Gość es Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Prowadzę DG i sam wszystko księguję. Składam jutro pierwszy VAT-7. Do dzisiaj wydawało mi się, że wszystko wiem, ale okazało się że chyba nie bardzo zrozumiałem istotę art 90. Krótko mówiąc byłem pewien, że skoro jestem płatnikiem VAT i nie zamierzam sprzedawać rzeczy zwolnionych z vatu , to 100% naliczonego odliczam od należnego i całe te koszmary z proporcjami mnie nie dotyczą. Ponieważ deklarację składam pierwszy raz (nic nie sprzedałem :) ) zawarłem w niej tylko sumy podatku naliczonego ze środków trwałych. Czy dobrze rozumuję teraz ->Jutro idę do US i zgodnie z art. 90 ust. 8 ustalam z naczelnikiem prognozę proporcji do odliczenia częściowego (w zasadzie to powinienem to chyba zrobić przy rejestracji VAT) I według tej proporcji odpowiednio zmniejszam podatek naliczony od tych środków trwałych które zakupiłem? Czy ja mijam się z prawda na kilometry? Pomocy. Ktoś obecny na tym forum już miał z tym do czynienia? I jeszcze jedno przy okazji - jeśli dobrze rozumuję to czy rzeczy opodatkowane stawką 0% dają prawo do odliczenia podatku naliczonego 22%. Podaje przykład wymyślony na bazie tego co znalazłem w internecie: Dzwonię do klienta w sprawie książek (czynność opodatkowana, ale na 0%), czy mam wówczas zgodnie z art. 86 prawo do odliczenia 22% VAT za rozmowę telefoniczną. Oczywiście w tym przypadku liczy się to do korekty po zakończeniu roku jeśli mam ustaloną z naczelnikiem proporcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xyz Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Zacznijmy od tego czy masz zamiar sprzedawać towary zwolnione z VAT. Jeśli nie to proporcja moim zdaniem Cię nie obchodzi. Jeśli miała by być to sprzedaż okazjonalna, typu znaczki pocztowe w kiosku to na koniec roku zobaczysz jaki jest udział - podejrzewam ze poniżej 2% i tez cię nie obchodzi, choć tak na prawdę powinieneś udać się do naczelnika i tą proporcję ustalić. Jeśli natomiast udział tej sprzedaży będzie duży to do naczelnika musisz sie udac tzn napisac stosowne pismo i złozyc we własciwym urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość es Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 W zasadzie to mam zamiar sprzedawać głównie towary opodatkowane 0%. Od sprzedaży nieopodatkowanej mogę na pewno się powstrzymać conajmniej do końca tego roku. Tylko czy dobrze rozumiem, że podatek 0% to co innego niż sprzedaż zwolniona i mogę w przypadku dominacji sprzedaży 0% VAT odliczać podatek naliczony od np. środków trwałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xyz Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 jak sam piszesz "opodatkowane 0%" a nie zwolnione! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość es Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Wielkie dzięki :). Zresztą teraz sam już nie wiem czy 0%. Wszędzie mowią, że jest VAT na książki 0% i nawet za dowód biorą faktury, które dostają, ale w załączniku ustawy jest 3%. Co ciekawe na wikipedii jest to samo napisane 3%, więc tak, czy tak nie będzie to zwolnione, a opodatkowane. Przejrzałem też wykaz czynności zwolnionych od podatku i nic tam nie ma o ksiązkach (od razu mi się przypomniało dlaczego kiedyś ten artykuł 90 olałem), W kazdym bądź razie jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi