Gość Kaja Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Mam pytanie co do podatku VAT w takiej jednostce budżetowej jak Dom Dziecka. Czy może się zdażyć, że placówka działająca w systemie pomocy społecznej musi zapłacić podatek VAT? Czy jej działalność statutowa polegająca na całodobowej opiece i wychowaniu dzieci i młodzieży jest zwolniona z VAT? Jeżeli tak, to gdzie znajdę na to przepis? Nie jesteśmy organizacją pożytku publicznego.Jeżeli ktoś z Was ma jakąś wiedzę na nurtujący mnie temat to proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaja Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mandziola Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Jeśli wykonuje usługi na wolnym rynku i przekrocza one próg podlegania pod vat to jak najbardziej moze zostać vatovcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaja Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Dziękuję za tą informację, ale nadal nie bardzo mi się to wszystko wyjaśniło. Za wynajem garażu otrzymujemy ok. 1000 zł rocznie - czy to podlega pod VAT? I nadal nie wiem czy nasza działalność statutowa jest przedmiotowo zwolniona z VAT, ponieważ nigdzie tego nie znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Poczytaj ten artykuł:://panorama.infor.pl/serwisvat/blank.html?trs=VAT_w_sferze_bud&d=2 " Cechą wspólną podmiotów sfery budżetowej jest to, iż realizują one w większości zadania o charakterze użyteczności publicznej, które zasadniczo zwolnione są z opodatkowania VAT. Niemniej jednak, poza podstawową swoją działalnością, jednostki te, głównie w celu poprawienia swojej sytuacji finansowej, wykonują także czynności podlegające opodatkowaniu VAT. Najczęściej dodatkowym źródłem dochodu jest dla podmiotów sfery budżetowej dzierżawa i najem. Właśnie wykonywanie tych dodatkowych czynności sprawia, że podmioty sfery budżetowej stają się, często nie zdając sobie z tego sprawy, podatnikami obowiązanymi do rozliczania VAT..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaja Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Dzieki serdeczne. Poczatek zapowiada się interesująco. Zbieram się za czytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaja Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Niesamowity artykuł. Wszystko wyjaśnia. Jeszcze raz serdeczne dzięki Mirasek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi