Kategorie
Skocz do zawartości

VAT

Gość Kaja
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie co do podatku VAT w takiej jednostce budżetowej jak Dom Dziecka. Czy może się zdażyć, że placówka działająca w systemie pomocy społecznej musi zapłacić podatek VAT? Czy jej działalność statutowa polegająca na całodobowej opiece i wychowaniu dzieci i młodzieży jest zwolniona z VAT? Jeżeli tak, to gdzie znajdę na to przepis? Nie jesteśmy organizacją pożytku publicznego.Jeżeli ktoś z Was ma jakąś wiedzę na nurtujący mnie temat to proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

Dziękuję za tą informację, ale nadal nie bardzo mi się to wszystko wyjaśniło. Za wynajem garażu otrzymujemy ok. 1000 zł rocznie - czy to podlega pod VAT? I nadal nie wiem czy nasza działalność statutowa jest przedmiotowo zwolniona z VAT, ponieważ nigdzie tego nie znalazłam.

Poczytaj ten artykuł:://panorama.infor.pl/serwisvat/blank.html?trs=VAT_w_sferze_bud&d=2 " Cechą wspólną podmiotów sfery budżetowej jest to, iż realizują one w większości zadania o charakterze użyteczności publicznej, które zasadniczo zwolnione są z opodatkowania VAT. Niemniej jednak, poza podstawową swoją działalnością, jednostki te, głównie w celu poprawienia swojej sytuacji finansowej, wykonują także czynności podlegające opodatkowaniu VAT. Najczęściej dodatkowym źródłem dochodu jest dla podmiotów sfery budżetowej dzierżawa i najem. Właśnie wykonywanie tych dodatkowych czynności sprawia, że podmioty sfery budżetowej stają się, często nie zdając sobie z tego sprawy, podatnikami obowiązanymi do rozliczania VAT..."

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...