Gość sitarg Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Witam! Dzialalnosc na ryczalcie prowadzona od maja2007r.Proszę mi pomoc w kilku kwestiach:1. Jak sie placi podatek przy ryczalcie? Czy jak wyjdzie mi ujemna kwota to tez mam ja zaplacic do urzedu skarbowego? czy poprostu ten miesiac w ktorym wyjdzie potatek do zaplacenia na minus to nic nie place?2. przy picie 28 - zaplacone skladki: co tam wpisuje? Czy tam podaje kwote skladek zaplaconych od maja do grudnia?3. rok podatkowy przy ryczalcie - jaki to rok? kalendarzowy czy jakis inny okres?Bardzo prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość madzik Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Ujemnej kwoty podatku Pani nie płaci. Zapłacone składki ujmuje Pani od maja do ostatniej wpłaty w roku 2007 czyli za listopad. Składkę za grudzień rozliczy Pani w roku 2008 bo fizycznie zapłaciła ją Pani w styczniu 2008. Składki zus odejmuje Pani od przychodu - oblicza Pani podatek i od podatku odejmuje Pani jeszcze składkę zdrowotną, ale nie w kwocie jaką Pani zapłaciła tylko w kwocie do odliczenia (7.5% podstawy do wyliczenia składki zdrowotnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość madzik Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 w nawiasie uciekła mi jedna 7 - powinno być 7,75% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aga Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 Jak można rozliczyć się z dziecmi, jeżeli jestem matką samotnie wychowującą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 od2010 chce przejs na ryczałt z karty podatkowej ichce wynając zmieszkanie nie w ramach dzialalnosci gosp ale tez w formie ryczałtu. mam pyt-czy moge to prowadzic na jednej ksiazce przychodów i rozch,ryczałt dział.gospod. ewidencjonujac osobno iwynajem osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 przy ryczałcie z dg nie prowadzi się kpir, lecz ewidencję przychodównatomiast najem prywatny nie wymaga wpisywania przychodów do żadnej ewidencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi