Gość AsikLB Opublikowano 21 Marca 2001 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2001 Witam wszystkich oraz serdecznie prosze o pomoc. W którym miejscu w bilansie wpisać zaliczki na poczet wyniku finansowego pobierane w ciągu roku przez wspólników spółki cywilnej? Jak do tej pory mam dwie odpowiedzi, które nie wyglądają na prawidłowe. AsikLB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość baszka Opublikowano 18 Kwietnia 2001 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2001 W momencie wypłacenia umieściłabym na rozrachunkach z udziałowcami(WN)- Konto nazywa się "Rozrachunki kapitałowe" patrz. FiS, Zakładowy Paln Kont dla spółek prawa handlowego i cywilnego, . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krystyna Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 o zaliczki pobrane przez właściecieli na poczet wyniku finansowego w ciągu roku w bilansie pomniejszam kapitał podstawowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Ja w ciągu roku księguję na konto 250 - rozrachunki z właścicelem/właścicielami które może funkcjonować dla firmy osóby fizycznej lub spółki cywilnej lub jawnejpo stronie Wn - należności od właściciela / po Ma - zobowiązania firmy wobec właścicela( kwoty wyłożone)Jeżeli konto wykazuje saldo Wn(należności firmy od właściciela) "Inne należności krótkoterminowe - aktywa grupa B.II.2c jeżeli saldo po Ma - zobowiązania jednostki wobec jej właściciela- "Inne zobowiązania krótkoterminowe" Pasywa grup B.III.2i, na koniec roku saldo konta 250 kompensuje z saldem konta (w moim przypadku) 803"Kapitał podstawowy" w celu urealnienia kapitału firmy.STrona "Ma" 803 ewidencja wzrostu wartości kapitału (Wn 250)/ Wn konta 803-zmniejszenia kapitału (Ma 250) Bieżące rozrachunki właściciela z firmą pozostają jako saldo konta 250.Zgodnie z ustawą o rachunkowości zysk dzieli się dopiero po zatwierdzeniu sprawozdania finansowego art.53 ust. 3 i 4Mam nadzieję że się ze mną zgadzasz?? Pozdrawiam Mirasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi