Kategorie
Skocz do zawartości

pierwszy VAT-7 odliczenie częsciowe korekta naliczonego

Gość es
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Prowadzę DG i sam wszystko księguję. Składam jutro pierwszy VAT-7. Do dzisiaj wydawało mi się, że wszystko wiem, ale okazało się że chyba nie bardzo zrozumiałem istotę art 90. Krótko mówiąc byłem pewien, że skoro jestem płatnikiem VAT i nie zamierzam sprzedawać rzeczy zwolnionych z vatu , to 100% naliczonego odliczam od należnego i całe te koszmary z proporcjami mnie nie dotyczą. Ponieważ deklarację składam pierwszy raz (nic nie sprzedałem :) ) zawarłem w niej tylko sumy podatku naliczonego ze środków trwałych. Czy dobrze rozumuję teraz ->Jutro idę do US i zgodnie z art. 90 ust. 8 ustalam z naczelnikiem prognozę proporcji do odliczenia częściowego (w zasadzie to powinienem to chyba zrobić przy rejestracji VAT) I według tej proporcji odpowiednio zmniejszam podatek naliczony od tych środków trwałych które zakupiłem? Czy ja mijam się z prawda na kilometry? Pomocy. Ktoś obecny na tym forum już miał z tym do czynienia? I jeszcze jedno przy okazji - jeśli dobrze rozumuję to czy rzeczy opodatkowane stawką 0% dają prawo do odliczenia podatku naliczonego 22%. Podaje przykład wymyślony na bazie tego co znalazłem w internecie: Dzwonię do klienta w sprawie książek (czynność opodatkowana, ale na 0%), czy mam wówczas zgodnie z art. 86 prawo do odliczenia 22% VAT za rozmowę telefoniczną. Oczywiście w tym przypadku liczy się to do korekty po zakończeniu roku jeśli mam ustaloną z naczelnikiem proporcję.

Zacznijmy od tego czy masz zamiar sprzedawać towary zwolnione z VAT. Jeśli nie to proporcja moim zdaniem Cię nie obchodzi. Jeśli miała by być to sprzedaż okazjonalna, typu znaczki pocztowe w kiosku to na koniec roku zobaczysz jaki jest udział - podejrzewam ze poniżej 2% i tez cię nie obchodzi, choć tak na prawdę powinieneś udać się do naczelnika i tą proporcję ustalić. Jeśli natomiast udział tej sprzedaży będzie duży to do naczelnika musisz sie udac tzn napisac stosowne pismo i złozyc we własciwym urzędzie.

W zasadzie to mam zamiar sprzedawać głównie towary opodatkowane 0%. Od sprzedaży nieopodatkowanej mogę na pewno się powstrzymać conajmniej do końca tego roku. Tylko czy dobrze rozumiem, że podatek 0% to co innego niż sprzedaż zwolniona i mogę w przypadku dominacji sprzedaży 0% VAT odliczać podatek naliczony od np. środków trwałych.

Wielkie dzięki :). Zresztą teraz sam już nie wiem czy 0%. Wszędzie mowią, że jest VAT na książki 0% i nawet za dowód biorą faktury, które dostają, ale w załączniku ustawy jest 3%. Co ciekawe na wikipedii jest to samo napisane 3%, więc tak, czy tak nie będzie to zwolnione, a opodatkowane. Przejrzałem też wykaz czynności zwolnionych od podatku i nic tam nie ma o ksiązkach (od razu mi się przypomniało dlaczego kiedyś ten artykuł 90 olałem), W kazdym bądź razie jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...