Gość kATARZYAN kOWALSKA Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Po kontroli z ZUS stwierdzono nieprawidłowe wyliczenie chorobowego za lata poprzednie( nieodjeto 18,71%od podstawy , co spowodowało ,że naliczyliśmy za mało składek na ubezpieczenia oraz zaliczek na podatek dochodowy, a za dużo wypłaciliśmy wynagrodzenia pracownikom). W jaki sposób powinniśmy dokonać korekt i w jakich okresach? Czy należy zrobić korekty list płac wszystkich poszczególnych miesięcy, a co za tym idzie korekty ZUS DRA, PIT-ów -4 , pIT-ów 11, CIT-ów 2 oraz bilanów( dotyczy to lat 2005 i 2006)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maja Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 ja zrobiłabym to wszsytko jako zdażenie rachunkowe tego roku w tym roku wypłacasz niedopłacona kwote lub pracownik zwraca nadpłacona kwote i z w takim samym trybie zus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 ja mam w tej chwili kontrolę zus.złapał u jednego niedopłaconą skł.kasy ch.(łączone dwie listy wypłat w syst.komp.), i małą różnicę niedopłaconego zasiłuwypadkowego w 2005 .Zalecił on że kasa ch. to korekata dra za m-c/2005 wpłata do kasy przez pracownika i przelew niedopłac.składki.natomiast zasiłek chorobowy można zrobić na bieżąco ale zostaje problem określenia daty zasiłku.( w rsa jest tylko dzień i m-c bez roku.)i zus może to odrzucić_ znowu programiści tego nie przewidzieli. Pozostaje korekta za lata ubiegłe ele tylko zus. Wszysko inne-odatki do rozliczenia w tym roku.A tak między nami to sprawdzją: zasiłki rodzinne.chorobowe-wszystkie/kasę chorych/składki funduszy/rp7 wystawione przez z-d do kapitału pocz./wnioski o rentę i emer/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgosia Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Jakim dokumentem mam zaksięgować taką nadpłatę ZUS Firmy do Ksiązki Przychodów ? Może to być Nota Korygującą do ZUS PDRA i to zbiorcza za 12 miesięcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 nota korygująca dotyczy fa vat -myślę że mówiłaś o poleceniu księgowania(PK) i w zależności czego ta nadpłat dotyczy,jeżeli kosztów firmy to ciurkiem za kazdy m-c oddzielnie pozycja za pozycja wypisujesz " jest-Winno/być wyliczsz razem różnicęi księgujesz w książkę na czerwono,jeżeli dotyczy to pracowników tzn. wynagrodzenia -musisz zasymulować listę płacy ( mogą podlegć korekcie składniki wynagrodzenia np.chorobowe ) taka jaka powinna wyglądać prawidłowo .nadpłata do zwrotu przez pracow. korekty podatk. p-4 dra zus itd. Przypominam ,że zwrot od pracownika tylko za jego zgodą.A jak niedopłata to nie ma problemu wyliczamy na nowo i wypłacamy klientowi.to wszystko. ACHA jeszcze jedno słuchajcie jak macie oprogramowanie widow.98 to odwlekajcie instalację nowego płatnika.KONIEC SWIATA CO ONI ZROBILI zmuszją nas na świeżywydatek na nowe komputery i oprogramowanie -wysyłka jednego zestawu trwa 20 mini to jak nie zawiesi się płatnik.,a żeby wysłać za nim drugi to najlepiej go zamknąć i ponownie uruchomić -to większa szansa szybszej wysyłki i nie resetowania komput. MAKABRA .No dobra idę spać Dobranoc nocym Markom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi