Gość Jan Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Mam wielki problem z obliczeniem podatku, który według mnie powinien wynosić 0 złotych. Otóż w tym roku rozpocząłem działalność gospodarczą jako dodatkowe źródło dochodu (wobec tego opłacałem tylko co miesiąc składkę na ubezpieczenie zdrowotne). Jak mam teraz odliczyć tę składkę; od przychodu, czy od ryczałtu? I czy odliczam sumę kwot z poszczególnych miesięcy? Działalność prowadzę dopiero przez 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość betty Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 wydaje mi się że powinien Pan odliczyć składkę zdrowotną w rozliczeniu rocznym od przychodu, natomiast w przypadku gdy jedym źródłem dochodu byłaby działalność opodatkowana ryczałtem to wtedy dokonałby Pan odliczenia w Pit-28. oczywiście odlicza Pan sumę zapłaconych w 2007 roku składek na ubezpieczenie zdrowotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jan Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Ale ja właśnie do 31 stycznia rozliczam PIT 28, a potem jeszcze PIT 37. Tak poinformowano mnie w Urzędzie Skarbowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hanna Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 moim zdaniem zaplaconą składkę zdrowotną/odlicz.7,75%/ odliczy Pan w PIT-28 do wysokosci należnego podatku za 2007r, pozostałą nie odliczoną składkę może Pan odliczyć w PIT-37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leszek Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 na czym polega podatek zryczałtowany a podatek wat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi