Kategorie
Skocz do zawartości

Powrót z KH do KPiR

Gość nOCIA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem od 2007 roku na pełnej księgowości czy moge wrócić do KPiR w kolejnym roku jeśli nie przekrocze limitu 800 000 euro. I to bez niczyjej zgody, bo niektórzy twierdzą ,że trzeba prosić o zgodę naczelnika US.czy macie może jakąs podstawe prawną? bo znajoma sie upiera ,zę jak sie wejdzie do pełnej księgowości to już nie mozna z niej wyjść - chyba ,że za zgoda naczelnika US.Ja czytałam kiedyś,że wystarczy tylko powiadomić US....ale nie moge nic na ten temat znaleść i dlatego zwątpiłam

Nigdy w życiu!! Każdy by tak chciał.Możesz jedynie zakończyć prowadzenie tej działalnościi założyć np:Spółkę Cywilną,Jawną traktuje się ją jak nową działalność i przychody osiągnięte w prowadzonej obecnie działalności nie mają wpływuna formę rozliczenia nowej spółki cywilnej, i będziesz mogła prowadzić KPiR- ZWŁASZCZA że w projekcie zmian do ustawy o rachunkowości jest propozycja podwyższenia limitu przychodów dla podatn.prowadzących KPiR po przekroczeniu których jest obowiązek prowadzenia Ksiąg rachunkowych z 800.000 eoro na 1.200.000,- EURO może już od 2008 roku.

nie zgadzam się z ~Miraskiem , o tym, czy osoba fizyczna lub spółka osób fizycznych kontynuująca działalność powinna w danym roku prowadzić podatkową KPiR, czy księgi rachunkowe - decyduje kwota przychodów z działalności gospodarczej za poprzedni rok podatkowy (na razie te 800 tyś) i żaden przepis nie wyklucza powrotu z KH na KPiR należy tylko zawiadomić Naczelnika US o dokonanej zmianie. w art.24 UPDOF występuje zwrot "obowiązek prowadzenia ksiąg.." a nie "przejście na księgi.." - podobnie ust.o rach. mówi :Art. 2. 1. Przepisy ustawy o rachunkowości, zwanej dalej "ustawą", stosuje się(...)do :2) osób fizycznych, spółek cywilnych osób fizycznych, spółek jawnych osób fizycznych oraz spółek partnerskich, jeżeli ich przychody netto ze sprzedaży towarów, produktów i operacji finansowych za poprzedni rok obrotowy wyniosły co najmniej równowartość w walucie polskiej 800.000 euro,Czyli, jeżeli przychody nie wyniosły 800 tyś eur to ustawa jednostki nie dotyczy, no chyba, że sama się na to zdecydują (wolno)Zresztą przerabiałam to w praktyce tzn. powrót z KH na KPiR - w świetle obowiązujących przepisów nikt nie ma prawa tego zabronić :)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...