Kategorie
Skocz do zawartości

Samodzielnej wpłaty 1 proc. podatku nie można odliczyć

Rekomendowane odpowiedzi

Podatnicy, którzy samodzielnie przekażą 1 proc. podatku na konto wybranej organizacji pożytku publicznego, nie będą mogli odliczyć tego w zeznaniu podatkowym za 2007 rok - wyjaśniła Izba Skarbowa w Białymstoku. Powrót do artykułu: Samodzielnej wpłaty 1 proc. podatku nie można odliczyć

Jeśli rzeczywiście tak jest jak wyżej, to tym razem nie przekażę 1 proc. na OPP. Nie chcę aby uważano mnie za niemotę, która nie potrafi wypisać przelewu bankowego. Poza tym ja płacę za przelew 50 gr a US odliczy sobie za przekazanie środków 7-9 zł. I te terminy!

Jest to rozwiązanie wyraźnie niekorzystne dla organizacji pożytku publicznego.Termin 3 miesięcy od ustawowego terminu złożenia zeznania podatkowego urasta do 7 miesięcy, gdy podatnik złoży zeznanie na początku stycznia! Skandal!!! Jest to żerowanie na najbiedniejszych!

Uważam że jest to dobre rozwiązanie. Do tej pory wiele ludzi nie przekazywało 1 proc. podatku należnego organizacjom ponieważ nie chciało im się du... ruszyć na pocztę aby wypełnić przekaz.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...