Gość ZOYA Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Witam.Mam dylemat-podatnik wykonuje usługę montażu bramy garażowej-na 7%.US w odp.na moje pytanie określił,że jeżeli garaż jest w budynku wolnostojącym-zdecydowanie na 22%,natomiast jeżeli w budynku mieszkalnym-wówczas na 7%.PKOB o symbolu 11 nie rozgranicza w ten sposób.Od stycznie i tak zmieni się ta infrastruktura towarzysząca.Może Ktoś przywoła mi odpowiednią podstawę prawną odnośnie tej konkretnej sytuacji.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 niestety US ma rację wszystko co robimy w budynku mieszkalnym jest ovatowane 7%( okna.drzwi, malowanie.dach,garaż w budynku) w innych budynkach nie mieszkalnych(usługowych,biurowych itd. ) 22%nie martw się odpowiedzieli to tak działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 PKOB - 11 Dostawa,budowa,remont lub przebudowa budynków mieszkalnych i ich części z wyjątkiem lokali użytkowych ,realizowanych w ramach budownictwa społecznego. Co rozumiesz przez budynek wolnostojący?? jeżeli jest to dom jednorodzinny dla zamieszkania to stawka 7% jeżeli dla firmy w celu prowadzenia jakiejkolwiek działalności gospodarczej to 22%.Od nowego roku będzie 22% przede wszystkim dla tego że jest to podatek od towarów i usług a nie od miejsc w jakich usługi są wykonywane.Nowelizacja ustawy o VAT umożliwiła stosowanie obniżonej stawki w budownictwie mieszkaniowym w przypadku zakwalifikowania usług związanych z infrastrukturą towarzyszącą do usług z zakresie rozprowadzania wody,gospodarki ściekami oraz wywozu i unieszkodliwiania odpadów lub usług sanitarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZOYA Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam i życzę miłego weekendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi