Kategorie
Skocz do zawartości

pełna księgowość - jak rozpocząć?

Gość Izaa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

może na początek jakieś książki... nie wiem w czym czujesz się dobra a w czym mniej. Ja np. zakupiłam sobie książkę o środkach trwałych, politykę rachunkowości, delegacje, itp. Kup po prostu te książki, które najbardziej będą ci sie przydadzą

Jeżeli nie prowadziłaś nigdy ksiąg rach. to proponuję zacząć jednak od podstaw rachunkowości , pozostałe sprawy robi się zawsze tak samo - środki trwałe i delegacje niczym się nie różnią od rozliczania w KPiR poza tym, że trzeba wiedzieć jak to prawidłowo poksięgować. Bardzo przydatny będzie również jakiś Wzorcowy plan kont z komentarzem , który można wykorzystać jako własny, zapisując to w polityce rachunkowości z podaniem autora i wydawnictwa. No i bardzo ważna sprawa - przygotować rzetelny wykaz aktywów i pasywów na 31-12-2007, na tej podstawie ustala się kapitał własny przedsiębiorstwa ( najlepiej uzyskać potwierdzenia sald od wszystkich kontrahentów).

do ~delka to z tym Wzorcowym planem kont to oczywiście świetne ułatwienie ale równie każdy biegły powie ci, że to tandeta :) czy aż tak trudno jest stworzyć własny? nawet gdyby miałbyć stworzony na wzór innego autora.Najlepsi autorzy na początek to Gierusz a jeśli chodzi o wzorcowe plany kont to równie Gierusz i Pałka, Ja zdecydoawanie polecam stworzyć własny choćby na podstawie tych dwóch. Miłego tworzenia

ojej wzorce i polityka to jeszcze mały pikuś= dziewczyno ! musisz pobrać od kogoś nauki o rozliczeniu kosztów a w budowlance kłaniają ci się w pas.każda budowa to koszty zawieszone w czasie. dopiero w trakcie spży gotowego obiektu czy mieszkania są kosztem. musisz poznać koszty zespołu 4-go i tzw. siódemki.radzę ci poszukać starej wygi księgowej i nich ci wytołuje w czym rzecz.POWODZENIA

dokładnie budowlanka to specyficzny rodzaj działaności, jak dobrze pamiętam to to koszty księguje się na 4 w koszty i jednocześnie wisi na zmianie stanu produktu ze znakiem (+), dobiero w momencie sprzedaży w przychody i na koszt własny sprzedaży lub jak ktoś nie ma zmiensza Zmiane stanu produktu, to zależy jakiego rodzaju RZiS się używa, ale jest to troszkę trudne i z pewnością przydałaby ci sie pomoc

Nie ma sensu dodatkowo stresować dziewczyny. Rachunek kosztów na pewno nie jest rzeczą prostą, a już dla nowicjusza stanowczo odradzam porównawczy z ustalaniem różnicy stanu produktów, bo to może nastręczyć niedoświadczonej osobie wielu problemów. Budowlanka w księgach niczym szczególnym nie różni się od produkcji (wiadomo, że każdy rodzaj działalności ma swoją specyfikę).Koszty przy tego rodzaju działalności na pewno lepiej jest ewidencjonować na zesp.4 i 5 (może być sama 5 ale nie polecam, bo do wszelkich sprawozdań niezbędny jest układ rodzajowy - choćby do F-01), wtedy nie ma problemu z wyceną robót (najlepiej kalkulacja zleceniowa - jeżeli zleceniowa)i ustalaniem kosztu wykonania poszczególnych zleceń.A na własny plan kont to myślę, że jest czas - najpierw lepiej opanować rzeczy niezbędne a potem zająć się twórczością. Chyba na początek lepiej oprzeć się na planie wzorcowym, który zawsze podpowiada do wyboru różne rozwiązania (z ewidencją i rozliczeniem kosztów włącznie, a jak się już wszystko "uładzi" i opanuje, to można wtedy po prostu opisać to się robi, ale po co ??? Do ~Ela - wytłumacz mi proszę, co znaczy "tandeta" w odniesieniu do planu kont - nie słyszałam tego jeszcze od żadnego biegłego :).

szacunek dla dleki:). proponuje tez zakup programu ksiegowego, co pozwoli na stworzenie wzorców ksiegowań na podstawie planu kont i znakomicie ułatwi tworzenie sprawozdań F-01 i bilansu.Księgowość jest pasjonująca i zawsze zapewnie odpowiednią dawke adrenaliny.

dzięki Iwona :) , widzę, że nie tylko ja jestem "zboczona", bo bardzo lubię swoją pracę, choć daje porządnie w kość a tą adrenaliną to można jeszcze innych obdzielić.Program obowiązkowo, bez tego można się "zajeździć"!!!

do ~delka bez urazy, ale wydaję mi się, że skoro już tak dużo się stworzy jak wewnętrzne uregulowania (polityka rachunkowości) w zakładzie to równie powinno stać księgowego na stworzenie firmowego planu kont, Ja nie twierdze, że posłużenie się wzorcowym planem kont kogoś innego jest naganne, ale czy aż tak trudno na podastawie jakiegoś wzoru stworzyć własny a nie iść ja łatwizne i wpisać: "Plan kont zgodnie z Planem kont Wydawnictwa ......Autora ....", przewcież istnieje coś takiego jak kopiuj wlkej i już ma się własny, naprawdę biegli inaczej na to patrzą, większość biegłych poleca aby posiadać własny plan kontn jako osobny dokument a nie tylko zapis w polityce bilansowej.

do ~Ela, pewnie stać, tylko, że z "kopiuj- wklej" też może wyjść tandeta, albo jeszcze gorzej, jeżeli się nie wie o co chodzi. Nie wątpię w zdolności naszej koleżanki ~Izaa i myślę, że wkrótce napisze wspaniały własny plan kont.Ale nie wiem, czy jest sens dyskutować nad wyższością planu kont stworzonego przez siebie nad wzorcowym akurat w tym przypadku :). Nie twierdzę, że nie masz racji, tylko zawsze należy wyznaczyć sobie jakieś priorytety, a nie uważam, żeby akurat w tej sytuacji była to sprawa nadrzędna. Jeżeli ~Izaa pyta jak zacząć i pyta o materiały do księgowości, to myślę, że ważniejsze jest w danym momencie zapoznanie się z tym co ją czeka , sporządzenie porządnej inwentaryzacji - na jej podstawie bilansu otwarcia (tu też potrzebna jest wiedza) wdrożenie systemu FK (zakładam, że nie zamierza prowadzić ręcznie), no i jeszcze parę innych ważnych spraw, choćby ustalenie zasad rachunkowości (wstępnie można na " piechotę" na kartce), a potem można wszystko ładnie opisać. Jeżeli firma w przyszłym roku wchodzi na księgi, to nie przypuszczam, żeby od razu spełniała też kryteria do obowiązkowego badania sprawozdania, więc biegli jej na razie nie skrytykują, a kontrole skarbowe i podatkowe interesuje tylko polityka rachunkowości.PS.Tak swoją drogą - mam własny plan kont (nie wzorcowy!), i szczerze mówiąc biegli się nim wcale nie interesują - wszyscy chcą : politykę rachunkowości, instrukcje : inwentaryzac.,kasowa, i obieg dokumentów - bo tak naprawdę ten plan kont jest potrzebny tylko mnie i moim pracownikom, żeby każdy wiedział co ma robić.

• 12 lat później...

witam!od nowego roku będę musiała prowadzić pełną księgowość w firmie budowlano-remontowej, muszę się przygotować, poszukuję jakichś materiałów dotyczących księgowości - od czego zacząć?

Jeśli jesteś przedsiębiorcą to niekoniecznie dasz sobie z tym radę... Jak przeczytasz na https://www.biznesnetworking.pl/na-czym-polega-pelna-ksiegowosc/ - w pełnej księgowości potrzebna jest ogromna wiedza oraz znajomość przepisów i ich aktualizacji. Lepiej skorzystaj z pomocy biura.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...