Gość edi Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Mój zakład pracy w styczniu bieżącego roku zleciła firmie budowlanej wykonanie robót budowlanych związanych z wymianą c.o.. W związku z przekroczeniem umownego terminu wykonania robót obciążyliśmy wykonawcę karą umowną, dokumentując ją notą księgową. Z obawy że wykonawca mógły nie zapłacić tej kary zapłaciliśmy po uprzednim dokonaniu potrącenia części zobowiązania z należnością wynikającą z wystawionej przez nas noty. Teraz musze odprowadzić potrąconą należnośc na dochody gminy. Jak mam to zaksięgować? Wiem że Fak na 400/201 cała kwotę zobowiązaniaPrzelew FAK 201/130 pomniejszoną o naliczoną karę umowną a jak dalej mam zaksiegować notę i odprowadzenie na dochody gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anka Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 I tu chyba jest problem,mnie NIK zakwestionował takie postępowanie.Masz pieniądze w swoim budżecie na wydatki a nie na dochody,którymi są niewątpliwie kary umowne.Poza tym dokonałaś kompensaty finansując dochody z wydatków i na dokładkę nie masz oświadczenia wykonawcy że zgadza się na kompensatę.Czy ktoś może podjąć temat o ile zna problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 f-ra całość - 400/201zapłacenie f-ry - 201/130 pomniejszone o kary umownenota obciążeniowa na kary umowne- 201/290z datą zapłaty f-ry przeksiegowanie kar umownych na dochody - 201(konto rozliczeniowe z kontrahentem)/201(konto kar umownych) oraz odpis zmniejszajacy aktualizację kar umownych-290/750umnie żadna kontrola nie zakwestionowała takiego rozwiazania sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anka Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 OK dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość martyna Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 ja zaksiegowałam cała fa 080/201 zapłata 201/130 pomniejszona o note, note obiązeniowa zaksiegowałam221/750 i przy przelewie gdzie pomniejszałam zapłatę o note zaksiegowałam 130/221 tak chyba tez moze byc.Nadmieniam ze kare miałam wprowadzona do budzetu po dochodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi