Gość anna_maria Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Witam, pracuję w jednostce samorządu terytorialnego. Czy możecie mi pomóc na jakim § wydatkowym ująć zakup kanapek dla osób jednorazowo usuwających mat. niebezpieczne. Początkowo ujęłam je na 4210, ale zostało to zakwestionowane, czy słusznie, proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arleta-dosia Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 jesto usługa gastronomiczna §4300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jagoda Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Myślę, że niesłusznie zostało to zakwestionowane. Paragraf 3020 mówi, że wyżywienie i napoje wydawane są tylko jako wynikające z przepisów BHP dla pracowników, a 4220 Zakup środków żywności- paragraf ten obejmuje wydatki produktów żywności dla osób korzystających z internatów i stołówek, dzieci w żłobkach i przedszkolach...... chodzi tu o jednostki powołane do tego aby to wyżywienie wydawać szkoły, przedszkola, internaty, szpitale, zakłady poprawcze itd i w tym przypadku pozostaje paragraf 4210 i jest to materiał zużyty jako wyżywienie dla osób jednorazowo usuwających mat. niebezpieczne.Sama księguję wyżywienie czy napoje dla uczestników np zawodów sportowych czy zaproszonych gości na paragrafie 4210. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jagoda Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 zależy od tego co napisane jest na fakturze, jeżeli konsumpcja gastronomiczna to 4300, a jeżeli wyszczególnione kanapki czy materiały na te kanapki to 4210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi