Kategorie
Skocz do zawartości

zakupy za pieniądze z uni, to moje koszty?

Gość pietas77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

dostałem dotację z europejskiego funduszu społecznego na uruchomienie działalności gospodarczej, zakupiłem środki trwałe i towar do sprzedaży. moje pytanie brzmi: czy mogę te zakupy zaliczyć w moje koszty i wpisać je do podatkowej księgi dochodów i rozchodów?

do jakieś kwoty tak, ale to moze lepiej niech dokładniej wypowiedzą się specjaliścips. przecież "dotację z europejskiego funduszu społecznego na uruchomienie działalności gospodarczej" NIE mozna przeznaczyć na "towar do sprzedaży" , reklamę , auto etc. Czy to nie jest z tym związane i po prostu źle zrozumiałem twoje słowa?

Wydatki na które podatnik otrzymał dofinansowanie po 1 stycznia 2007 są wyłączone z kosztów uzyskania przychodu art.23 ust 1 pkt 65 updof. Przewidziano wyłączenie z kosztów uzyskania przychodów wydatków i kosztów sfinalizowanych z dochodów(przychodów)o których mowa m.in.w art 21 ust 1 pkt 129 Tak więc uważam że nie stanowią kup.

Ja wykazała bym wartość towarów i materiałów jako BO(bilans otwarcia) wartość towarów i materiałów handlowych na dzień rozpoczęcia działalności tzw. inwentaryzacja a narzędzia czy inny sprzęt w ewidencji wyposażenia - obejmuje wyposażenie którego wartość początkowa przekracza 1.500,- lub środków trwałych(art.22n ust 2-6 ustawy o pdof)W rozporządzeniu w sprawie prowadzenia KPiR &27,28,29 - opisano szczegółowo sposoby sporządzania spisu z natury(inwentaryzacji)ora wyceny materiałów i towarów. F-ry jako załącznik do spisu towarów i materiałow nabytych przed rozpoczęciem działalności.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...