Gość pisze_prace Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Witam!Pisze prace na temat rachunku zyskow i strat i prosze o odpowiedz.Ktory wariant rachunk chetniej wybieraja przedsiebiorstwa i dlaczego?(wiem ze to zalezy od ewidencji kosztow w okreslonym ukladzie, ale tak praktycznie ktory ma wieksze zalety np z uwagi na prezentacje kosztow, moze przedsiebiorstwa moga cos ukryc w ktorejs z wersji)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pisze_prace Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Bardzo prosze o pomoc. Dowiedzialam sie ze wiekszosc firm wybiera porownawczy rachunek zyskow i strat ale nie wiem dlaczego? Bede niezmiernie wdzieczna za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość śka Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Firmy dlatego wybierają rachunek porównawczy ponieważ jest on bardzo rozbudowany merytorycznie i wiele elementów (zobacz że pokazujesz tam zesp. "4" analitycznie) - danych można wykorzystać do sporządzenia CASH FLOW i innych sprawozdań. Ja bardzo rzadko sporządzam je bo jestem małą firmą ale bardzo dobry informatyk kiedyś mnie uczył jak bardzo szeroko należy patrzyć na plan kont żeby zaspokoić i skrócić sobie robotę do sporządzania rożnych sprawozdań - podatkowych , GUS, ZUS - warto dobrze opracować plan kont.POWODZENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delka Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 na temat r-ku wyników mam zupełnie odmienne zdanie niż ~śka. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę to, ze r-k wyników jest tylko jednym z elementów sprawozdania finansowego, którego wartość informacyjną należy rozpatrywać kompleksowo. Rachunek kalkulacyjny w zestawieniu z dodatkową informacją, która jest elementem obowiązkowym sprawozdania , dostarcza o wiele szerszej informacji, niż r-k porównawczy - jednostki sporządzające r-k kalkulacyjny mają obowiązek umieszczenia w informacji dodatkowej kosztów działalności operacyjnej w rozbiciu rodzajowym (czyli cała "4", którą ~śka podaje jako argument "za" do r-ku porównawczego)."Tajemnica" częstszego wyboru r-ku porównawczego polega nie na jego wartości informacyjnej, lecz na pracochłonności, nie tyle samego rachunku, co sposobu "dojścia" do efektu końcowego. Otóż do sporządzenia r-ku porównawczego wystarczy prowadzenie ewidencji kosztów w układzie rodzajowym("4"), ale już do sporządzenia r-ku kalkulacyjnego niezbędna jest rozliczenie kosztów na ich nośniki, inaczej mówiąc prowadzenie zespołu "5", no i oczywiście comiesięczne rozliczenie kont kosztów zespołu "5" (np.przy działalności produkcyjnej jest to cała procedura). Może być sama "5", ale jest to niepraktyczne z punktu widzenia sprawozdawczości (większość sprawozdań wymaga podawania kosztów w rozbiciu rodzajowym).W jednostkach produkcyjnych r-k kalkulacyjny jest wg mnie bardziej odpowiedni, bo daje lepszą informację do właściwej wyceny produktów. W innych jednostkach wystarczającym może być r-k porównawczy (i sama "4") . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi