Kategorie
Skocz do zawartości

jak to zaksięgować - pomocy!!!

Gość inter
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc. Otrzymałem w grudniu od Toll Collect zestawienie opłat drogowych na terenie Niemiec za okres 11-12/2007 w €. Pozycje odpowiadają poszczególnym kursom kontretnym samochodem. Czy do tego wystawiam fakturę wewnętrzną? Czy powinienem przeliczyć € z poszczególnych dni wg kursu z dnia poprzedzającego dzień poniesienia kosztu, np. jest dzień 25.11.2007 r. - stosuję kurs z 24.11.2007 r. Czy może przeliczam tylko sumę € z informacji? Czy powinienem zachować się inaczej? Jestem vatowcem na pkpir.

nie wiem jak w Niemczech , ale w Polsce opłaty drogowe nie podlegają ustawie o VAT. Przy zapłacie dostaje się tylko asygnaty a nie faktury VAT.Myślę, że w Niemczech jest tak samo , a można to stwierdzić na podstawie dokumentu jaki otrzymałeś. W każdym razie na pewno nie trzeba do tego wystawiać faktury wewnętrznej i opodatkowywać. A w koszty ja bym dała po kursie z dnia poprzedzającego dzień wystawienia faktury. Tylko jeszcze trzeba uwzględnić różnice kursowe.

Ja bym przyjęła do rozliczenia dzień wystawienia dokumentu (czyli-od sumy). Takie rzeczy przeważnie jednostki same ustalają (ważne jest żeby zawsze tak samo postępować). Podobnie rzecz wygląda z delegacjami zagranicznymi - można dokumenty w walutach (np.faktury za paliwo) przeliczać wg dat poszczególnych faktur, lub przyjąć datę rozliczenia delegacji, czyli przeliczenie sumy wydatków (ja stosuję to drugie rozwiązanie). A różnice kursowe powstaną pomiędzy kursem zarachowania kosztu, a kursami zapłat za poszczególne opłaty. Nie wiem jakie to u was będą kursy, bo wszystko zależy od tego, w jaki sposób są regulowane te opłaty - czy wypłacacie kierowcom zaliczki w walutach obcych i oni to opłacają, czy też w jakiś inny sposób.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...