Gość jacko Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 PROSZĘ O POMOC.W WYNIKU WEWNĘTRZNEJ WERYFIKACJI KSIĄG RACHUNKOWYCH ZA 2007 I 2008R WYKRYTO BŁĄD POLEGAJĄCY NA BŁĘDNYM UJĘCIU KOSZTU OC POJAZDU.W W/W LATACHUJĘTO CAŁOŚĆ SKŁADKI OC MIMO ŻE DOTYCZYŁA ONA RÓŻNYCH OKRESÓW KSIĘGOWYCH.BŁĄD POWYŻSZY UZNANO JAKO NIEISTOTNY.CZY MOGĘ DOKONAĆ KOREKTY POWYŻSZYCH BŁĘDÓW W 2009RI JAK MAM TO ZROBIĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mandziola Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Jesli błąd uznano za nieistotny, to akurat w tym przypadku zastanawiam sie czemu w ogóle uznano to za błąd. Jesli kwota OC nie wpływała znaczaco na wynik finansowy, to jak najbardziej mozna było dac w koszty w danym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacko Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 BŁĄD POLEGAŁ NA TYM SKŁADKI OC NIE ZAKSIĘGOWANO W ROZLICZENIACH MIĘDZYOKRESOWYCH,TYLKO W CAŁOŚCI NA KONCIE ZESPOŁU 4.A BŁĄD JEST NIEISTOTNY GDYŻ PRZY ZAAAACZNYMZYSKU NETTO NIE STANOWI 5%(KWOTA 1500,00)I NIE WPŁYWA ZNACZĄCO NA WYNIK FINANSOWY.CZY ZATEM MOGĘ POZOSTAWIĆ ZAPISY W KSIĘDZE ZA 2007 I 2008 BEZ ZMIAN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mandziola Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Wyłacz Capslok bo wg netykiety to oznacza krzyk:). Po za tym xle się czyta.Domysliłam się, o co chodzi (RMK) dlatego napisałam, że jeżeli jest to kwota nieistotna z punktu widzenia wyniku, to mozna zaksiegowac ją w roku bieżacym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patrycja Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 dokonać tzw.korekty błędu roku poprzedniego jest zapis w ustawie o rachunkowości jak to zrobić nie bardzo pamiętam który art.(kojarze56) (napewno rusza się k-to 800) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patrycja Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 często dokonuje takich księgowań podczas kontroli rio zazwyczaj :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacko Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 dziękuję i przepraszam za capslok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mandziola Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Na pewno nie rusza się konta 800 - bo niby czemu? Jesli błąd jest nieistotny ksieguje się na PKO, PPO, jesli istotny leci się przez 820.Nie wiem w jakiej sytuacji jest jacko, ale taki błąd o jakim on pisze to nawet nie jest błąd (jesli jest dokładnie tak jak napisał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 też tak uważamwitaj Mandziola :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patrycja Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 W praktyce przyjmuje się, iż ten sposób dokonywania korekty jest właściwy w przypadku błędów, skutkiem których wynik finansowy brutto odchylił się od prawidłowego poziomu nie więcej niż 5 proc. Jeżeli natomiast popełniony błąd spowodował znacznie większe skutki i w rezultacie tego sprawozdanie finansowe sporządzone i zatwierdzone w poprzednim okresie nie może być uznane za wiarygodne, to należy uznać go za błąd podstawowy. W takim przypadku korektę tego błędu należy odnieść na kapitał (fundusz) własny i wykazać jako zysk (stratę) z lat ubiegłych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 ale tu nie było błędu podstawowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacko Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 dokładnie opisałem stan faktyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi