Kategorie
Skocz do zawartości

skladki zus

Gość iza
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! zalozylam swoja pierwsza dzialalnosc gorspodarcza i mam takie pytanie apropo zus. Ile wynosi skladka ??wiem tylko tyle zejest to kolo 280 zl ale ile dokladnie place z tego na ubezpieczenia spoleczne a ile na ubezpieczenie zdowotne?? Pytanie 2 gdzie moge dostac zaswiadczenie ze jestem ubezpeczona aby moc zapisac sie do lekarza.pozdrawiam

musisz złożyć dra( deklarację ) do zus =podstawa dla rozpoczynających działalość 280,80 z tego fud.emert=51,81 rent=28,08 chorob=6,88 wypadk.=Musisz zobaczyć w tabeli grub działalnoci jaka stawka %)fund,pracy=6,88=razem 96,65( plus do tego oczywiście wypadkowe) no i kasa chorych podstawa 2109,46 x 9% =189,85 i kwota odliczona od podatku 2109,46x7,75% =163,48do lekarza bierzemy zua zgłoszenie do ubezpieczeń społecz.i kasy chorych plus do tego dowód wpłaty za ostatni m-c. acha kwoty powyżej obowiązują za m-c grudzieńPOZDRAWIAM i POWODZENIA W BIZNESIE

1/ do lekarza-musisz pobrać w zus druk o wystawienie legitymacji ubezpieczeniowej dla dzialnosci plus zgłoszenie zua i zdjęcie dostaniesz legitymaję tymczasem tak jak pisze jtm2/ podstawa do ubezpieczenia to 30%majniższego wynagrodzenia tymczasem tak jak pisz pow. od stycznia podstawa bedzie 337,8 i od tego składki wg stawek procentowych obowiązujacych, na f.pracy nie płavisz składki, zdrowotna jest tak jak obowiazuje. ta nizsza podswestosujesz przez 24 misiace działalności a potem od pełnej kwoty

do~maji dla prowadzących działalność nalicz się f.pracy no chyba że gdzieś przegapiłam przepis że nowi po raz pierwszy nie płacą ja od swoich właścicieli bulę ile tylko -sam kontroler sprawdzał osobiście .nie płacą tylko fgśpz ta legitymacją to zapomniałam ale do każdego lekarza trzeba mieć dowód wpłaty za ostatni m-c HEJ

f pracy płaca z tyt.działalnośći lecz nie płaca ci opłacajacy z niższej podstawy tj z 30% najnizszego wynagrodzenia, gdyz nie uzyskuja dochodów od których jest pobierana ta składka , podstawy pranej nie podam nie mam pod reką podobna informacje uzyskasz w zus pozdrawiwm

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...