Gość rafiskus Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 jeżeli w mojej rodzinie tylko ja uzyskuje dochody z prowadonej działalnosci i opodatkowany jestem w formie ryczałtu, to czy mogę skożystać z ulgi na dzieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Niestety ale nie. Osoby opodatkowane wyłącznie w sposób zryczałtowany lub według 19% stawki liniowej nie mogą korzystać z odliczenia od podatku ulgi na wychowywanie dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość H Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Ale gdyby w ciągu roku otrzymywal zasilek chorobowy z ZUS, lub inne świadczenia to możeodliczyc od tych swiadczeń.Poza tym do 20.01.08 moze zmienic forme opodatkowania na 2008 i nie bedzie się czuc dyskryminowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Jeżeli tylko ryczałt to traci prawo. Prawo do ulgi na wychowanie dzieci zachowują osoby które np. oprócz dochodów opodatkowanych ryczałtem lub liniowym osiągają również dochody opodatkowane wg skali podatkowej np. z pracy na etacie, emerytury)lub małżonek - ulgę można odpisać w całości od podatku jednego z rodziców lub od podatku obojga, ale w pytaniu zaznaczono że tylko podatnik uzyskuje dochody i jest opodatkowany ryczałtem.Chyba że Pan ma na myśli dochody z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej. A być możę z innych tytułów dochody uzyskuje żona lub on sam np. z pracy na etet.To już pisałam że ulga się nalezy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafiskus Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 żona nie pracuje i nie ma dochodów,tylko ja i jak wspomniałem tylko z działalnośći gospodarczej opodatkowanej w formie ryczałtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Jest mi bardzo przykro ale w tej sytuacji nie masz prawa do ulgi na wychowanie dzieci. Zastanów się dobrze bo do 21 stycznia masz szansę zmienić formę opodatkowania na 2008 rok!!ALE...najpierw musisz sobie dobrze przekalkulować czy to Ci się opłaci. Jakie masz dochody,jakie koszty i jaki płacił byś podatek rozliczając się wg skali podatkowej a jaki płacisz na ryczałcie(nie martwiąc się o koszty)I czy nabywając w związku ze zmianą formy opodatkowania PRAWA do ulgi na wychow.dzieci (zakładając że będzie ona obowiązywała za 2008 rok nawet w tej samej kwocie tj.1.145,08 na jedno dziecko) czasem nie stracisz bo powrotu do ryczałtu już nie będziesz maiał!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafiskus Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 dziękuje za wyczerpującą odpowiedz ,przeanalizuje to sobie,pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Na 2008 rok ustalono już kwotę ulgi w wysokości 1.173,70 limit łączny dla obojga rodziców ( na każde dziecko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi