Kategorie
Skocz do zawartości

VAT w budownictwie

Gość ZOYA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam dylemat-podatnik wykonuje usługę montażu bramy garażowej-na 7%.US w odp.na moje pytanie określił,że jeżeli garaż jest w budynku wolnostojącym-zdecydowanie na 22%,natomiast jeżeli w budynku mieszkalnym-wówczas na 7%.PKOB o symbolu 11 nie rozgranicza w ten sposób.Od stycznie i tak zmieni się ta infrastruktura towarzysząca.Może Ktoś przywoła mi odpowiednią podstawę prawną odnośnie tej konkretnej sytuacji.Pozdrawiam.

niestety US ma rację wszystko co robimy w budynku mieszkalnym jest ovatowane 7%( okna.drzwi, malowanie.dach,garaż w budynku) w innych budynkach nie mieszkalnych(usługowych,biurowych itd. ) 22%nie martw się odpowiedzieli to tak działaj.

PKOB - 11 Dostawa,budowa,remont lub przebudowa budynków mieszkalnych i ich części z wyjątkiem lokali użytkowych ,realizowanych w ramach budownictwa społecznego. Co rozumiesz przez budynek wolnostojący?? jeżeli jest to dom jednorodzinny dla zamieszkania to stawka 7% jeżeli dla firmy w celu prowadzenia jakiejkolwiek działalności gospodarczej to 22%.Od nowego roku będzie 22% przede wszystkim dla tego że jest to podatek od towarów i usług a nie od miejsc w jakich usługi są wykonywane.Nowelizacja ustawy o VAT umożliwiła stosowanie obniżonej stawki w budownictwie mieszkaniowym w przypadku zakwalifikowania usług związanych z infrastrukturą towarzyszącą do usług z zakresie rozprowadzania wody,gospodarki ściekami oraz wywozu i unieszkodliwiania odpadów lub usług sanitarnych.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...