Kategorie
Skocz do zawartości

JAKI PARAGRAF

Gość eg
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

JESTEŚMY JEDNOSTKA BUDŻETOWĄ. MAMY SWOJA OCZYSZCZALNIĘ ŚCIEKÓW, KTÓRE SIĘ ZEPSUŁA. DOSTALIŚMY FA NA KTÓREJ JEST 1. SERWIS OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW (Z PROTOKOŁU NAPRAW WYNIKA ŻE JEST TO ZA DOJAZDY) 1000, 2. PRZEKAŹNIK 1000,00. CZY POTRAKTOWAĆ TO JAKO REMONT Z PARAGRAFU 4270 CZY TEŻ SERWIS Z PARAGRAFU 4300 A PRZEKAŹNIK Z 4210...PROSZĘ POMÓŻCIE...

~lala ma rację,kontrolującego nie interesuje co,kto pod swoje potrzeby opisał tylko jaka usługa w/g wykonawcy została dokonana.~mandziola ty madralo a jak by w opisie merytorycznym było napisane zakupiono ciacha i kawę a na fakturze naprawa pompy to co byś zrobiła?

ZXC - miło, ze tak wysoko mnie cenisz.Poprosiłabym o powtórne napisanie faktury, bo jest niezgodna ze stanem faktycznym. Po to jest klasyfikacja, zeby ja stosowac zgodnie z tym co zostało wykonane, a nie z tym, ze Pan Zenek z elektrycznego zamiast zakup gniazdka napisał zakup karuzeli.A jesli ktos ma argumenty, to kontrola nie straszna:)>

dalej twierdzę że nie "chciejstwo" z opisu merytorycznego warunkuje klasyfikację ale treść faktury bo wykonawca wie co robi i dlatego tak ważne w/g mnie jest zlecenie NA PISMIE bądź umowa,a później protokół odbioru.Zresztą ja inaczej nie wyobrazam sobie zaangażowania jak nie mam zlecenia czy umowy

ZX - teraz juz piszesz o czyms innym. Kolezanka nie ma zlecenia ani umowy. Ma źle napisana fakturę - takze nie każdy wykonawca wie co robi - bo pan od pomp może np. pomylic słowo serwis z remontem - patrz przykład autorki.

Przecież eg sama napisała,że ten serwis to glownie koszty dojazdów ale w/g mandziory to remont więc gdzie tu źle napisana faktura. Ale zakupiona i wyszczególniona część na fakturze w/ g niektórych to też § 4270. No cóż wszyscy inni źle robią ( np piszą faktury) lub dekretują . Jesli koszty firmy która wykonywała ta pracę to głownie dojazdy i przywiezienie części( no może odkręcenie śrubek ) to nie napiszą na fakturze że robili remont urzadzenia.

Eg ma popsuta oczyszczalnię. Wzywa Pana, który przjeżdża swoim samochodem, ze swoimim częściami i naprawił oczyszczalnię. To jest całosc usługi. Eg nie kupiła części do naprawy więc dlaczego ma ja zaksięgowac na 4210? Eg nie jechała nigdzie samochodem, więc czemu ma księgowac usługę transportowa? Eg chciała żeby ktos jej naprawił oczyszczalnię. Zakupiła usługę remontu oczyszczalni - a to, ze Pan wystawiający fakturę wymienił na FV rózne elementy to Eg nie interesuje - bo ona zakupiła usługę remontu - a nie dojazdu i zakupu części. A Pan od Fv wypisał te rzeczy na FV do swoich celów.

Ja podobnie jak Mandziola całość dałabym na 4270 po uprzednim dokładnym opisie faktury, jest przecież protokół naprawy. Miałam podobne sytuacje i nie raz kontrolę. Ale przynam się dziwi mnie fakt że nie ma zlecenia ani umowy- na jakiej podstawie kierownik uznał, że prace zostały wykonane prawidłowo, a co jak ponownie po dwóch dniach nastąpi taka sama awaria? Jakieś gwarancje?

WCZORAJ NIE BYŁO MNIE W PRACY...DZISIAJ PRZYCHODZĘ I NA BIURKU MAM PROTOKÓŁ Z PRZEPROWADZONEJ KONSERWACJI OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW NA KTÓREJ PISZE. WYKONANIE PRAC KONSERWACYJNYCH: NAPRAWA STEROWANIA HYDROTECHA ORAZ UKŁADÓW STEROWANIA POMPY OSADU NADMIERNEGO. ZUŻYTE MATERIAŁY: PRZEKAŹNIK. PROTOKÓŁ ZAWIERUSZYŁ SIĘ U DYREKTORA.I CO WY NA TO....JA BYM TO DAŁA W 4270...

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...