Kategorie
Skocz do zawartości

zapomoga losowa a lista płac?

Gość joanna
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak opodatkować zapomogę na opał z ZFŚS. Kwota zapomogi wynosi 1000,00. Ja zrobiłam 380 kwotę wolną od podatku, a pozostałą częśc opodatowałam, tj. 620,00 i wtedy podatek wynosi 112,00. Pracownikowi należy się kwota 888,00. Czy jest to poprawane wyliczenie?

Jeżeli jest to zapomoga doraźna to opodatkowała bym ją w całości, ponieważ wolna kwota od podatku 380zł z art 21, pkt 67 - wg mnie dotyczy działalności socjalnej i w to wlicza się dofinansowanie do wypoczynku zorganizowanego, działalność kulturalno - oświatowa itp. Ponadto uważam, że jeżeli w pkt 26 jest mowa o zwolnieniu z podatku do kwoty 2280zł z udzielonej pomocy losowej to wyklucza to zwolnienie zapomóg doraźnych.

A jeżeli na infolinii mówią że powyżej 380zł dopiero opodatkować to tak zrób, ja zapomogi doraźne wszystkie podatkuje bo jeżeli w zwolnieniach podatkowych jest zapomoga losowa (która jest wyszczególniona osobnym punktem) to logiczne dla mnie jest opodatkowanie zapomogi doraźnej. Natomiast kwota wolna 380zł - z mojego punktu widzenia - dotyczy innych świadczeń wypłacanych z ZFŚS

A jeżeli na infolinii mówią że powyżej 380zł dopiero opodatkować to tak zrób, ja zapomogi doraźne wszystkie podatkuje bo jeżeli w zwolnieniach podatkowych jest zapomoga losowa (która jest wyszczególniona osobnym punktem) to logiczne dla mnie jest opodatkowanie zapomogi doraźnej. Natomiast kwota wolna 380zł - z mojego punktu widzenia - dotyczy innych świadczeń wypłacanych z ZFŚS

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...