W którym miejscu w bilansie wpisać zaliczki na poczet wyniku finansowego pobierane w ciągu roku przez wspólników spółki cywilnej? Jak do tej pory mam dwie odpowiedzi, które nie wyglądają na prawidłowe. AsikLB.

• 4 tygodnie później...
  • 6 lat później...
Ja w ciągu roku księguję na konto 250 - rozrachunki z właścicelem/właścicielami które może funkcjonować dla firmy osóby fizycznej lub spółki cywilnej lub jawnejpo stronie Wn - należności od właściciela / po Ma - zobowiązania firmy wobec właścicela( kwoty wyłożone)Jeżeli konto wykazuje saldo Wn(należności firmy od właściciela) "Inne należności krótkoterminowe - aktywa grupa B.II.2c jeżeli saldo po Ma - zobowiązania jednostki wobec jej właściciela- "Inne zobowiązania krótkoterminowe" Pasywa grup B.III.2i, na koniec roku saldo konta 250 kompensuje z saldem konta (w moim przypadku) 803"Kapitał podstawowy" w celu urealnienia kapitału firmy.STrona "Ma" 803 ewidencja wzrostu wartości kapitału (Wn 250)/ Wn konta 803-zmniejszenia kapitału (Ma 250) Bieżące rozrachunki właściciela z firmą pozostają jako saldo konta 250.Zgodnie z ustawą o rachunkowości zysk dzieli się dopiero po zatwierdzeniu sprawozdania finansowego art.53 ust. 3 i 4Mam nadzieję że się ze mną zgadzasz?? Pozdrawiam Mirasek

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...