Kategorie
Skocz do zawartości

Księgi rachunkowe trzeba założyć już od 1 stycznia

Rekomendowane odpowiedzi

O jakich zmianach myślisz??? Na dzień 01-01-2008 mam przygotowaną politykę rachunkowości i plan kont zatwierdzony przez kierownika jednostki w grudniu zakupiłam program FK i z dokumentów BZ KPiR otwieram BO na pełnej księgowości. Jak miało by być inaczej?

OK!! Ale ten limit jeżeli już to ma dotyczyć przychodów za 2008 rok. Jednak nie powiem że super by było gdyby ten limit dotyczył przychodów w 2007 roku. Ryczałtowcy zostali pod koniec roku zaskoczeni zmniejszeniem limitu to może do obowiązku stosowania ustawy o rachunkowości(ksiąg rachunkowych) limit ten zostanie zwiększony!! Czemu nie. Byle było wiado przed 14 stycznia. Zresztą koszty i tak poniesione.

A no właśnie!! jak opisałam w wypowiedzi z 4 stycznia to już w Grudniu musiałam sprządzić politykę rachunkowości,plan kont zakupić i zainstalować program księgowy. Założyć należy od 01-01-2008 bo od tego dnia zaczyna się nowy rok obrotowy, przecież nie siedziałaś 1 stycznia i nie klepałaś BO . Mam wszystko przygotowane ale nie mam zamkniętego 2007 roku.Otwieram księgi na dzień 01-stycznia 2008 roku a dokumenty księguję..... tak by w terminie rozliczyć podatek dochodowy(20-luty) czy pod.VAT (25 luty)Jednak te limity mogą dotyczyć tylko przychodów za 2008 rok!!!Za 2007 już przesądzone ale zawsze jest nadzieja że w 2009 (przychody za 2008) można wrócić do KPiR szkoda tylko tych kosztów zakupu programu oraz tworzenia dokumentów wewnętrznych(plan kont, polityka rach.)To jest głupota największa na świecie żeby tak mieszać podatnikom.

Nie ustawa mówi że jeśli przekroczyłeś ten próg 800 tyś a mają go podnieśc na 1.2milion EURO to będzie obowiązywał podatników którzy wchodzą na księgi handlowe w od 01.01.2008 kórych przychód przekroczył teraz 3022000 a ma być 4 555 0000 coś takiego za 2007 trzeba dobrze wczytać się w ustawę

Na chwilę obecną trzeba złozyć w US do 21 stycznia oświadczenie jakim sposobem będzie się rozliczało dany rok obrotowy (nie ma jeszcze żadnych zmian a ten termin pisano w GP że ma być przesunięty z tego tytułu że jest planowana zmiana progu.)

No własnie AGA,masz racje,przecież gdyby wyższy limit nie miał obejmować 2007r,to po co by przesuwali termin zadeklarowania się?!przecież własnie po to ma być przesunięty żeby podatnicy którzy przekroczyli 800 tys e,mogli z tego skorzystac

Dziewczyny jeszcze nic nie weszło i nic nas nie obowiązauje tylko przepisy które nas dotyczą na dzień dzisiejszy więc..na dzień dzisiejszy mamy obowiązek założenia ksiąg od 01-01-2008 rok a zgłosić musimy do 14 stycznia 2008 nie wybieramy sami formy opodatkowania. że obowiązuje nas termin 20-01-2008 tylko w związku z przekroczeniem limitu. (ustawa o rachunkowości art 2ust.1 pkt 2 oraz art.3 ust.3) Niestety.. zgłaszamy zmianę a tę trzeba zgłosić w ciągu 14 dni.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...