Gość zosia Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Czy jeżeli kupuję dany towar w różnych grupach jakości i co za tym idzie w różnych cenach to czy wprowadzając towar na magazyn mogę uprościć to do jednej pozycji bez dzielenia na grupy (ale ceny zakupu będą różne)- potem sprzedaję ten towar ogónie pod jedną nazwą bez dzielenia na grupy uśredniając cenę. Czy to jest prawidłowe.Czy jednak muszę wprowadzić towar z odziałem na kalsy tak jak go kupiłam i potem też tak muszę sprzedać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 trochę mało informacji-nie piszesz co masz w polityce księgowości, czy jesteś na pełnej księg. i jaką stosujesz zasadę gospodarki w magazynie (np' pierwsze przyszło pierwsze wyszło czy przychodzi po koleji a wychodzi cena uśredniona) czy stosujesz odchylenia od cen ewidencyjnych czy może wz w koszty zakupów w momenciesprzedaży . Ogólnie przyjmuje się zasadę że grupuje się towary ( sprzedaż cen średnich)w różnych cenach ale tego samego rodzaju. I pytanie co kryje się pod określeniem " ogólnie towar pod jedną nazwą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Nie piszesz jaką prowadzisz działalność, czy KPiR czy pełna księgowość? jak masz napisane w polityce(zasadach) rachunkowości. W ciągu roku obrotowego materiały można wyceniać:a)wg ceny zakupu b)wg ceny nabycia C) wg stałych cen ewidencyjnych z uwzględnieniem różnic między tymi cenami a cenzmi zakupu(odchylenia od cen ewidencyjnych) Rozchody materiałów(wartość rozchodu zapasów)w tym zużycia i sprzedaży ustala się: a) wg cen przeciętnych, tj: ustalonych w wysokości średniej ważonej cen materiałów :) przyjmując że rozchód materiałów wycenia się kolejno po cenach(kosztach)tych które najwcześniej nabyłaś - ZASADA "pierwsze weszło-pierwsze wyszło" (FIFO) c) przyjmując że rozchód materiałów wycenia się kolejno po cenach (kosztach)które nabyłaś najpóźniej ZASADA"ostatnie weszło-pierwsze wyszło"(LIFO) d) metodą identyfikacji rzeczywistych cen(kosztów) materiałów,które dotyczą ściśle określonych przedsięwzięć, niezależnie od daty ich zakupu lub wytworzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zosia Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 przepraszam faktycznie trochę od końca. Jestem na księgach (osoba fizyczna)metodę mogę wybrać ale skłaniam się ku fifo. Magazyn według cen zakupu, ale może jest lepszy sposób.Towar kupję np dąb jesion klasa I i jesion klasaII a sprzedaję po prostu jesion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zosia Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 przykład towaru jeszcze raz dąb kalsa I cena np 200 dab kalsa II cena 150 -sprzedaję bąb za 450 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 no i dobra ,jeżeli dodatkowo robisz to komputerowo to prosta sprawa.na asortyment tego jesiona możesz walić jesion wszystkie klasy, a pod fa dołączycz wz w cenachzakupu - komputer ściągnie ci ze stanu to co jest na tej kartotece poczynając od jesinu który wszedł do niego pierwszy i we wszystkich cenach i klasach do takiej ilości jką wykażesz na fa sprzedaży.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zosia Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 jtm dzięki tylko boję się żeby Urząd nie zakwestionował mi, zbyt ogólnego podejścia do asortymentu. Bo na fakturze zakupu mam wyszczególnione poszczegolne klasy a wprowadzam pod jednym towarem. to nie jest sporadczyczny przypadek tak jest cały czas.Tylko przy sprzedazy nie ma dla mnie znaczenia ani dla kupujacego jaką klasę sprzedaję mają zgadzać się tylko metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zakładam że nie prowadzisz materiałówki ilościowo i wartościowo.zakupy towarów i materiałów księgujesz bezpośrednio w koszty w ciągu roku a na koniec roku spisem z natury korygujesz koszty? i wykazujesz stan zapasów na koniec roku.Jak wtedy wyceniasz towary i materiały i jak ustalasz ich wartość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zosia Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Mirosławek, chcę prowadzić materiałówkę ilościowo i wartościowo i w koszty odpisywać na podstawie sporządzonego zestawienia wz wg kosztu zakupu przy wyborze fifo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zosia Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 A czy mogę magazyn prowadzić tylko dla swojej informacji a w polityce okreslić, że zakupy będą odpisywane w koszty w momencie zakupu i potem tylko inwentaryzacją wyksięgowywane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Tak możesz..! art 17 ust 2 pkt 4 "..odpisanie w koszty wartości materiałów i towarów na dzień ich zakupu lub produktów gotowych w momencie ich wytworzenia ,połączone z ustaleniem stanu tych składników aktywów i jego wyceny oraz korekty kosztów o wartość tego stanu , nie później niż na dziń bilansowy.." Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 do zosi;jeśli jesteś na KPiR możesz prowadzić dla siebie ewidencję magazynu( a nawet wskazane) na fa możesz pisać co ci "wygodnie " US interesują tylko kwoty,podatkowo załatwiasz tylko inwentaryzacją. A tak w ogóle to myślałam .że masz pełną księgowośc.Taka forma wszystko załatwia i rozwiązuje ( księga handlowa oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi