Gość kola Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 witam mam 24 lata uczę się zaocznie i właśnie podejmuje prace na umowę zlecenie przedłużaną co miesiąc. I moje pytanie brzmi czy opłacając składki ZUS i składki zdrowotne przysługuje mi się urlop i zwolnienie chorobowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Edyta Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Z umowy zlecenia, do 26 roku życia, student i uczeń nie mają pobieranych żadnych składek TYLKO podatek. Umowa zlecenie to jest umowa cywilno prawna i nie przysługuje ani urlop ani wynagrodzenie chorobowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Z Twojego pytania wynika, że opłacane są składki ZUS!!!Pytanie: Czy podlegasz z tego tytułu " dobrowolnemu" ubezpieczeniu chorobowemu??Jeżeli tak, to chorobowe się należy, zaś Urlop wypoczynkowy nie, umowa zlecenie to umowa Cywilno Prawna, nie podlega uregulowaniom Kodeksu Pracy, jak umowa o pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maria Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 jeżeli jesteś studentem do 26 roku życia,to z tytułu umowy zlecenia nie możesz podlegać żadnym składkom,nawet ub.zdrowotnemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wera Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 ale w tym przypadku nie ma możliwości przystąpienia do dobrowolnego chorobowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kola Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 w poprzedniej pracy pracodawca pytał mnie czy chce dobrowolnie opłacać składki wiec jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maria Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 bo pracodawca widocznie nie zna ustawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi