Gość iza Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Witam! zalozylam swoja pierwsza dzialalnosc gorspodarcza i mam takie pytanie apropo zus. Ile wynosi skladka ??wiem tylko tyle zejest to kolo 280 zl ale ile dokladnie place z tego na ubezpieczenia spoleczne a ile na ubezpieczenie zdowotne?? Pytanie 2 gdzie moge dostac zaswiadczenie ze jestem ubezpeczona aby moc zapisac sie do lekarza.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 musisz złożyć dra( deklarację ) do zus =podstawa dla rozpoczynających działalość 280,80 z tego fud.emert=51,81 rent=28,08 chorob=6,88 wypadk.=Musisz zobaczyć w tabeli grub działalnoci jaka stawka %)fund,pracy=6,88=razem 96,65( plus do tego oczywiście wypadkowe) no i kasa chorych podstawa 2109,46 x 9% =189,85 i kwota odliczona od podatku 2109,46x7,75% =163,48do lekarza bierzemy zua zgłoszenie do ubezpieczeń społecz.i kasy chorych plus do tego dowód wpłaty za ostatni m-c. acha kwoty powyżej obowiązują za m-c grudzieńPOZDRAWIAM i POWODZENIA W BIZNESIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maja Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 1/ do lekarza-musisz pobrać w zus druk o wystawienie legitymacji ubezpieczeniowej dla dzialnosci plus zgłoszenie zua i zdjęcie dostaniesz legitymaję tymczasem tak jak pisze jtm2/ podstawa do ubezpieczenia to 30%majniższego wynagrodzenia tymczasem tak jak pisz pow. od stycznia podstawa bedzie 337,8 i od tego składki wg stawek procentowych obowiązujacych, na f.pracy nie płavisz składki, zdrowotna jest tak jak obowiazuje. ta nizsza podswestosujesz przez 24 misiace działalności a potem od pełnej kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 do~maji dla prowadzących działalność nalicz się f.pracy no chyba że gdzieś przegapiłam przepis że nowi po raz pierwszy nie płacą ja od swoich właścicieli bulę ile tylko -sam kontroler sprawdzał osobiście .nie płacą tylko fgśpz ta legitymacją to zapomniałam ale do każdego lekarza trzeba mieć dowód wpłaty za ostatni m-c HEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość do jtm Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 f pracy płaca z tyt.działalnośći lecz nie płaca ci opłacajacy z niższej podstawy tj z 30% najnizszego wynagrodzenia, gdyz nie uzyskuja dochodów od których jest pobierana ta składka , podstawy pranej nie podam nie mam pod reką podobna informacje uzyskasz w zus pozdrawiwm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 tak jest to prawda -sprawdziłam. ( nie douczyłam się w tej materii!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość moninv Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 jestem w kropce bo nie wiem jakiej wysokosci były składki za miesiąc grudzien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotr Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 W jaki sposób moge samodzielnie wyliczać składki do ZUS? też należe do grupy osób płacących miesięcznie ok 280zł Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość basia Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 jestem w ciąży pracuję od 01,02,2008 z dniem 01,04,2008 mój pracodawca zamyka firmę kiedy powinnam iść na zwolnienie proszę o odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi