Kategorie
Skocz do zawartości

korekta błędów z lat ubiegłych

Gość jacko
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

PROSZĘ O POMOC.W WYNIKU WEWNĘTRZNEJ WERYFIKACJI KSIĄG RACHUNKOWYCH ZA 2007 I 2008R WYKRYTO BŁĄD POLEGAJĄCY NA BŁĘDNYM UJĘCIU KOSZTU OC POJAZDU.W W/W LATACHUJĘTO CAŁOŚĆ SKŁADKI OC MIMO ŻE DOTYCZYŁA ONA RÓŻNYCH OKRESÓW KSIĘGOWYCH.BŁĄD POWYŻSZY UZNANO JAKO NIEISTOTNY.CZY MOGĘ DOKONAĆ KOREKTY POWYŻSZYCH BŁĘDÓW W 2009RI JAK MAM TO ZROBIĆ.

Jesli błąd uznano za nieistotny, to akurat w tym przypadku zastanawiam sie czemu w ogóle uznano to za błąd. Jesli kwota OC nie wpływała znaczaco na wynik finansowy, to jak najbardziej mozna było dac w koszty w danym roku.

BŁĄD POLEGAŁ NA TYM SKŁADKI OC NIE ZAKSIĘGOWANO W ROZLICZENIACH MIĘDZYOKRESOWYCH,TYLKO W CAŁOŚCI NA KONCIE ZESPOŁU 4.A BŁĄD JEST NIEISTOTNY GDYŻ PRZY ZAAAACZNYMZYSKU NETTO NIE STANOWI 5%(KWOTA 1500,00)I NIE WPŁYWA ZNACZĄCO NA WYNIK FINANSOWY.CZY ZATEM MOGĘ POZOSTAWIĆ ZAPISY W KSIĘDZE ZA 2007 I 2008 BEZ ZMIAN.

Wyłacz Capslok bo wg netykiety to oznacza krzyk:). Po za tym xle się czyta.Domysliłam się, o co chodzi (RMK) dlatego napisałam, że jeżeli jest to kwota nieistotna z punktu widzenia wyniku, to mozna zaksiegowac ją w roku bieżacym.

Na pewno nie rusza się konta 800 - bo niby czemu? Jesli błąd jest nieistotny ksieguje się na PKO, PPO, jesli istotny leci się przez 820.Nie wiem w jakiej sytuacji jest jacko, ale taki błąd o jakim on pisze to nawet nie jest błąd (jesli jest dokładnie tak jak napisał)

W praktyce przyjmuje się, iż ten sposób dokonywania korekty jest właściwy w przypadku błędów, skutkiem których wynik finansowy brutto odchylił się od prawidłowego poziomu nie więcej niż 5 proc. Jeżeli natomiast popełniony błąd spowodował znacznie większe skutki i w rezultacie tego sprawozdanie finansowe sporządzone i zatwierdzone w poprzednim okresie nie może być uznane za wiarygodne, to należy uznać go za błąd podstawowy. W takim przypadku korektę tego błędu należy odnieść na kapitał (fundusz) własny i wykazać jako zysk (stratę) z lat ubiegłych.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...