Gość nOCIA Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 Jestem od 2007 roku na pełnej księgowości czy moge wrócić do KPiR w kolejnym roku jeśli nie przekrocze limitu 800 000 euro. I to bez niczyjej zgody, bo niektórzy twierdzą ,że trzeba prosić o zgodę naczelnika US.czy macie może jakąs podstawe prawną? bo znajoma sie upiera ,zę jak sie wejdzie do pełnej księgowości to już nie mozna z niej wyjść - chyba ,że za zgoda naczelnika US.Ja czytałam kiedyś,że wystarczy tylko powiadomić US....ale nie moge nic na ten temat znaleść i dlatego zwątpiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość IZKA Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Najprościej jest zadzwonić na infolinię-INFORMACJA PODATKOWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Nigdy w życiu!! Każdy by tak chciał.Możesz jedynie zakończyć prowadzenie tej działalnościi założyć np:Spółkę Cywilną,Jawną traktuje się ją jak nową działalność i przychody osiągnięte w prowadzonej obecnie działalności nie mają wpływuna formę rozliczenia nowej spółki cywilnej, i będziesz mogła prowadzić KPiR- ZWŁASZCZA że w projekcie zmian do ustawy o rachunkowości jest propozycja podwyższenia limitu przychodów dla podatn.prowadzących KPiR po przekroczeniu których jest obowiązek prowadzenia Ksiąg rachunkowych z 800.000 eoro na 1.200.000,- EURO może już od 2008 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delka Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 nie zgadzam się z ~Miraskiem , o tym, czy osoba fizyczna lub spółka osób fizycznych kontynuująca działalność powinna w danym roku prowadzić podatkową KPiR, czy księgi rachunkowe - decyduje kwota przychodów z działalności gospodarczej za poprzedni rok podatkowy (na razie te 800 tyś) i żaden przepis nie wyklucza powrotu z KH na KPiR należy tylko zawiadomić Naczelnika US o dokonanej zmianie. w art.24 UPDOF występuje zwrot "obowiązek prowadzenia ksiąg.." a nie "przejście na księgi.." - podobnie ust.o rach. mówi :Art. 2. 1. Przepisy ustawy o rachunkowości, zwanej dalej "ustawą", stosuje się(...)do :2) osób fizycznych, spółek cywilnych osób fizycznych, spółek jawnych osób fizycznych oraz spółek partnerskich, jeżeli ich przychody netto ze sprzedaży towarów, produktów i operacji finansowych za poprzedni rok obrotowy wyniosły co najmniej równowartość w walucie polskiej 800.000 euro,Czyli, jeżeli przychody nie wyniosły 800 tyś eur to ustawa jednostki nie dotyczy, no chyba, że sama się na to zdecydują (wolno)Zresztą przerabiałam to w praktyce tzn. powrót z KH na KPiR - w świetle obowiązujących przepisów nikt nie ma prawa tego zabronić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi