Gość pietas77 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 dostałem dotację z europejskiego funduszu społecznego na uruchomienie działalności gospodarczej, zakupiłem środki trwałe i towar do sprzedaży. moje pytanie brzmi: czy mogę te zakupy zaliczyć w moje koszty i wpisać je do podatkowej księgi dochodów i rozchodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość m Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 do jakieś kwoty tak, ale to moze lepiej niech dokładniej wypowiedzą się specjaliścips. przecież "dotację z europejskiego funduszu społecznego na uruchomienie działalności gospodarczej" NIE mozna przeznaczyć na "towar do sprzedaży" , reklamę , auto etc. Czy to nie jest z tym związane i po prostu źle zrozumiałem twoje słowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pietas77 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 dotacja z efs przeznaczona jest na uruchomienie działalności, w tym na zakupy na towar...pytanie tylko czy zakupy za dotscją, są kosztem w firmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Wydatki na które podatnik otrzymał dofinansowanie po 1 stycznia 2007 są wyłączone z kosztów uzyskania przychodu art.23 ust 1 pkt 65 updof. Przewidziano wyłączenie z kosztów uzyskania przychodów wydatków i kosztów sfinalizowanych z dochodów(przychodów)o których mowa m.in.w art 21 ust 1 pkt 129 Tak więc uważam że nie stanowią kup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pietas77 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 dziękuję za tę odpowiedź, rodzi się zate3m kolejne pytanie co zrobić, tzn jak księgować, z fakturami za dokonane zakupy?dodam, iż są wystawione na firmę.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Ja wykazała bym wartość towarów i materiałów jako BO(bilans otwarcia) wartość towarów i materiałów handlowych na dzień rozpoczęcia działalności tzw. inwentaryzacja a narzędzia czy inny sprzęt w ewidencji wyposażenia - obejmuje wyposażenie którego wartość początkowa przekracza 1.500,- lub środków trwałych(art.22n ust 2-6 ustawy o pdof)W rozporządzeniu w sprawie prowadzenia KPiR &27,28,29 - opisano szczegółowo sposoby sporządzania spisu z natury(inwentaryzacji)ora wyceny materiałów i towarów. F-ry jako załącznik do spisu towarów i materiałow nabytych przed rozpoczęciem działalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi