Kategorie
Skocz do zawartości

ryczałt - rozliczenie Pit i kilka pytań

Gość sitarg
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Dzialalnosc na ryczalcie prowadzona od maja2007r.Proszę mi pomoc w kilku kwestiach:1. Jak sie placi podatek przy ryczalcie? Czy jak wyjdzie mi ujemna kwota to tez mam ja zaplacic do urzedu skarbowego? czy poprostu ten miesiac w ktorym wyjdzie potatek do zaplacenia na minus to nic nie place?2. przy picie 28 - zaplacone skladki: co tam wpisuje? Czy tam podaje kwote skladek zaplaconych od maja do grudnia?3. rok podatkowy przy ryczalcie - jaki to rok? kalendarzowy czy jakis inny okres?Bardzo prosze o pomoc.

Ujemnej kwoty podatku Pani nie płaci. Zapłacone składki ujmuje Pani od maja do ostatniej wpłaty w roku 2007 czyli za listopad. Składkę za grudzień rozliczy Pani w roku 2008 bo fizycznie zapłaciła ją Pani w styczniu 2008. Składki zus odejmuje Pani od przychodu - oblicza Pani podatek i od podatku odejmuje Pani jeszcze składkę zdrowotną, ale nie w kwocie jaką Pani zapłaciła tylko w kwocie do odliczenia (7.5% podstawy do wyliczenia składki zdrowotnej)

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
od2010 chce przejs na ryczałt z karty podatkowej ichce wynając zmieszkanie nie w ramach dzialalnosci gosp ale tez w formie ryczałtu. mam pyt-czy moge to prowadzic na jednej ksiazce przychodów i rozch,ryczałt dział.gospod. ewidencjonujac osobno iwynajem osobno?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...