Kategorie
Skocz do zawartości

kara umowna

Gość edi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zakład pracy w styczniu bieżącego roku zleciła firmie budowlanej wykonanie robót budowlanych związanych z wymianą c.o.. W związku z przekroczeniem umownego terminu wykonania robót obciążyliśmy wykonawcę karą umowną, dokumentując ją notą księgową. Z obawy że wykonawca mógły nie zapłacić tej kary zapłaciliśmy po uprzednim dokonaniu potrącenia części zobowiązania z należnością wynikającą z wystawionej przez nas noty. Teraz musze odprowadzić potrąconą należnośc na dochody gminy. Jak mam to zaksięgować? Wiem że Fak na 400/201 cała kwotę zobowiązaniaPrzelew FAK 201/130 pomniejszoną o naliczoną karę umowną a jak dalej mam zaksiegować notę i odprowadzenie na dochody gminy

• 10 miesięcy temu...
I tu chyba jest problem,mnie NIK zakwestionował takie postępowanie.Masz pieniądze w swoim budżecie na wydatki a nie na dochody,którymi są niewątpliwie kary umowne.Poza tym dokonałaś kompensaty finansując dochody z wydatków i na dokładkę nie masz oświadczenia wykonawcy że zgadza się na kompensatę.Czy ktoś może podjąć temat o ile zna problem?

f-ra całość - 400/201zapłacenie f-ry - 201/130 pomniejszone o kary umownenota obciążeniowa na kary umowne- 201/290z datą zapłaty f-ry przeksiegowanie kar umownych na dochody - 201(konto rozliczeniowe z kontrahentem)/201(konto kar umownych) oraz odpis zmniejszajacy aktualizację kar umownych-290/750umnie żadna kontrola nie zakwestionowała takiego rozwiazania sprawy

ja zaksiegowałam cała fa 080/201 zapłata 201/130 pomniejszona o note, note obiązeniowa zaksiegowałam221/750 i przy przelewie gdzie pomniejszałam zapłatę o note zaksiegowałam 130/221 tak chyba tez moze byc.Nadmieniam ze kare miałam wprowadzona do budzetu po dochodach

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...