Kategorie
Skocz do zawartości

diety,delagacja

Gość xxx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

czy mógłby ktoś udzielić mi informacji na temat diet dot.delegacji. Otóż interesuje mnie kwestia czy jest i ile wynosi limit, który będzie zwolniony z opodatkowania z otrzymanych diet czy nie ma różnicy czy dostane 200 zł czy 1000 zł??

pyt jest teoretyczne chodzi mi o odp na pytanie czy zna ktoś limit jaki można otrzymać aby nie był on opodatkowany jako przychód pracownika? szukałem dziś w ustawie ale niestety nie ejstem księgowym i cieżko mi odszukać niektóre informacje:( dziekuje za odpowiedzi

Gość Beneficjent
Nie trzeba być księgowym aby znać zapisy bądź jedynie przeczytać dla wiedzy,a jako podatnik każdy obywatel jest zobowiązany znać przepisy podatkowe.Proszę cwany głabku :-)Należności wypłacane pracownikowi z tytułu odbytej krajowej podróży służbowej stanowią u niego przychód ze stosunku pracy w rozumieniu art. 12 ust. 1 updof. Przychód ten, w przypadkach określonych tą ustawą, korzysta ze zwolnienia od podatku dochodowego. I tak, na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 16 lit. a) updof, wolne od podatku są diety i inne należności za czas podróży służbowej pracownika do wysokości określonej w odrębnych ustawach lub w przepisach rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju. Za świadczenia na rzecz pracownika podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym należy zatem uznać wypłacone pracownikowi należności za czas podróży służbowej w wysokości przekraczającej kwoty ryczałtów i limitów określonych przepisami powołanego rozporządzenia. Przykładowo w razie zwrotu pracownikowi kosztów wyżywienia w podróży służbowej na podstawie przedłożonych rachunków wolna od podatku będzie kwota odpowiadająca wysokości należnych pracownikowi za czas podróży służbowej diet, a nadwyżka ponad tę kwotę zwiększy podstawę obliczenia zaliczki na podatek dochodowy.

(...)wolne od podatku są diety i inne należności za czas podróży służbowej pracownika do wysokości określonej w odrębnych ustawach (...)-jak to rozumieć ,że będąc na delegacji np 30 dni dieta 23 zł to 690 zł mojego przychodu z tytuły otrzymania dniet jest wolne od podatku ?? czy (...)wolne od podatku są diety i inne należności za czas podróży służbowej pracownika do WYSOKOŚCI określonej w odrębnych ustawach (...)-czy NA PRZYKŁAD wolne jest ustalone 500 zł a 190 mam opodatkować jako moj przychód ??dziekuje za odpowiedz tez mi sie to przyda

Nie ma formalnego unormowania do delegacji(podróży służbowych) a oddelegowania.Przyjmuje się że podróżsłużbowa może trwać nawet do 90 dni,ale jeśli dłużej nie jest to wykroczenie w stosunku do pracownika.Ale.....no własnie,jeśli jest oddelegowanie,wówczas aneksem zmienia się miejsce wykonywania pracy i można określić wysokość diety kwotowo,zazwyczaj niżej niż należności z tyt.podróży służbowych.Pracownik ma mniejszą "korzyść" nie ma ryczałtu na dojazdy,ryczałtu za nocleg itd. Zazwyczaj kalkulacja jest taka kiedy pracodawca chce zaoszczędzić

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...