Gość inter Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Proszę o pomoc. Otrzymałem w grudniu od Toll Collect zestawienie opłat drogowych na terenie Niemiec za okres 11-12/2007 w €. Pozycje odpowiadają poszczególnym kursom kontretnym samochodem. Czy do tego wystawiam fakturę wewnętrzną? Czy powinienem przeliczyć € z poszczególnych dni wg kursu z dnia poprzedzającego dzień poniesienia kosztu, np. jest dzień 25.11.2007 r. - stosuję kurs z 24.11.2007 r. Czy może przeliczam tylko sumę € z informacji? Czy powinienem zachować się inaczej? Jestem vatowcem na pkpir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delka Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 nie wiem jak w Niemczech , ale w Polsce opłaty drogowe nie podlegają ustawie o VAT. Przy zapłacie dostaje się tylko asygnaty a nie faktury VAT.Myślę, że w Niemczech jest tak samo , a można to stwierdzić na podstawie dokumentu jaki otrzymałeś. W każdym razie na pewno nie trzeba do tego wystawiać faktury wewnętrznej i opodatkowywać. A w koszty ja bym dała po kursie z dnia poprzedzającego dzień wystawienia faktury. Tylko jeszcze trzeba uwzględnić różnice kursowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość inter Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Ale liczyć kurs od sumy czy od poszczególnych kwot z danych dni? RK - jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delka Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Ja bym przyjęła do rozliczenia dzień wystawienia dokumentu (czyli-od sumy). Takie rzeczy przeważnie jednostki same ustalają (ważne jest żeby zawsze tak samo postępować). Podobnie rzecz wygląda z delegacjami zagranicznymi - można dokumenty w walutach (np.faktury za paliwo) przeliczać wg dat poszczególnych faktur, lub przyjąć datę rozliczenia delegacji, czyli przeliczenie sumy wydatków (ja stosuję to drugie rozwiązanie). A różnice kursowe powstaną pomiędzy kursem zarachowania kosztu, a kursami zapłat za poszczególne opłaty. Nie wiem jakie to u was będą kursy, bo wszystko zależy od tego, w jaki sposób są regulowane te opłaty - czy wypłacacie kierowcom zaliczki w walutach obcych i oni to opłacają, czy też w jakiś inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi