Gość elka Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Refakturujem naszych kontrahentów energią elektryczną. F-ra jest wystawiana w danym miesiącu za miesiąc poprzedni.Jak to rozlivczyć za grudzień skoro f-ra będzie wystawiona w styczniu? Czy przychód zaliczyć do przychodów 2007 roku. F-ry wystawiane sa w/g umowy i na jednej jest dzierżwa i energia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 ja tez refakuruję energię robimy s-ż przez paragon dla os.prywatnej z fa na przelew z datą płatności np; 17 -go( następnego m-a) wystawioną z dniem ostatniego dnia m-ca a że nie mamy umowy z nimi to vat i podatek należy jest przypisany do m-ca wystawienia. W twoim przypadku jak jest umowa to z datą płatności fa jest należny vat i dochodowy.To zapłata jest tu przychodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 Od stycznia 2007 roku za przychód z działalności gospodarczej - Jeżeli strony ustaliły że usługa jest rozliczana w okresach rozliczeniowych,za datę powstania przychodu uznaje się ostatni dzień okresu rozliczeniowegookreślonego w umowielub na wystawionej fakturze/Przepis art 14 ust 1e stosuje się odpowiedniodo dostawy energii elektrycznej i cieplnej oraz gazu przewodowego.W przypadku otrzymania przychodu z działalności gospodarczej do którego nie stosuje się ust 1c,1ei 1h za datę powstania przychodu uznaje się dzień otrzymania zapłaty. Uważam że elka powinna uznać przychód w miesiącu grudniu 2007r, natomiast obowiązek podatkowy VAT- powstaje z chwilą -1) upływu terminu płatności jeżeli on określony w umowie właściwej dla rozliczeń(energia,woda,telekomun,ścieki) 2) - otrzymania całości lub części zapłaty nie później niż 30 dnia licząc od dnia wykonania usług: transport osób.... /-spedycyjnych i przeładunkowych/ -budowlanych lub budowlano-montażowych3) Otrzymania całości lub części zapłaty nie później niż z upływem terminu płatności określonego w umowie lub fakturze z tytułu świadczenia na teryt.kraju usług najmu,dzierżawy leasingu lub ....itd. "" jtm"" - Ty nie powinnaś też podatku VAT naliczyć w miesiącu w którym przypada termin zapłaty na podstawie wystawionej f-ry VAT?? Tak ja rozumiem wg nowych orzeczeń i interpretacji urzędowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delka Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 poniżej przytaczam wyjaśnienia odnośnie refakturowania, które sama stosuję w praktyce ( wyjaśnienia dotyczą przepisów ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2000 r. nr 54, poz. 654; ostatnia zmiana w Dz. U. z 2006 r. nr 217, poz. 1589 i nr 251, poz. 1847), zwanej dalej "ustawą o PDOP")-> u os.fiz.jest taki am zapisŁódzki Urząd Skarbowy w piśmie z dnia 20 czerwca 2007 r., nr ŁUS-II-2-423/179/07/JB wyjaśnia : "(...) Zgodnie z art. 12 ust. 3a ww. ustawy za datę powstania przychodu, o którym mowa w ust. 3, uważa się, z zastrzeżeniem ust. 3c-3e, dzień wydania rzeczy, zbycia prawa majątkowego lub wykonania usługi albo częściowego wykonania usługi, nie później niż dzień: 1) wystawienia faktury albo 2) uregulowania należności.(...) Celem refakturowania jest przeniesienie poniesionych kosztów przez podmiot refakturujący na podmiot, który z danych usług faktycznie korzystał mimo, że podmiot refakturujący fizycznie danej usługi nie świadczy. Przyjmuje się, że refakturowanie jest możliwe wtedy, gdy strony zawarły między sobą umowę przewidującą taką możliwość. W świetle powołanych przepisów według stanowiska tut. organu podatkowego do ustalenia daty przychodu należnego, w przypadku opisanym w stanie faktycznym zastosowanie mieć będzie art. 12 ust. 3a ww. ustawy. W przypadku refakturowania mamy do czynienia bowiem z wykonaniem przez refakturującego usługi innej niż usługa, której refakturowanie dotyczy. Z uwagi na fakt, że podmiot refakturujący jest jedynie pośrednikiem pomiędzy podmiotem faktycznie świadczącym usługi a rzeczywistym odbiorcą tych usług, przychód należny z tytułu refakturowania mediów powinien być wykazany w dacie wykonania usługi, która jest datą wystawienia refaktury. W związku z powyższym datą powstania przychodu z tytułu refakturowanych na najemców usług dostaw energii z Zakładu Energetycznego będzie data wykonania tej usługi czyli data wystawienia refaktury przez Spółkę. W przypadku opisanym w stanie faktycznym przychód z tytułu refakturowanej energii za m-c luty powstanie w m-cu marcu w dacie wystawienia refaktury. (...)"Zgodnie zpowyższym wyjaśnieniem refaktura wystawiona w styczniu 2008 powinna być zaliczona do miesiąca stycznia, pomimo iż dotyczy energii za miesiąc grudzień 2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 na cygana !!!!!-jak wy to robicie ,macie w głowie wszystkie paragrafy czy zestawy przepisów wszystkich ustaw przed sobą -ja pamiętam ogólnie wszystkie przepisy (zasady)ale jak trafia się coś szczególnego to dopiero sprawdzam dla pewności i zasady.No chyba że zajmujecie się tylko księgowo-dochodowym problemem.Ja mam wiedzieć co w kodeksie pracy/vacie/podt.dochod firmy i ludzi/ochrona środ/opł.produkt/zusie/chorobowym wszelkiego rodzaju/ kopalinach/- a kurcze co tu wymieniać o wszystkim ( oprócz budżetówki na szczęście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delka Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 do ~jtm :)no przecież w każdej chwili znajdziesz wszystkie potrzebne przepisy on-line, ja na początku "kariery" miałam w głowie wiele paragrafów, ale kiedyś ustawy zmieniały się raz w roku , przeważnie na początku a teraz :) sama wiesz jak jest. Najważniejsze, żeby wiedzieć gdzie co jest i mieć świadomość, że nie znasz dnia ani godziny, czyli wiedzieć , że na tym świecie pewna jest tylko jedna rzecz ....:)polecam lekturę pism i interpretacji ministera finansów. Warto tam zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 nie macie wrażenia że to forum jest nie potrzebne? fakt po napisaniu tego trochę wyżej walnęłam się w łepetynę ( zaskoczyłam po zadaniu pytania) i pomyślałam ,że wszyscy korzystają z tego rozwiązania i cytują całe frazy z ustaw-ale myślę,że nie o to chodzi bo przeczytać chyba każdy potrafi?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delka Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 do ~jtm :przeczytać chyba tak, ale jak widać są problemy ze zrozumieniem, co w przypadku polskich ustaw jest częstym przypadkiem i chyba każdy i każda z nas to przechodzi. Dobrze jest sugerując komuś jakieś rozwiązanie przytoczyć art.czy paragraf , z którego wysnuwasz swoje wnioski, bo wtedy wiadomo, że nie pochodzi to z kapelusza, co w naszym zawodzie jest ważne ->na wszystko musi być podstawa. Mam tylko dziwne wrażenie, czytając czasem posty , że niektórzy forumowicze nie zaglądają w ogóle do przepisów bazując na wiedzy posłyszanej (a przecież nasza praca nie opiera się na tradycji przekazywanej ustnie z pokolenia na pokolenie,) wtedy trudno mówić o interpretacji. Forum jest jak najbardziej potrzebne, choćby po to, żeby czytając wyciągi z przepisów, niektórzy zdali sobie sprawę z ich istnienia, a ci którzy czytając przepisy mają wątpliwości co do ich stosowania, mogli je przedyskutować z innymi. Jeżeli zadajesz komuś pytanie i otrzymujesz tylko odpowiedź "tak " nie chcesz usłyszeć uzasadnienia? Samo "tak" wystarczy aby rozwiać wątpliwości? Nie wierzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Moja droga! WIEM - coo to jest refakturowanie!! piszesz tak jak byś miała pretensje że miałam czelność wyrazić swoje zdanie na temat ewidencji zdarzeń gospodarczych o które pytała ~elka po to tu jesteśmy aby wymieniać się wiedzą i doświadczeniami,czasem inaczej interpretujemy jakiś przepis chodzi o to aby wyciągnąć najwłaściwsze wnioski i zgodne z przepisami.Sama pisałaś że nie macie umowy to księgujesz i dochod.i VAT w tym samym miesiącu co data wystawienia fa mimo że termin zapłaty określiłaś na 17 dnia następnego miesiąca natomiast elce??.. bo ( ma umowę ) sugerujesz że ma wystawić w styczniu 2008.Czegoś nie rozumiem. >> art 12 ust 3c updop - usluga rozliczana w okresach rozliczeniowych za datę powstania przychodu uznaje się ostatni dzień okresu rozliczeniowego nie rzadziej niż raz w roku(usługi najmu,dzierżawy,leasingu..)Poza tym przepis ten odpowienio stosuje się do dostawy energii elektrycznej ,cieplnejitd.. art 13 ust 3d updop. W przypadku umowy najmu przychód należy wykazać w ostatnim dniu okresu rozliczeniowego określonego w umowie lub wystawionej fakturze Zakładając że umowa najmu zawarta przez firmę nie określa innych okresów rozliczeniowych DLA REFAKTUROWANIA - K O S Z T Ó W energii elektrycznej przychód dla firmy z tytułu refakturowania energii elektr.za miesiąc grudzień 2007 powinien powstać w ostatnim dniu grudnia 2007 r.Obowiązek podatkowyz tytułu świadczenia na teryt.kraju - usług najmu ,dzierżawy ..itd powstaje z chwila otrzymania caóści lub części zapłaty nie później jednak niż z upływem termninu płatności określonego w umowie lub fakturze.. art 19 ust 13 pkt 4 ustawy o VAT. W tych szczególnych uregulowaniach - to termin powstania obowiązku podatkowego decyduje o terminie wystawienia faktury a nie odwrotnie.Natomiast nie występują u nas usługi refakturowania w klasyfikacji usług Jednak Oorgany podatkowe dopuszczają grupę usług których mozliwość rafakturowania została w praktyce dopuszczone.czyli - najem,dzierżawa,telekomunikacyjnw,energii elektrycznej i cieplnej..itd.. Jedynie wtedy gdy strony łączy umowa - szczegółowo określająca - jakie koszty i w jakiej wysokości mogą być refakturowane... Dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delka Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 O co ci dziewczyno chodzi??? przeczytaj uważnie moje posty jeszcze raz, i wskaż gdzie pisałam o jakiejś umowie, fakturze, terminie płatności itp..... czy nie zlały Ci się przypadkiem moje teksty z ~postami ~jtm :). Może zmień godziny czuwania, bo uwaga już nie ta nad ranem. Szczerze mówiąc nawet nie czytałam innych postów pod tym tematem, a wstawiłam cytat pisma US z Łodzi, który miałam pod ręką, nikomu broń Boże nie sugerując niewiedzy na jakikolwiek temat. Nie rozumiem co Cię tak rozjuszyło ???!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 PRZEPRASZAM!! i JESZCZE raz ~delka Przepraszam Cię! :):) ale masz racje pomyliłam teksty postów -jtm - była to pierwsza odpowiedź na pytanie - elki moja i Twoja więc zasugerowałam się tym, że uzupełniasz swją pierwszą odpowiedź-oczywiście powinnam uważniej czytać i patrzeć na autorów pastów. Ale jak to się mówi "nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.." a mam na myśli interpretacjew różnych US Ty podajesz - Łódzkiego Urz.Skarbowego zaś mój urząd skarbowy kiedy był na kontroli VAT-u (mam bardzo często zwroty na rachunek bankowy) w pierwszej kolejności pytali czy fakturujemy usługi najmu,dzierżawy(rządali przygotowania do kontroli umów z najemcami) oraz czy obciążamy ich kosztami za zakup mediów. Powiedzieli mi że dobrze że mam umowy i że zawierają zapis za jakie usługi mediów i w jakiej wysokości będę ich obciążąła wraz z usłuą najmu, do tego poprasili o wydruk kont kontrahentów sprawdzając terminy płatności i daty wystawionych fa,w jednym pzypadku miałam trzy wpłaty za fakturę dwie przeddatą wystawienia faktury i po terminie płatności wykazanej w umowie i na fakturze pierwszą zaksięgowłam PK w przychody z dniem otrzymania zaliczki a o drugiej zapomniałam księgowałam w przychody na podstawie faktury i umniejszyłam tylko pierwszą zaliczkę, oczywiście zaraz zwrócili mi uwagę że jest to nieprawidłowe ujęcie przychodu wskazali i przeczytali podst.prawną- ale nie było konsekwencji z tego tytułu bo te wpłaty były w miesiącu w którym wystawiłam f-rę. No i wyjaśnili, że ustawodawca określa monent powstania przychodu na zasadach szczególnych, odmienny od zasady ogólnej i tylko w takich przypadkach mam prawo do refakturowania tych usług stosując się do wymaganych zasad: nie doliczam marży, stawka VAT i wartość netto -taka sama jak na fakturze pierwotnej. A tak na zakończanie Nasze spotakania na Forum mają być miłe a wskazówki i sugestie przydatne. Więc raz jeszcze Przepraszam - delke - i Was dziewczyny ~elke i - jtm że takie kwasy wyszły. Pozdrawiam Nocny Mirasek(Marek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elka Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Dzięki wszystkim za pomoc, zawsze mozna na Was kochani liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi