Gość joanna Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 czy do wypłaty zapomogi losowej (wolna od podatku) powinno się sporządzać listę płac? czy po prostu zrobić wypłatę i księgować ją 851/234, 234/135? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiw Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 ja bym sporządziła liste płac wejdzie to do kartoteki pracownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość joanna Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 aha ok dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kolegini Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Skoro to zapomoga losowa nieopoatkowana to po co lsta, po co ujmowac na kartotece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Edyta Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Ujmuje się po to na kartotece, żeby mieć rozeznanie w kwocie wolnej od podatku, bo zapomogi losowe są zwolnione z podatku dochodowego ale do kwoty 2280,00 w danym roku podatkowym (art.21, pkt.26 uopdof) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość satimm Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 a ja nie rozumiem dlaczego wypłata idzie przez 234 przecież to konto zaliczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Jak opodatkować zapomogę na opał z ZFŚS. Kwota zapomogi wynosi 1000,00. Ja zrobiłam 380 kwotę wolną od podatku, a pozostałą częśc opodatowałam, tj. 620,00 i wtedy podatek wynosi 112,00. Pracownikowi należy się kwota 888,00. Czy jest to poprawane wyliczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Edyta Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Jeżeli jest to zapomoga doraźna to opodatkowała bym ją w całości, ponieważ wolna kwota od podatku 380zł z art 21, pkt 67 - wg mnie dotyczy działalności socjalnej i w to wlicza się dofinansowanie do wypoczynku zorganizowanego, działalność kulturalno - oświatowa itp. Ponadto uważam, że jeżeli w pkt 26 jest mowa o zwolnieniu z podatku do kwoty 2280zł z udzielonej pomocy losowej to wyklucza to zwolnienie zapomóg doraźnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Pracownik złożył wniosek do którego dołączył poniesione koszty na zakup opału. Koszty te wynoszą 1000,00. po rozpatrzeniu wniosku komisja przyznała zapomogę w kwocie 1000,00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Wniosek został złożony z prośbą o zwrot kosztów poniesionych na opał ze względu na trudną sytuację materialną pracownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hel Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Z powodu trudnej sytuacji materialnej to nie jest zapomoga losowa. Losowa to np ciężka chorob czy jakiś wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania do edyty Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Możesz to jeszcze ze mną przedyskutować? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Wniosek został złożony z prośbą o zwrot kosztów poniesionych na opał ze względu na trudną sytuację materialną pracownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Pracownik złożył wniosek do którego dołączył poniesione koszty na zakup opału. Koszty te wynoszą 1000,00. po rozpatrzeniu wniosku komisja przyznała zapomogę w kwocie 1000,00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania do edyty Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Możesz to jeszcze ze mną przedyskutować?;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Wiem, że to nie jest zapomoga losowa, tylko teraz jak ja mam ją opodatkować? Na infolinii podatkowej mówią ,że powyżej kwoty 380,00. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania do edyty Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Możesz to jeszcze ze mną przedyskutować?;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Edyta Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 To nie jest zapomoga losowa w tym przypadku tylko doraźna, czyli doraźne udzielenie pomocy. Zapomoga losowa jest udzielana w przypadkach losowych, czyli ciążka lub przewlekła choroba, pożar, kradzież, zalanie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Edyta Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 A jeżeli na infolinii mówią że powyżej 380zł dopiero opodatkować to tak zrób, ja zapomogi doraźne wszystkie podatkuje bo jeżeli w zwolnieniach podatkowych jest zapomoga losowa (która jest wyszczególniona osobnym punktem) to logiczne dla mnie jest opodatkowanie zapomogi doraźnej. Natomiast kwota wolna 380zł - z mojego punktu widzenia - dotyczy innych świadczeń wypłacanych z ZFŚS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maria Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 jest to świadczenie pieniężne i należy je opodatkować powyżej 380 zł,pod warunkiem,że w tym roku nie otrzymał żadnych świadczeń pieniężnych i rzeczowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Edyta Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 A jeżeli na infolinii mówią że powyżej 380zł dopiero opodatkować to tak zrób, ja zapomogi doraźne wszystkie podatkuje bo jeżeli w zwolnieniach podatkowych jest zapomoga losowa (która jest wyszczególniona osobnym punktem) to logiczne dla mnie jest opodatkowanie zapomogi doraźnej. Natomiast kwota wolna 380zł - z mojego punktu widzenia - dotyczy innych świadczeń wypłacanych z ZFŚS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi