Kategorie
Skocz do zawartości

Termin płatności

Gość Ewa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pracuje w jednostce budżetowej i nie możemy jako jednostki płacić po terminie płatności, ale otrzymałam fakturę pocztą 13.11.2009 za październik termin płatności do 07.11.2009. Przelałam na konto 13.11.2009, czy w takim przypadku przy kontroli nie będzie to zakwestionowane jako zapłata po terminie, ale to nie jest z mojej winy, faktura tak późno dotarła. Ma ktoś takie przypadki?

Prowadzicie przecież książkę korespondencji otrzymanej- z jej wpisów jednoznacznie będzie wynikać, że faktura dotarła po terminie zapłaty. Odpowiednia adnotacja na fakturze powinna wystarczyć - przynajmniej u nas wystarcza. Gorzej jeżeli dostawca wystawi notę odsetkową za zapłatę po terminie - ale to już inny temat.

Ja uzgadniam z wykonawcą że prześlę mu notę korygującą termin płatności,albo wysyłam mu oświadczenie żeby podpisał(przygotowuję za niego) o tym,że rezygnuje z odsetek.Zawsze tak robię (a zdarza się to bardzo często) ponieważ NIK tego się czepia,nawet jeśli nie było w tym mojej winy.Słyszę wtedy " Mogła pani zadbać itd......"

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...