Kategorie
Skocz do zawartości

Faktury zwolnione z podatku Vat

Gość Ola
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,prowadzę sprzedaż internetową.Większość przesyłek realizuję korzystając z usług poczty polskiej.Usługi pocztowe są zwolnione z podatku VAT.Jednak ja rozliczam pełną kwotę wraz z kosztem przesyłki, który zdecydowanie podwyższa wartość sprzedawanych towarów, a kwoty przesyłki nie mogę odliczyć od podatku Vat.Pytanie:Czy w księdzę przychodów nieewidencjonowanych mogę wpisywać kwotę zakupu bez kosztów przesyłki?Dziękuję za komentarze

Sprzedaż przez internet to specyficzny rodzaj sprzedaży!! jest to sprzedaż WYSYŁKOWA (Patrz art 2 pkt 4/art.8 ust.1 pkt 1(regulamin) art. 16 ustawy z dn.18 VII 2002 r - świadczenie usług drogą elektroniczną.)Sprzedaż ta jest bez wątpienia- Sprzedażą wysyłkową. Moment powstania przychodu wg przepisów updof jest dzień wydania towaru lub wykonania usługi-jednak nie później niż dzień wystaw.faktury lub uregulowania należności- moment wystąpienia jednego z ww. zdarzeń-tego, które wystąpi najwcześniej - ""Podatek dochodowy!!"" jeżeli na konto wpłynie Ci cała zapłata to powstaje przychód w momencie uznania rach. Jeżeli zaliczka - przychód nie powstaje.Natomiast moment powstania przychodu dla pod.VAT to moment otrzymania zapłaty, przedpłaty, zaliczki(art 19 ust 11 ustawy o VAT)Np: płatność "z góry" (przed otrzymaniem towaru przez klienta) to rodzaj zaliczki.Koszty sprzedaży, czyli usługi pocztowe, kurierskie umożliwiające wysyłkę towarów za zaliczeniem pocztowym obciążające kupującego, przy tego typu usługach koszty transportu wysyłanego towaru są częścią składową ceny, należy zastosować taką samą stawkę VAT jaką zastosowano do sprzedaży towaru.W ewidencji przychodów musisz wykazać wszystkie pozycje i wartości jakie są zawarte w wystawionej Fakturze VAT. MYŚLĘ ŻE NIE MASZ JUŻ WĄTPLIWOŚCI??? .... Dlaczego piszesz księga przychodów nieewidencjonowanych??? Co to jest??i jeszcze jedno czego nie rozumiem w pytaniu... piszesz że prowadzisz sprzedaż internetową OK! ale gdzie rozliczasz pełną kwotę wraz z kosztem przesyłki??? o jakim odliczeniu VAT"zw" mówisz? i co ma do tego zakup bez kosztów przesyłki??? Ja to rozumiem tak- sprzedajesz..np: sprzęt AGD za 1.500 zł wraz z kosztami wysyłki tak jak obciążyła Cię POczta Polska lub Firma Kurierska Np.20 zł netto Twija FA VAT - netto - 1.520 zł + 22% VAT- 334,40 Brutto 1.854,40W przychodach 1.520zł - w ewidencji VAT pod,należny -334,40 rozumiem że jesteś na Ryczłcie ewidencjonowanym, więc kosztów nie masz ale odliczasz VAT więc Fa z Poczty Polskiej - pod.VAT nie występuje bo -"zw" natomiast Firma kurierska (transport- 22%)np: 20 zł x 22% 4,40 - podatek naliczony podl.odliczeniu - 4,40 do zapłaty do US 330 zł.przez Ciebie Słoneczko.. Fa wystawiona np: w dniu wydania towaru czy nadania wysyłki 20-01-2008 podatek dochodowy STYCZEŃ termin zapłaty w Twoim przypadku - bez znaczenia, obowiązek pod.VAT (art 19 ust.13 pkt 6 ustawy o VAT)powstaje z chwilą otrzymania zapłaty - w przypadku dostawy wysyłkowej dokonywanej za zaliczeniem pocztowym(też usługi kurierskie!!)Masz jeszcze jakieś wątpliwości??? Pozdrawiam Mirasek idę się kimnąć bo mam na niedziele do zrobienia trzem firmą politykę rachinkowości i plan kont (Nieszczęśliwi z Ogólnego rozliczenia w 2007.... czekali na wprowadzenie zmiany ustawy o rachunkowości i żyli do dnia wczorajszego że będzie obowiązywała od 01-02-2008 r. a teraz na wariackich piapierkach twórz regulaminy,instrukcje,zasady rachunkowościa każda firma to inny rodzaj działalności?? kurcze pieczone a to ostatki dzisiaj powinnam BALOWAĆ!! Ale Sorki że Ci się użalam. Zyczę przyjemnej soboty kończącej Karnawał i sukcesów i Dużej Kasy z BIZNESU Pa

NOOO NOOO!! Ależ bardzo proszę!! Te piękne podziękowania świadczą o tym że jesteśmy sobie potrzebni tu na forum i jest to dowód że osoba która skorzystała z odpowiedzi chwileczkę o mnie( o nas) myśli. Mareczku- masz racje choć słówko, wtedy była bym pewna że było warto zedrzeć pazurki od stukania w klawiaturkę... hahahahihi Pozdrawiam Mirasek

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...